AMA Superbike - Fontana

Mat Mladin (foto) se zapsal do historie, když slavil včera své již 27. vítězství v kariéře pilota AMA Superbike. Vincent Haskovec v závodě Formula Xtreme na solidním pátém místě.

AMA Supersport
Stejně jako závod litrových Superstocků, tak i závod Supersportů byl přerušen červenou vlajkou. Po opětovném restartu zvládl nejlépe druhou část závodu americký jezdec Tommy Hayden z Owensboro v Kentucky, který dokázal odvrátit útok Bena Spiese (+0,437), jenž cestou za druhým místem zajel posledním kolem nejrychlejší čas. Třetí místo obsadil v závodě šestistovek bratr vítěze Roger Lee Hayden (+2,342), který tak jistě udělal radost Nickymu Haydenovi, jezdci týmu Repsol Honda, jenž se do Kalifornie přijel na své bratry podívat.
Další místa patřila jezdcům na továrních motocyklech Yamaha YZF R6, když jako čtvrtý v pořadí dokončil závod loňský šampión Jamie Hacking (+2,407) před svými týmovými kolegy Aaronem Gobertem (+9,178) a Jasonem DiSalvem (+10,846). Sedmou pozici vybojoval Steve Rapp (+15,356) z týmu Valvoline EMGO Suzuki, tedy z týmu, ve kterém startuje i náš jezdec Vincent Haskovec (pouze ve třídách Superstock a Formula Xtreme).
V celkovém pořadí vede po závodech v Daytoně a Fontaně Tommy Hayden (66 bodů) před Jasonem DiSalvem (62) a Rogerem Lee Haydenem (61). O čtvrté místo se dělí Aaron Gobert a Jamie Hacking se ziskem 54 bodů.
AMA Superbike – 2. závod
Australský jezdec Mathew Mladin zvítězil i ve druhém závodě třídy Superbike a připsal si tak již své 27. vítězství v profesionálním mistrovství USA, čímž se dostal na absolutní vrchol pořadí celé historie tohoto šampionátu. V pořadí tedy vede před Miguelem DuHamelem (26 vítězství), třetí je Fred Merkel (20), čtvrtý Nicky Hayden (17) a pětici nejúspěšnějších jezdců všech dob uzavírá Waine Rainey (16).
Mat Mladin ihned od startu šel do vedení, jediným jezdcem, který mu dokázal trochu sekundovat byl lasvegaský Eric Bostrom na továrním motocyklu Ducati 999, jenž se zpočátku držel Australana, nakonec se i on musel spokojit s bezmála desetisekundovou nadílkou (+9,917 sek.) Na třetím místě dokončil závod Jake Zemke (+24,699), který si tak připsal již druhé pódium v této sezóně.
Čtvrtý dokončil závod Kanaďan Miguel DuHamel (+27,345), který byl vzhledem ke ztrátě svého historického rekordu patrně nejsmutnějším mužem nedělního programu této třídy. Za DuHamelem dokončil závod v těsném sledu jeho týmový kolega Ben Bostrom (+27,727). Již s více jak minutovou ztrátou dokončil závod na šestém místě nejlepší ze soukromých jezdců, kterým byl Steve Crevier, sedmý dojel Geoff May, osmý Larry Pegram, devátý Lee Acree a desátý Eric Wood.
Na čele celkového pořadí je se třemi vítězstvími Mat Mladin (112 bodů) překvapivě před Jake Zemkem (88). Třetí je Miguel DuHamel (85), čtvrtý Eric Bostrom (70) a ještě více překvapivě pátý Lee Acree (67) z amerického Jamestownu.
AMA Formula Xtreme
Ztrátu svého primátu ve třídě Superbike si Miguel DuHamel nahradil vítězstvím v posledním závodě dne, kterým byla šestistovková třída Formula Xtreme. Zde DuHamel porazil po tvrdém, místy až infarktovém boji kolegu od Hondy Jake Zemkeho (+0,102). Oba jezdci ihned po startu odjeli všem ostatním závodníkům a předvedli dle zpráv z USA patrně nejnapínavější podívanou celého víkendu. Mnohokrát si vyměnili své pozice, aby se nakonec radoval DuHamel ze svého druhého vítězství v letošní sezóně.
Po solidní jízdě si pro třetí místo dojel bývalý národní šampión této třídy Jason Pridmore na Suzuki týmu No Limit. O čtvrté místo byl sveden další z hezkých soubojů. Aktéry tohoto boje byli Alex Gobert a náš Vincent Haskovec, který Gobertovi podlehl až v samotném závěru závodu. Na šestém místě dokončil napínavou podívanou Larry Pegram před Jacobem Holdenem a Marcem Palazzem. Desítku nejlepších doplnili devátý Corey Eaton a desátý Danny Eslick.
V celkovém pořadí vede s plným počtem bodů Miguel DuHamel (74 bodů) před Jake Zemkem (62) a Alexem Gobertem (54). Náš Vincent Haskovec je na čtvrtém místě (51) před pátým Jacobem Holdenem (48).
Seriál AMA U. S. Superbike nyní pokračuje 2. května třetím kolem na okruhu Infineon Raceway v kalifornské Sonomě, tedy na okruhu známém spíše pod starším názvem Sears Point.

Informace o redaktorovi

Motorkáři.cz - (Odebírat články autora)
Petr Štola - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist