AMA Brainerd - neděle

Po závodech třídy Supersport (informoval jsem o průběhu již včerejším článkem) se na okruhu Brainerd uskutečnili i zbývající tři závody AMA Pro Racing.

MBNA 250 Grand Prix:
Jako druhá třída v nedělním programu nastoupila na trať okruhu v Brainerdu třída klasických dvěstěpadesátek. Po krátkém dešti a po mimořádném, mokrém Warm Upu se jezdci vydali ke svému zkrácenému (o jedno kolo) závodu. První tři kola jela v čele dvojice Richard Oliver - Charles Sorensen, ale v pátém kole postihla Sorensena porucha jeho Aprilie a o vítězi tak bylo prakticky rozhodnuto, protože ostatní jezdci již ztráceli několik sekund.
V závodě tak zvítězil opět Rich Oliver (20:32,9), který tak letos ještě nepoznal hořkost porážky. Jako druhý projel cílem se ztrátou 22,132 sekund irský jezdec Simon Turner a jako třetí Colin Jensen (33,714).
"Chuckie na mě opravdu usilovně tlačil," říkal Oliver v cíli závodu, který pro něj znamenal již 67. vítězství v profesionální kariéře. "Jakmile odstoupil, byl jsem trochu zklamaný, hodně jsem se těšil na pořádný souboj."
Na čtvrtém místě dokončil závod Perry Melneciuc (48,068) před Chrisem Pylesem, Edwardem Marchinim, Sandy Nocem a Gregem Esserem.
Útěchou pro Chucka Sorensena zřejmě ani nebude zisk nejrychlejšího kola v závodu, když ve třetím kole zajel čas 1:41,366 minuty.
V čele šampionátu je bezkonkurenční Richard Oliver, kterému k vítězství v šampionátu již stačí pouze pravidelně dojíždět na předních bodovaných místech. Jen poznamenám, že letošní ročník šampionátu MBNA 250 GP je posledním pod hlavičkou organizace AMA Pro Racing, když od příštího roku tento jediný šampionát dvoutaktních motocyklů v AMA přechází pod patronaci amatérského šampionátu WERA.
1. Rich Oliver (Yamaha)
2. Simon Turner (Honda)
3. Colin Jensen (Aprilia)
4. Perry Melneciuc (Yamaha)
5. Chris Pyles (Honda)
6. Edward Marchini (Yamaha)
7. Sandy Noce (Yamaha)
8. Greg Esser (Honda)
9. John France (Honda)
10. Sean Wray (Yamaha)
AMA Chevy Trucks U.S. Superbike:
Od startu šli do vedení tovární jezdci japonské Suzuki Mat Mladin a Aaron Yates. Po chvilkové přetahované se ujal vedení Mat Mladin, jenž si v závěsu se svým týmovým kolegou vybojoval mírný, třísekundový náskok nad pronásledovateli, které vedla dvojice Miguel DuHamel-Kurtis Roberts.
Ve třináctém kole se však odehrála věc, která připravila Mladina o jisté vítězství již v předešlém závodě na okruhu v Elkhard Lake. Mat Mladin s poškozenou pneumatikou musel zpomalit a zajet do boxů k její výměně. Za této situace se ujal vedení osamocený "Double A-Ron", který ho uhájil bez větších problémů až na cílovou čáru (34:05,190).
"Chtěl jsem s Matem závodit a porazit ho," říkal Yates v cíli. "Vypadá to, že porazit ho bude těžké, protože vždy v přímém souboji má problém s pneumatikou nebo něco s motocyklem. Jízda s ním a vzájemný souboj mi dodává dobrý pocit."
O druhé místo si to po poklesu Mladina rozdali tovární jezdci Hondy v podobě Miguela DuHamela a Kurtise Robertse. Starší a zkušenější DuHamel po vítězství v Supersportech projevil větší bojovnost a zaslouženě získal pozici druhého nejlepšího jezdce dne, když za vítězným Yatesem zaostal o 2,714 sekundy. "Kurtis jel tentokrát opravdu rychle," poznamenal Kanaďan v cíli. "Najížděli jsme v posledním kole stejně do druhé zatáčky. Myslel jsem, že brzdím pozdě, ale Kurtis brzdil ještě později. Nakonec byl i trochu široký a toho jsem využil. Myslel jsem, že jsem mu tam nechal dost místa, ale po závodě jsme spolu mluvili a on mi řekl, že jsme se dotkli. Nerad dělám takové věci."
Třetí v tomto závodě tedy skončil mladší bratr Kennyho Robertse z týmu Suzuki Grand Prix - Kurtis. Jeho ztráta na vítěze činila 2,840 sekundy a tedy pouhých 0,126 na druhého DuHamela. "Je to pouze závodění a dobré je, že za dva týdny bude další závodění," říkal diplomaticky Kurtis Roberts. "Vy víte kdo je váš týmový kolega, pokud vám nedá trochu místa, ještě se o něj bát nemusíte. Nechci říkat nic špatného proti Miguelu, je to v zaujatí šampionátu. Musím se prostě spoléhat na sebe."
Čtvrté místo v tomto závodě vybojoval mladší z bratrů Bostromových Eric, který jediný dokázal trochu stačit nejrychlejším, když jeho odstup v cíli byl 8,661 sekundy. Pátým v závodě, ale již se ztrátou 21,247 sekundy dojel nováček v AMA Superbike Giovani Bussei, který v továrním týmu Ducati nahradil Anthony Goberta jenž byl "odejitý". Pro body za šesté místo si dojel Jason Pridmore před sedmým Matem Mladinem, který po výměně zadní pneumatiky vyrazil do další části závodu na 12. místě a skvělou jízdou dokázal ještě skončit na místě, které mu zajistilo alespoň druhé místo v šampionátu.
Desítku nejlepších doplnili ještě na osmé pozici Jordan Szoke, na deváté Shan Higbee a na desáté náš Vincent Haškovec, který neváhal a v pozměněném plánu nastoupil do tohoto závodu (původně se měl jet nejprve závod třídy Superstock a tak, když pořadatelé změnili pořadí a "štoky" daly až na konec, několik jezdců ze špišky Superstocků raději závod třídy Superbike vypustilo - např. Adam Fergusson, Steve Rapp, Joshua Kurt Hayes, atd.).
V celkové klasifikaci nyní vede Eric Bostrom (321 bodů) před Matem Mladinem (318) a Aaronem Yatesem (313). Na čtvrtém místě je Kurtis Roberts (301) a na pátém Ben Bostrom (293), kterého v tomto závodě postihli stejné problémy jako Mladina a po výměně pneumatik klesl ze šestého místa na dvanácté v cíli. Náš Vincent Haškovec si desátým místem udržel stejnou pozici i v celkovém hodnocení šampionátu, když na jeho kontě je nyní 180 bodů.
1. Aaron Yates (Suzuki GSX-R1000)
2. Miguel DuHamel (Honda RC51)
3. Kurtis Roberts (Honda RC51)
4. Eric Bostrom (Kawasaki ZX-7RR)
5. Giovanni Bussei (Ducati 998RS)
6. Jason Pridmore (Suzuki GSX-R1000)
7. Mat Mladin (Suzuki GSX-R1000)
8. Jordan Szoke (Suzuki GSX-R1000)
9. Shawn Higbee (Suzuki GSX-R1000)
10. Vincent Haskovec (Suzuki GSX-R1000)
Genuine Suzuki Accessories Superstock:
Jako poslední se na startovní čáru postavili jezdci třídy Superstock s vedoucím jezdcem tohoto šampionátu v první řadě. Tímto jezdcem je k naší radosti Čech Vincent Haškovec narozený v Praze a dlouho žijící v Karlových Varech, dnes však již se svou rezidenci v kalifornském Lake Elsinore.
V samotné závodě byl náš jezdec velmi vidět a prakticky po celou dobu bojoval v čelní skupince o vítězství. Nakonec však radost z vítězství prožíval Steve Rapp, který tak po vítězství v Elkhard Lake slavil svůj triumf podruhé během dvou týdnů. "Bylo to těžké," říkal vítěz v cíli. "Věděl jsem, že to bude tuhý závod a tak jsem byl připravený na bitvu v každém kole, v každé zatáčce," říkal jezdec, kterého v posledním kole postihla stejná příhoda jako všechny ostatní jezdce vedoucí skupiny, když se této skupině připletlo do cesty hejno racků, kteří málem zapříčinili havárii právě našeho Haškovce.
Na druhém místě v tomto závodě dojel Joshua Kurt Hayes (+0,143), kterému se stejně jako Rappovi vyplatilo nenastoupit do závodu třídy Superbike. Z třetího místa v cíli se radoval náš Vincent Haskovec (+2,537), za jehož zády dokončil na čtvrtém místě již s větším odstupem jeho týmový kolega Mike Ciccotto (+15,260). Pětici nejlepších doplnil nejstarší z bratrské trojice Haydenů Tommy (+15,929).
V celkovém pořadí šampionátu AMA Superstock zvýšil své vedení o další tři body náš Vincent Haškovec (204) nad druhým Tommy Haydenem (195). Třetí místo drží Joshua Kurt Hayes (190).
1. Steve Rapp (Suzuki GSX-R750)
2. Josh Hayes (Suzuki GSX-R750)
3. Vincent Haskovec (Suzuki GSX-R750)
4. Mike Ciccotto (Suzuki GSX-R750)
5. Tommy Hayden (Kawasaki ZX-6RR)
6. Jason DiSalvo (Yamaha YZF R6)
7. Opie Caylor (Suzuki GSX-R750)
8. John Dugan (Suzuki GSX-R750)
9. Tony Meiring (Kawasaki ZX-6RR)
10. Brian Stokes (Suzuki GSX-R750)

Šampionát silničního, národního mistrovství USA - AMA Pro Racing nyní pokračuje za dva týdny na okruhu Laguna Seca v Kalifornii, kde se pojede v rámci Mistrovství Světa Superbike a tak budeme mít například možnost porovnání časů Vincenta Haskovce s Jiřím Mrkývkou.

Informace o redaktorovi

Motorkáři.cz - (Odebírat články autora)
Petr Štola - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist