Valencie a Cartagena – To nejlepší nakonec

Poslední letošní event české racingové agentury Racetrack.cz měl tak trochu nestandardní místo, datum i průběh. Všechno ale vyšlo na jedničku a tak to vypadá, že příští rok už i španělské okruhy budou pro tuto agenturu běžným standardem.

Během léta se podařilo zajistit optimální dopravu motorek a ostatního vybavení do Španělska tak, aby jezdci mohli cestu absolvovat v krátké době a pohodlně letadlem. Nabídla se tak zcela nová možnost ukončení sezóny. Cestovat 2500 kilometrů daleko za okruhovým ježděním není pro každého, ale kdo má opravdu zájem, užije si to na teplém a slunečném jihu i v půlce listopadu opravdu naplno! Vzhledem k termínu a vzdálenosti od Cartageny se přímo nabízela možnost skloubit ježdění na okruhu v Cartageně se závěrečným podnikem MotoGP ve Valencii a shlédnout tak rozhodující duel Rossi/Lorenzo na vlastní oči a v dokonalé atmosféře.

Motorky a veškeré ostatní vybavení jako jsou kombinézy, helmy, stojany a nahříváky putovaly kamionem do Španělska asi čtyři dny předem a první část jezdců vyrazila v pátek 6.listopadu v poledne letadlem do Valencie. Sobota a neděle byla určena jen a jen pro fandění a sledování závodů MotoGP a stálo to zato! Nálada perfektní, lidí mraky a nebýt toho, že tak trochu chyběly přírodní tribuny, které jsou pro svojí atmosféru rozhodně nejlepší, bylo to jako bychom stáli doma v Brně.

Pondělí a úterý byly odpočinkové dny. Každý je využil jak chtěl, ti kteří měli sebou i silniční motorku absolvovali několik výletů po okolí Cartageny a někteří stihli za den nakroužit po místních silničkách s perfektním povrchem i 600 kilometrů! Ale to byl jen jeden výlet, většinou to bylo spíše o poznávání okolí a užívání si příjemného „podzimu“ na kochačku za krásných slunečných dnů při teplotách okolo 25 stupňů. Kdo měl s sebou jen okruhovku a nebo na ježdění po silnici neměl zrovna pomyšlení, vyrazil užít si letošní poslední opalovačku a koupačku na nádherných písčitých plážích v okolí. Úterý večer ale už patřil jasně okruhu a tak po vybalení veškerého potřebného okruhového vybavení do boxu a příjezdu druhé části jezdců kteří dorazili jen na okruh už patřila atmosféra pouze dromu.

Oba dva závodní dny byly určeny k volným jízdám ve třech skupinách které nabízely tři rozjížďky dopoledne a čtyři odpoledne což byla při tak technicky náročném okruhu jakým Cartagena je opravdu velká porce. V nejrychlejší skupině se objevily mimo běžných agenturních strojů i motocykly kategorie Moto3 a tak bylo na co koukat. Dostatečně zaplněna byla i skupina okruhových začátečníků. Prostě a jednoduše každý si přišel na své a odjezdil si svoji porci ježdění tak jak mu to vyhovovalo. Ze začátku všechny válcoval Alois Vokurka na svojí zbrusu nové Yamaze R1 hlavně proto, že v Cartageně nejezdil poprvé a tak si to dávali se synem Danem, který je letošním vítězem Bikers Cupu v kategorii SSP jezdícím na Kawasaki ZXR6 opravdu kolo na kolo. Pádů nebylo za oba dny mnoho a daly by se spočítat na prstech jedné ruky. Trochu nešťastně hned první den před obědem položil svou Hondu Fireblade v poslední zatáčce při nájezdu na cílovku po kontaktu Jan Pavlík, ale nebylo to tak strašné a již po obědě byla motorka zase v plné kondici. To se ale nedalo říct o Ducati 1198 Michala Vyskočila, ve které na konci prvního dne zarachtalo a s poškozenou převodovkou zůstala na stojanech až do konce. Ale i to k motorkám patří a tak jsme hlavně rádi, že všichni dojezdili bez újmy na zdraví.

Pátek už pak patřil jen bilancování a posledním procházkám po pláži a samozřejmě dlouhým obědům na které je potřeba si ve Španělsku vyhradit opravdu dost času. Večerním odletem tedy definitivně skončila nejen tato poslední akce, ale celá letošní sezóna.

Možná by to chtělo rovnou prozradit co Vás bude čekat v té následující, tedy v sezoně 2016. Koncept bude podobný té letošní, hodně Brna i Mostu, na začátku i na konci se pojede do Rijeky a nepřijdete opět ani o Španělsko a Itálii. Na určitě příjemné překvapení se můžou těšit jak opravdoví rychlící, tak naopak i ti úplně pomalí nebo začátečníci ale tak jako tak, nikdo nepřijde zkrátka a doufáme, že následující sezónu si užijete ještě víc než tu letošní. Veškeré info včetně termínů, cen a tradičního předprodeje během prosince už je všechno připraveno.

 

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (6x):



TOPlist