TT Senior: Dunlop letos triumfoval počtvrté

Michael Dunlop vyhrál páteční klání TT Senior a na své konto si připsal čtvrté letošní vítězství v závodu Tourist Trophy Isle of Man. Podruhé za sebou tak ročník uzavře s čtyřnásobným triumfem. Jako druhý závod dokončil Conor Cummins, třetí místo slavil Guy Martin.

Jezdec BMW Motorrad byl v úvodním kole na Glen Helen sedmý, ale neustále zrychloval až nakonec závod vyhrál náskokem čtrnácti sekund. Tím se Michael Dunlop zařadil mezi takové legendy jako Steve Hislop a Phillip McCallen, protože dnes dosáhl jedenáctého triumfu v závodech Tourist Trophy na ostrově Man.
Závod TT Senior jeli jezdci na šest kol a v úvodní fázi vedl William Dunlop, když měl v Glen Helen náskok před druhým v pořadí Conorem Cummisem 1,3 sekundy. Třetí byl Guy Martin, čtvrtý Dean Harrison, pátý John McGuinness a šestý James Hillier. Ještě v Ramsey vedl William Dunlop, ale bratr Michael se rychle přibližoval, ztrátu na vedení snížil na sekundu a do konce kola byl Michael Dunlop na vedoucí pozici.

Ve druhém kole nastavil Michael Dunlop v sedle BMW nový rekord kola 131.668mph a zamířil k prvnímu pit-stopu. William Dunlop byl druhý, Guy Martin třetí, Conor Cummins čtvrtý, pátá příčka patřila Deanu Harrisonovi, na šestou se posunul Bruce Anstey.
Ve třetím kole došlo k podstatným změnám. Na vedoucí pozici jel stále Michael Dunlop, ale na druhé místo se posunul Cummins, a na třetí Martin. Důvodem této změny byl pád Williama Dunlopa v Graham Memorial a jeho okamžitý transport vrtulníkem do Nobles Hospital s podezřením na zlomenou nohu. Skončil také Dean Harrison, když ze závodu odstoupil v úseku Sulby.

Náskok Michaela Dunlopa na druhého Conora Cumminse představoval ve čtvrtém kole v úseku Ramsey 13 sekund, ale následovaly druhé pit stopy a právě čtvrté kolo zvládl jezdec Hondy Cummins nejrychleji (130.499mph). Třetí Guy Martin ztrácel deset sekund. V předposledním pátém kole dělilo v Glen Helen Dunlopa od Cumminse jen 7 sekund a nastal okamžik, kdy bylo na dráze hodně těsno.
V posledním šestém kole už měl Dunlop v Glen Helen znovu náskok 11,2 sekundy před Cumminsem, Martin ztrácel přes dvacet sekund. V Ramsey Dunlop vedl rozdílem 13,5 sekundy, Cummins pokračoval druhý a Guy Martin postupně zkracoval rozdíl na Cumminse z 10,5 sekundy na 9,7 sekundy. Do konce závodu už si pozice jezdci udrželi a cílem projeli v pořadí Michael Dunlop, Conor Cummins a Guy Martin.

Michael Dunlop závod TT Senior vyhrál, letos je to jeho čtvrté vítězství v TT, celkově jedenácté a je vítězem Joe Dunlop TT Championship Trophy 2014. Na druhé místě je jezdec Hondy Conor Cummins a třetí Guy Martin, pro něhož je to jeho patnácté umístění na stupních vítězů Tourist Trophy. Nejlepším nováčkem byl Peter Hickman, který závod dokončil jedenáctý.

Výsledek závodu - PokerStars Senior TT.pdf

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (2x):



TOPlist