TT 2023 – Závod supersportů vyhrál Dunlop, Birchallovi slavili v klání sidecar

Prvním dnem závodu TT na ostrově Man byla sobota 3.června. Na programu bylo klání Monster Energy Supersport TT a 3wheeling.media Sidecar TT. V supersportech závod vyhrál Michael Dunlop (MD Racing), který si tak na konto připsal desáté vítězství v třídě a celkem dvaadvacáté v závodech TT. Bratři Birchallovi vyhráli závod sidecar a na konto si připsali třinácté vítězství na TT. Navíc mají nový rekord, protože jako první posádka v historii TT překonala hranici 120mph. Český závodník Michal Dokoupil (Rocknet) obsadil v závodu supersportů čtrnácté místo a získal bronzového Merkura. Druhým dnem závodu je neděle s jediným kláním třídy TT Superbike, které se jede na šest kol.

Monster Energy Supersport TT Race (1)

Závod supersportů byl vypsán na čtyři kola a v jeho polovině s doplňováním paliva. Michael Dunlop (MD Racing) jel v sedle Yamahy a hned v Ballaugh šel v prvním kole do vedení, které si udržel až do konce závodu. Dunlop vyhrál náskokem 12,329 sekundy, na konto připsal dvaadvacáté vítězství TT a míří mílovými kroky ke statusu historicky nejúspěšnějšího jezdce (v počtu vítězství) Tourist Trophy na ostrově Man. Druhý Peter Hickman (K2 Trooper Beer Triumph) se dostal před Deana Harrisona (BPE by Russell Racing Yamaha) až v závěrečném úseku posledního kola a rozdíl mezi oběma jezdci byly necelé čtyři desetiny.

Na čtvrtém místě závod dokončil Jamie Coward (KTS powered by StanleyStewartRacing) 125.300mph, pátý byl Davey Todd (Milenco by Padgett’s Motorcycles) 125.218mph a šestý James Hillier (Boyce Precision Engr/Russell Racing) 124.193mph. Český závodník Michal Dokoupil (Rocknet) 119.139mph v závodě obsadil čtrnácté místo a získal letos prvního bronzového Merkura.

3wheeling.media Sidecar TT Race (1)

V závodu TT Sidecar slavili vítězství favorité číslo jedna. Ben a Tom Birchallovi (Wyckham Blackwell - Birchall Racing) si vítězstvím v prvním klání připsali své třinácté vítězství na závodech Isle of Man TT v rekordním stylu a stali se vůbec první posádkou, která 37,73míle dlouhou horskou trať projela rychlostí vyšší než 120mph! Bratrskou dvojici už nic nezastavilo, když ve druhém kole zajela 120,357mph, a s vítězným náskokem 24,066 sekundy zlomila odpor Petea Foundse/Jevana Walmsleyho (FHO Motorsport) a získala své desáté vítězství TT v řadě. Na třetím místě se umístila dvojice John Holden/Maxime Vasseur (Barnes Racing & Carl Cox Motorsport).

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist