TT 2022 – Páteční závody na ostrově Man

Prvním bodem pátečního programu TT byl druhý závod Monster Energy Supersport TT, který vyhrál Michael Dunlop, jenž se stal nejúspěšnějším jezdcem třídy 600ccm v historii závodů TT na ostrově Man. Severní Ir si na konto připsal devátý triumf v supersportech a jednadvacátý celkově v závodech TT. Druhý závod sidecarů vyhrála posádka Ben a Tom Birchallovi. Původně plánovaný závěrečný závod TT 2022 Milwaukee Senior TT, který zkrátili na čtyři kola, nakonec v pátek neodjeli a jeho start posunuli na sobotu, a je vypsán na původních šest kol.

Monster Energy Supersport TT Race (2)

Jelikož počasí neumožnilo odjet druhý závod supersportů v plánovaných termínech, nakonec se to povedlo až poslední den TT 2022, tedy v pátek, přičemž všechny tři poslední závody byly zkráceny, aby se vše stihlo než přijde silný vítr, který se očekával v pátek odpoledne.

Jako první odjeli svůj závod právě jezdci šestistovek. Michael Dunlop (MD Racing Yamaha) se celý závod přetahoval s Peterem Hickmanem (K2 Trooper Beer by PHR Performance), ale ve druhém a posledním kole mu dokázal ujet a vyhrát rozdílem 3,2 sekundy. Na třetí pozici skončil Dean Harrison (DAO Racing Kawasaki).

Jezdec Hondy Davey Todd (Milenco by Padgett's Motorcycles) udržel čtvrté místo až do konce a jeho náskok na Jamie Cowarda (KTS Racing powered by Steadplan) byl na 6,4 sekundy. Conor Cummins (Milenco by Padgett's Motorcycles) byl šestý před Jamesem Hillierem (RICH Energy OMG Racing), Dominicem Herbertsonem (Cowton Racing), Mike Brownem (Burrows Engineering / RK Racing) a Paulem Jordanem (PreZ Racing by Prosper²), jenž uzavřel první desítku.

Český závodník Michal Dokoupil (Rock Net) závod dokončil třiadvacátý a na konto si připsal další bronzovou repliku. Slovenský jezdec Miroslav Sloboda (Blue Garage) náročný závod rovněž dokončil a ve výsledkové listině mu patří pětačtyřicátá příčka.

Výsledek závodumonster-energy-supersport-tt-race-2-supersport-result.pdf

3wheeling.media Sidecar TT Race (2)

Bratři Ben a Tom Birchallovi vyhráli v pátek odpoledne závod 3wheeling.media Sidecar TT, který byl předčasně zastaven kvůli incidentu v Ago's Leap, když většina závodníků jela druhé a poslední kolo zkráceného závodu. Výsledek byly z konce prvního kola a posádka sidecaru #1 Haith Honda získala své celkově dvanácté vítězství v TT. Bratři Birchallovi vyhráli náskokem 2,3 sekundy před dvojicí Peter Founds/Jevan Walmsley (FHO Racing). Domácí posádka Ryan a Callum Crowe (Haven Homes) skončila třetí se ztrátou dalších 2,6 sekundy a patřila mezi dvojice bojující o vedení v napínavém úvodním kole. Výsledkem bylo opět vítězství Birchallů v TT Sidecar Championship s maximálním počtem 50 bodů, o 14 bodů před Founds/Walmsley a Ryan/Callum Crowe, kteří se s 36 body dělili o druhé místo.

Výsledek závodu3wheeling.media-sidecar-tt-race-2-sidecar-result.pdf

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist