TT 2015: Závod třídy Lightweight vyhrál Ivan Lintin

Předposlední závod letošního ročníku Tourist Trophy na ostrově Man jeli jezdci kategorie Lightweight. Poprvé se z vítězství v TT radoval jezdec Ivan Lintin, který vyhrál v novém rekordu. Pro jeho tým RC Expres Racing je to již druhý triumf, protože před rokem vyhrál v jejich barvách Dean Harrison. Na druhém místě závod dokončil James Hillier, třetí byl Michael Rutter. Michal Dokoupil závod dokončil dvaadvacátý a získá dalšího bronzového Merkura.

Podobně jak v předchozích závodech byl v Glen Helen první James Hillier (Kawasaki / Quattro Plant Muc-Off Kawasaki) jehož náskok na druhého v pořadí Ivana Lintina (Kawasaki / RC Express Racing) představoval 1,5 sekundy. Jen pár desetin ztrácel třetí Ryan Farquhar (Kawasaki/SGS/Manx Gas by KMR Kawasaki), jenž byl téměř na stejné úrovni s týmovým kolegou Lee Johnstonem (Kawasaki/SGS/Manx Gas by KMR Kawasaki). Do šestého místa jeli v pořadí Daniel Cooper (Kawasaki / SB TUNING) a Michael Rutter (Paton / Paton/Team ILR).

V Ramsey došlo na změnu ve vedení, protože tam už jel s náskokem 1,7 sekundy první Ivan Lintin, na druhém místě pokračoval Ryan Farquhar, třetí James Hillier. Vedoucí závodník Lintin udržel první místo až do Grandstand a s rychlostí v úvodním kole 119,078mph navýšil náskok na 2,1 sekundy. Na druhém místě pokračoval Ryan Farquhar, třetí jel Lee Johnston a čtvrtý James Hillier už ztrácel další 1,4 sekundy. Páté a šesté místo patřilo v pořadí Michaelu Rutterovi a Jamesi Cowtonovi.

V Glen Helen došlo na změnu pořadí, když se do čela dostal Jamie Hamilton (Kawasaki/Cookstown Burrows Engineering), který na Ivana Lintina najel tři sekundy. Dalších pět sekund jel třetí James Hillier s Lee Johnstonem. V boxové uličce překročil povolenou rychlost Ryan Farquhar, dostal třicetisekundovou penalizaci a tím skončila jakákoliv šance na vítězství, protože se propadl na devátou pozici. Pro Ryana Farquhara pak závod předčasně skončil v Cronk y Voddy.

Další změna na vedoucí pozici nastala průjezdem přes Ramsey, protože to Ivan Lintin vedl náskokem kolem čtyř sekund před Jamie Hamiltonem a Jamesem Hillierem. Lee Johnston, Michael Russell (Kawasaki/Manx Gas by KMR Kawasaki) a Michael Rutter jeli na v pořadí čtvrtém, pátém a šestém místě.

V nájezdu do posledního kola jel první Ivana Lintin. James Hillier ale snížil ztrátu na 3,8 sekundy, když se Lee Johnston posunul na třetí pozici. Jamie Hamilton se propadl na čtvrté místo a zajel na pitstop stejně jako šestý Michael Russell. Pátý byl Michael Rutter s Patonem. Bitva o vedení se rozhořela, když v Glen Helen dělilo vedoucího Ivana Lintina jen něco přes tři sekundy od Jamese Hilliera. Lee Johnston skončil v Ballacraine, takže se na třetí pozici posunul Michael Rutter.

James Hillier snížil náskok na vedoucího jezdce až pod tři sekundy, ale Ivan Lintin neponechal nic náhodě, a když začali šplhat do hor navýšil náskok na pět sekund. Jenže v Bungalow to už zase bylo 3,8 sekundy a posledních několik mil mělo rozhodnout. Jak se James Hillier snažil přiblížit, zajel rekord kola 120.848mph. Ivan Lintin ale nebyl o nic pomalejší (120.845mph) a závod vyhrál náskokem 3,8 sekundy. Je to jeho vůbec první vítězství na TT. Na druhé pozici závod dokončil James Hillier a třetí byl klasifikován Michael Rutter.

Úspěšný český závodník Michal 'Indi' Dokoupil (Kawasaki / Motopoint Indi Racing Team) závod zvládl časem 01:01:44.843 (109.987mph) a obsadil dvaadvacátou pozici, což znamená bronzového Merkura. Letos již třetího v pořadí.

Pátek, 12.června 2016

Bennetts Lightweight TT – závod (3kola)
result bennetts lightweight.pdf

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist