TT 2015: První závod sajdkár vyhráli bratři Birchallovi

Posádka Ben Birchall a Tom Birchall vyhrála v novém rekordu první závod třídy TT Sidecar s náskokem téměř pětadvaceti sekund a na konto si připsali druhý triumf na Tourist Trophy. Jako druzí skončili John Holden / Dan Sayle, třetí místo v pořadí patří dvojici Conrad Harrison / Mike Ayllot. Už v prvním kole závod skončil pro favorizované posádky ve složení Dave Molyneux/Ben Binns a Tim Reeves / Patrick Farrance.

Bratři Ben a Tom Birchallovi byli v každém ze tří kol klasifikování na první pozici. Bezchybnou a konzistentní jízdou nedali soupeřům šanci a zcela po zásluze vyhráli. Je to jejich teprve druhé vítězství, které budou chtít rozšířit na tři už ve druhém klání sajdkár, které je ještě tento týden na programu. Samozřejmě ve stejném závodu bude také Dave Molyneux / Ben Binns usilovat o své osmnácté vítězství TT.

Hned v úvodu závodu vedla v Glen Helen posádka John Holden a Dan Sayle, jenž měla půl sekundy za sebou Bena a Toma Birchalla plus velké favority na vítězství Dave Molyneuxa s Benem Binnsem. Za nimi pokračovali na čtvrté pozici Conrad Harrison a Mike Ayllot, pátí byli Tim Reeves s Patrickem Farrancem, jenž brzy závod ukončili v Barregarrow.

Ještě v prvním kole skončily naděje na vítězství v Brandish pro Dave Molyneuxe s Benem Binnsem a v závodu dál nepokračovala ani posádka Karl Bennett / Lee Cain, jenž zůstali v Douglas Road Corner. První posádka ve složení Ben Birchall / Tom Birchall talčila na pilu a v Glen Helen už měli náskok kolem osmi sekund. Na druhé pozici pokračoval Holden/Sayle, třetí jela posádka Harrison/Aylott.

Holdenovi se podařilo snížit ztrátu na vedoucí posádku a v polovině druhého kola je dělilo jen šest sekund. Sourozenci z Nottinghamshire ale odpověděli rázně, když zajeli druhé nejrychlejší kolo v historii 116.060mph a náskok na druhou posádku v pořadí navýšili na hodnotu 13,5 sekundy. Holden/Sayle také zajeli své maximum na 115.240mph.

Rozdíl mezi prvními dvěma posádkami zůstal do poloviny třetího kola přibližně stejný, ale nakonec Ben a Tom Birchallovi závod vyhráli náskokem 24,1 sekundy a získali své druhé vítězství v posledních třech letech. Druzí skončili John Holden a Dan Sayle. Pro Holdena to bylo již dvanácté umístění na stupních vítězů TT, pro Sayle deváté a většina z nich byly v pozici spolujezdce TT. Na třetím místě závod dokončili Conrad Harrison a Mike Ayllot.

Vůbec nejrychlejší ženou (107.297mph) je nyní na horském okruhu Francouzka Estelle Leblond, jejímž spolujezdcem je Sebastian Lavorel a oba první závod dokončili na parádním osmnáctém místě, za což byl bronzový Merkur. Status nejrychlejší ženy spolujezdkyně drží Fiona Baker-Milligan, která s otcem Tonym obsadila jedenácté místo.

Pondělí, 8.června 2015:

Sure Sidecar TT (1) – závod (3kola)
Sure Sidecar 1 TT.pdf

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (3x):



TOPlist