TT 2013: Fanoušci nejvíce věří «McPintovi»

Uplynulou sobotu, začala letošní Tourist Trophy prvními tréninky. Mezi fanoušky tohoto ojedinělého a nejpopulárnějšího závodu na světě má nejvyšší kredit na vítězství John McGuinness, nebo-li «McPint», minimálně co se týká dvou nejprestižnějších závodů: TT-Superbike a TT-Senior.


Nejvíce se mezi fanoušky vyslovuje jméno Johna McGuinnesse, tedy mezi nejvážnějšími favority na vítězství v těch hlavních závodech, TT-Superbike a TT-Senior. Žádný jiný ze všech startujících totiž nedokázal na Tourist Trophy vyhrát v posledních létech více závodů mezi velkými motocykly. 19-násobný vítěz TT, který má přezdívku «McPint», bude mít ovšem celou řadu konkurentů.


Především je nutno jmenovat hodně nahoře na listině favoritů Michaela Dunlopa. Ovšem 25-letý Severní Ir je především spojován s kubaturou Supersport. V té bude jeho velkým soupeřem také bratr William. Starší z obou bratrů byl vloni jasně nejrychlejším v tréninku, v obou závodech ho ale zastavily technické defekty.



Hodně horkým favoritem je určitě Bruce Anstey. V pozadí stojící a tedy hodně nenápadný Novozélanďan sice nestojí ve středu zájmu fanoušků, ovšem nesmíme zapomenout, že tento 44-letý "Kiwi" už dokázal na Isle of Man devětkrát vyhrát. A především v kubaturách Supersport a Superstock by své vítězné konto mohl rozšířit.




Guy Martin
je už řadu let sentimentálním hrdinou Tourist Trophy. 31-letý Brit si nebere rozhodně servítky před sví ústa a je proto u fanoušků velmi oblíbený. V roce 2010 měl při TT hodně divoký pád, kdy motocykl kompletně shořel, ovšem jezdci se jako zázrakem nic nestalo. V každém případě patří tento sympaťák k nejužšímu kruhu favoritů, ačkoliv ještě nikdy na tomto okruhu nevyhrál.


Rovněž Conoru Cumminsovi je už řadu let vítězství na TT teoreticky přisuzování. 2010 málem vyhrál závod TT-Senior, ale pád v úplném závěru ho o to připravil. Málem tím tento Lokalmatador přišel o život, a trvalo skoro rok, než se zase mohl posadit na motocykl. Nyní je  Cummins nazpátek s jediným cílem, jako první domácí jezdec by chtěl vyhrát závod TT-Senior.


Po odchodu loňského vítěze Ryana Farquhara do sportovního důchodu mají nejlepší karty v ruce James Hillier, Michael Rutter, Jamie Hamilton - co se týká vítězství v kubatuře TT-Lightweight. Rutter by naopak mohl vyhrát potřetí závod TT Zero, ovšem především John McGuinness bude určitě proti.




S velkým napětím jsou očekávány oba závody sidecarů. Tim Reeves se spolujezdcem Danielem Saylem a bratrský pár Bena a Toma Birchallových se jistě pokusí znepříjmenit závodní život Daveho Molyneuxe, ten pojede stejně jako vloni se spolujezdcem Patrickem  Farrancem. 16-násobný vítěz TT Dave Molyneux je specialitou na tento okruh a zřejmě pouze defekt ho může zastavit.

Sobota 1. června

12.00 (13.00): TT Superbike závod (6 kol)
15.00 (16.00): TT Sidecar závod 1 (3 kola)

Pondělí 3. června

10.45 (11.45): TT Superstock závod (4 kola)
14.00 (15.00): TT Supersport závod 1 (4 kola)
Středa 5. června

10.45 (11.45): TT Zero závod (1 kolo)
12.00 (13.00): TT Supersport závod 2 (4 kola)
14.30 (15.30): TT Sidecar 2 (3 kola)

Pátek 7. června

10.45 (11.45): Lightweight TT závod (3 kola)
13.00 (14.00): Senior TT závod (6 kol)

Informace o redaktorovi

Jiří Mikšík - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (4x):



TOPlist