ROAD: příběh dynastie závodníků

Fanouškům silničních závodů na přírodních okruzích asi není třeba představovat jména Joey, Robert, William a Michael Dunlop. Nejenom o závodní kariéře dvou generací bratrů, známých v celém roadracingovém světě, působivě vypráví film ROAD, který do ČR přivezla firma 4SR a minulý týden uspořádala jeho promítání.

Akce to byla velkolepá - už jen prostředím, ve kterém se odehrála. Exkluzivní prostory firmy Autotechnologi na pražském Chodově, kam se mimo jiné chodí nakupovat oblečení značky 4SR, i přes svou nadstandardně velkou prodejní plochu téměř praskaly ve švech, a zájem publika překonal veškerá očekávání pořadatelů. Ale není se co divit, když se promítání filmu osobně zúčastnil jeden z jeho hlavních hrdinů  William Dunlop, a před začátkem promítání rozdával autogramy společně s naší jezdeckou špičkou. Nechyběl ani doprovodný program v podání kaskadérské party Crazy Day, která na úvod rozbalila před prodejnou i svůj Globus smrti.
Jízda dvou motorek v železné kouli, kde si jezdci můžou sebemenší chybičkou zadělat na velký malér, je bezesporu strhující podívaná. Když se ale na plátně rozběhly první minuty filmu ROAD, slova jako odvaha a strach dostala úplně jiný rozměr.
Co může chtít větší kuráž, než jízda v plném kalupu po uzavřené silnici kolem kamenných zdí, stromů a telegrafních sloupů? Roadracingoví závodníci takovým překážkám v žertu říkají nábytek, ale dobře vědí, že každý náraz do takové "skříně" znamená v lepším případě těžký úraz. A ke smrti je každou vteřinu hodně blízko. Možná proto je na světě už jenom málo míst, kde se závodí na přírodních okruzích. Nejslavnějším z nich je ostrov Man, a silnou tradici má roadracing také v Severním Irsku, odkud pochází hlavní aktéři filmu.
Starší dvojici bratrů tvoří Joey Dunlop, který v letech 1976 až 2000 posbíral rekordních 26 vítězství na Tourist Trophy Isle of Man TT, a Robert, který na TT zvítězil pětkrát. Robertovi synové Michael a William se začali roadracingu věnovat ještě v dobách jeho aktivní kariéry a na přírodních okruzích závodí dodnes.
Příběh legendární dynastie autoři filmu vypráví prostřednictvím archivních záběrů, které doplňují rozhovory s přáteli, rodinou a bývalými i současnými závodníky. Film je tak nabitý emocemi, až divákovi občas naskočí husí kůže.

"Je to výzva, čelit nebezpečí a překonat ho",
říká ve filmu jeden z bývalých závodníků Murray Walker. “Když zvládnete tak silný stroj vést po ostří nože mezi bezpečím a katastrofou, vyvolává to ve vás hodně silný pocit uspokojení…

Jestli jste si stejně jako já někdy kladli otázku, co dokáže jezdce přivést na start závodu, kde už nejde o risk jako spíš o hazard, film ROAD je tou nejvýstižnější odpovědí. Je to sice "jenom" dokument, ale autentické záběry jsou tak mistrně poskládané s rozhovory, že vás film vtáhne do děje po prvních pár vteřinách, a nepustí až do konce. Zvlášť když to všechno spojí dohromady podmanivý průvodní hlas Liama Neesona.
Snad můžu prozradit, že Joey přišel o život při závodě v Estonsku a Robert zemřel o osm let později následkem pádu v Severním Irsku.
K mojí velké radosti nezůstalo u jediné veřejné produkce, a film je od tohoto týdne k mání v e-shopu firmy 4SR na DVD s českými titulky. Zdatní angličtináři prominou, ale v původním znění se některým pasážím fakt nedá rozumět - pokud nemáte za sebou pár let v Irsku a neznáte všechny tamní dialekty.
Jestli ale chcete pěkným filmem udělat někomu radost pod stromečkem, máte nejvyšší čas poslat objednávku. Víte přece, kolik mají pošťáci před Vánocemi práce.

Trailer k filmu

Není zapnut JavaScript. Tento text má být nahrazen přehrávačem.

Video z promítacího večera


Není zapnut JavaScript. Tento text má být nahrazen přehrávačem.

Informace o redaktorovi

Petr Poduška - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (5x):



TOPlist