North West 200 – První čtvrteční závody, Červený dvanáctý

Vauxhall International North West 200 je největší motocyklový závod v Irsku, který od roku 1964 provozuje Coleraine & District Motor Club. Tento závod patří také k těm vůbec nejrychlejším, protože dlouhé rovinky dávají jezdců možnost vytěžit ze svých strojů maximum. V Irsku je dvojice českých závodníků Marek Červený a Petr Bičiště, kteří už ve čtvrtek večer jeli první závody letošního ročníků a rozhodně byli vidět.

V úterý jeli jezdci North West 200 tréninkové jízdy, ve čtvrtek kvalifikační a odpoledne už startovali první závody. Do nich už bohužel nenastoupil Angličan John McGuinness, který s Hondou spadl v úseku Primrose Hill a musel sanitou do nemocnice, kde mu diagnostikovali zlomenou nohu. Pro jezdce týmu Honda Racing hodně velká komplikace před začátkem letošní TT na Ostrově Man.

Ve čtvrtek odpoledne odstartovaly první závody kategorií Supersport, Superstock a SuperTwin. První závod třídy Supersport vyhrál Martin Jessopp (Riders Motorcycles), který si na své konto připsal první vítězství na North West 200. Jednatřicetiletý závodník byl velmi dojatý, protože jeho tým je více méně rodinný, bez sponzorů, takže velká věc pro všechny, kteří mu pomáhají. Velká věc také pro značku Triumph. Na druhém místě závod dokončil Ian Hutchinson (McAMS Yamaha), který na vítězství ztratil něco přes sedm desetin a přes jednu sekundu už ztrácel třetí James Hillier (JG Speedfit Kawasaki).

Druhý závod jeli jezdci třídy Superstock s Markem Červeným a Petrem Bičištěm. Oba startovali ve druhém sledu a Marek Červený byl během závodu hodně vidět. Nakonec obsadil vynikající dvanácté místo. Petr Bičiště si vedl stejně dobře a cílem projel čtrnáctý. Závod vyhrál po startu z pole position Alastair Seeley (Tyco BMW Motorrad), který už desátým rokem nepoznal porážku, na konto si připisuje osmnácté zlato na NW200 a to navíc s novým rekordem 4'22,7 sekundy. Druhý v pořadí Lee Johnston (East Coast Construction) ztratil něco přes dvanáct sekund, třetí Dean Harrison (Silicone Engineering) už necelých patnáct.

Posledním závodem čtvrtečního večerního programu bylo první klání třídy SuperTwin, které jeli jezdci na čtyři kola. Druhé vítězství dne si na konto připsal Martin Jessopp, který jel tentokrát s Kawasaki a měl co dělat s Michaelem Rutterem, aby ho za sebou udržel. Pětačtyřicetiletý Rutter bojoval o své třinácté vítězství na North West 200 jako lev a v poslední zatáčce před cílem málem skončil na zemi. Nakonec byl druhý. Přes patnáct sekund ztratil třetí v pořadí Ivan Lintin.

Dnem závodu Vauxhall International North West 200 je sobota 13.května 2017. Vše lze sledovat živě na BBC Sport, takže to bude rozhodně zajímavá podívaná.

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist