Isle of Man Tourist Trophy 2019

Je tu závěr měsíce května, což je termín pro zahájení slavného motocyklového podniku na ostrově v Irském moři - Isle of Man Tourist Trophy 2019. Na jednu z nejtěžších tratí světa chtělo přijet závodit spousta jezdců z celého světa, ale jen v třídě Superbike jich bylo přijato rovných sedmdesát. Na seznamu jsou slavná jména, která na ostrov přilákají tisíce a tisíce motocyklových fanoušků. Mezi jezdci, kteří prošli sítem náročného výběru je český závodník Michal Indi Dokoupil a slovenský zástupce Miroslav Laki Sloboda. První tréninky začínají v sobotu 25.května, prvním dnem závodu je sobota 1.června a posledním závodem letošního ročníku bude Senior TT Superbike s termínem v pátek 7.června. Alespoň tak zní plán, protože ten rádo v průběhu dvou týdnů totálně změní počasí, které je na ostrově nevyzpytatelné.

Kapitoly článku

Letošní ročník je již 112. v historii slavného závodu Tourist Trophy na ostrově Man. První závody TT uspořádali v roce 1907 a vůbec prvním vítězem byl Charles Collier. Jezdci, motocykly, jednotlivé kubatury podobně jako samotný silniční okruh doznal postupem času řady změn až k dnešní podobě horského okruhu s délkou 37,73 míle. Od soboty budou na ostrově Man téměř každý den uzavírky, aby měli motocykloví závodníci volnou trať a mohli tak překonávat stávající rychlostní rekordy. Třeba loni to byl extrémně rychlý rok a jen pár rekordů odolalo. Na špici je nyní Peter Hickman s průměrem na 135.452mph.

Vítězové závodů loňského ročníku Michael Dunlop, Peter Hickman a Dean Harrison, všichni tři nastupují také do TT 2019, aby navýšili počet triumfů v historických tabulkách ostrovního klání. Jedničku na kapotě svého motocyklu bude mít domácí Conor Cummins, jenž pokračuje s Milenco by Padgetts Motorcycles Honda. Dvojku dostal Dean Harrison, jehož uvidíme v sedle Silicone Engineering Kawasaki. Číslo tři má 23-násobný vítěz TT John McGuinness. Zkušený jezdec se vrací po zranění a jeho tvář je spojována především s továrnou Norton.

Známé jméno na ostově Man je Ian Hutchinson. Jezdec s číslem čtyři zůstává u Honda Racing a moc rád by navázal na rok 2010, kdy se mu povedlo vyhrát pět závodů! Závod Superbike a Superstock pojede Hutchinson v sedle CBR1000RR Fireblade SP2, závody třídy Supersport s Hondou CBR600RR. Pětku má James Hillier z Quattro Plant Kawasaki. S šestkou nastupuje Michael Dunlop, vítěz tří závodů z roku 2018. Po zranění si jezdec Tyco BMW Motorrad vyzkoušel fyzičku v závodech NW200 a patřil tam k předním jezdcům.

Do desítky startovních čísel figurují jezdci #7 Gary Johnson (Lee Hardy RAF Regulars & Reserves Kawasaki), #8 Michael Rutter (Bathams SMT BMW), #9 David Johnson (Honda Racing) a #10 Peter Hickman (Smiths Racing BMW). Držitel rekordu (135.452mph / 217.989km/h) s kořeny v BSB pojede S 1000 RR BMW pro Smiths Racing v třídě Superstock a Superbike, K2 Trooper Triumph bude řídit pro Smiths Racing v třídě Supersport a s Nortonem pojede Hickman v továrním týmu závod Lightweight TT.

Samostatnou kategorií TT je závod elektromotorek TT Zero, kde od roku 2014 vyhrává japonský výrobce Mugen. Zda se jim podaří získat šestý triumf v řadě je otázkou, protože na horském okruhu není předem nikdy nic jasné, ale dvojice zkušených závodníků, Michael Rutter a John McGuinness, jsou zárukou, že by se jim to mohlo podařit. Co se týče kategorie Side, tak tam jsou jednoznačnými favority bratři Ben a Tom Birchallovi. Vyhráli sedm z posledních osmi závodů, takže už nyní jsou legendami ostrovního klání sajdkár.

Z českých závodníků pojede letošní ročník závodů na ostrově Man Michal Indi Dokoupil, který má pro třídu Supersport startovní číslo #31 a pro třídu Lightweight startovní číslo #26. Český závodník stáje Indiracing měl úspěšnou misi v Hořicích, kde o víkendu 300ZGH vyhrál závod. Jeho bilance na Manu je rovných dvacet dokončených klání a tuto bilanci bude chtít rozhodně rozšířit a spojit se ziskem slavných sošek Merkura.

Premiéra čeká na slovenského závodníka Miroslava Laki Slobodu, který po dvou odjetých ročnících v rámci Manx Grand Prix, vyráží jako první Slovák v historii na Tourist Trophy. Start plánuje v kategoriích Supersport a Lightweight, takže se na závodech určitě potká s českým kolegou Dokoupilem.

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Autor článku obdržel prémii 8 Kč od 4 uživatelů.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
Rosička přispěla 2 Kč
jose přispěl 2 Kč
0ndras přispěl 2 Kč
kain80 přispěl 2 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist