Isle of Man Tourist Trophy 2018

V sobotu startuje nejslavnější motocyklový závod světa, který se jede na horském okruhu ostrova Man jako Isle of Man Tourist Trophy 2018. Po klasických silnicích závodili na Manu už od roku 1907 a každým dalším rokem získávaly závody TT na popularitě. Legendou s nejvyšším počtem vítězství je Joey Dunlop, který má na kontě šestadvacet triumfů. Rekord na kolo 133.962mph zaznamenal Michael Dunlop. Na Manu bude závodit také dvojice českých závodníků Michal Indi Dokoupil a Kamil Holán. První tréninky jsou na programu v sobotu 26.května, prvním dnem závodu je sobota 2.června.

Kapitoly článku

Letos je to už 111.ročník slavného závodu TT na ostrově Man. První závody Tourist Trophy uspořádali v roce 1907 a vůbec prvním vítězem byl Charles Collier. Jezdci, motocykly, kubatury a stejně tak samotný silniční okruh doznal postupem času řady změn až k dnešní podobě horského okruhu s délkou 37,73 míle.

Na startovních listinách závodů Superbike, Superstock jsou jezdci, kteří mají na kontě dvaapadesát vítězství v TT a celkem 140 umístění na stupních vítězů. Kvalita pole je nesmírně vysoká a můžeme se jen těšit na vyrovnané závody. Čest vyjet na Horský okruh jako první má Conor Cummins (Padgetts Racing). Následuje dvojice Ian Hutchinson a Michael Dunlop, jenž bude znovu mezi sebou soupeřit přičemž není úplně jistý zdravotní stav Hutchinsona. Každopádně v počtu získaných vítězství je  Hutchinson na šestnácti, Dunlop jich má patnáct. Nejsou ale jedinými favority na vítězství, protože na startu bude rovněž kvalitní sestava Peter Hickman (Smiths Racing BMW), Dean Harrison (Silicone Engineering Kawasaki) nebo James Hillier (Quattro Plant JG Speedfit Kawasaki).

Kategorie Lightweight je parketou Michaela Ruttera, jenž má na kontě celkem pět vítězství v závodech TT a loni v sedle Patonu závod vyhrál před Martinem Jessoppem na Kawasaki. Favoritem na vítězství bude rovněž Michael Dunlop, který by chtěl také v této kategorii získat zlatý triumf a navýšit skóre celkového počtu vítězství, kterých do této chvíle nasbíral patnáct.

V závodě motorek poháněných elektromotorem TT Zero vyhrává od roku 2014 značka Mugen. Loni byl první Novozélanďan Bruce Anstey, jenž nahradil Johna McGuinnesse, a druhý skončil Guy Martin. Pro letošní ročník tým musel hledat komplet novou sestavu, protože Anstey vážně onemocněl a McGuinness není stále zdravotně v pořádku. S motocykly Mugen tak bude závodit dvojice Lee Johnston a Michael Rutter.

Kategorie Side má na TT celkem dva závody. Největšími favority jsou bratři Ben a Tom Birchallovi, kteří vyhráli pět z posledních šesti závodů. Je jasné, že tato posádka je nesmírně talentovaná a navíc mají k dispozici výkonnou techniku. Jejími soupeři bude vítěz TT Tim Reeves, který nastupuje s nováčkem Markem Wilkesem nebo sestava “Batmobile“ Dave Molyneux a Dan Sayle, kteří mají na kontě pětadvacet triumfů.

Na ostrově Man budou závodit jezdci z České republiky - Michal Indi Doukoupil a Kamil Holán. Oba závodníci pravidelně zajíždějí výsledky, které jim zaručují zisk sošek Merkura a každým rokem se chtějí posunout výš. Pro oba není nikdy snadné získat potřebné finance k tomu, aby kompletní závody na Manu absolvovali natož mít techniku na úrovni těch nejlepších týmů. Přesto je jejich odhodlání tak silné, že dokážou jezdit s nejlepšími. Letos by měl Michal Indi Dokoupil závodit v kategoriích Supersport, Lightweight a Superstock. Kamil Holán startuje v kategoriích Supersport, Superstock a Superbike.

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Autor článku obdržel prémii 16 Kč od 8 uživatelů.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
KARING přispěl 2 Kč
Gilless přispěl 2 Kč
Uhličan přispěl 2 Kč
Triumph_ přispěl 2 Kč
Bateria přispěl 2 Kč
Rosička přispěla 2 Kč
strecKopca přispěl 2 Kč
0ndras přispěl 2 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist