Isle of Man Tourist Trophy 2015

Letošní ročník prestižního závodního podniku na ostrově Man začíná už tuto sobotu 30.května. Dva týdny závodění na horském okruhu dlouhém 37,73 mil nabídne v prvním týdnu měřené tréninky, druhý týden je pak ve znamení samotných závodů jednotlivých motocyklových kategorií. Na Manu letos závodí také zkušený Michal “Indi“ Dokoupil a Kamil Holán, který v posledních letech závodil v Manx Grand Prix.

Kapitoly článku

První závod Tourist Trophy, který jely motorky na okruhu, který patřil jen jednostopým speciálům se datuje do roku 1907. Prvním jezdcem, který na ostrově Man závod TT vyhrál byl Charles Collier. Dráha stejně jako jednotlivé motocyklové kubatury v průběhu let doznala řady změn a dnes je jezdcům motocyklů k dispozici horský okruh s délkou 37,73 míle.

Nejúspěšnějším závodníkem v počtu vítězství je s celkem šestadvaceti triumfy Joey Dunlop, který tragicky zemřel během závodu v Estonsku v roce 2000. Na jeho počest byla v roce 2002 pojmenována 26.míle okruhu “Joey's“ . Druhým nejúspěšným závodníkem je John McGuinness, který si do této chvíle připsal na konto jednadvacet vítězství a protože je stále aktivním závodníkem, není vyloučeno, že jednoho dne bude tím nejúspěšnějším. V květnu už byl šestý v letošním ročníku Vauxhall International North West 200, takže je před TT v dobré formě. Každopádně v počtu zisku jednotlivých umístění na stupních vítězů je už v této chvíli John McGuinness na prvním místě. Jezdcem, který dokončil nejvíc závodů (106) je Dave Madsen-Mygdal.

Nejúspěšnějším jezdcem loňského ročníku byl Michael Dunlop, který vyhrál závod třídy Superbike, Superstock, druhý závod třídy Supersport a závěrečné klání Senior TT. Pokaždé stál na stupních vítězů, protože v prvním klání třídy Supersport byl třetí. Synovec slavného Joey Dunlopa už vyhrál jedenáct závodů a neustále stoupá pořadím tabulky nejúspěšnějších závodníků TT. Troje vítězství mu schází k tomu, aby srovnal krok s Mike Hailwoodem.

Pro všechny fanoušky Guy Martina se nabízí otázka, zda konečně letos tento sympatický závodník vyhraje svůj první závod Tourist Trophy na Manu, protože zatím mu triumf v podobě vítězství chybí. Jinak je úspěšným závodníkem s celkem patnácti umístěními na stupních vítězů od roku 2004, kdy jel svůj první závod TT. Rovněž je zatím s otazníkem jak si na Manu povedou nové motocykly Yamaha R1 nebo zda letos někdo zajede 133mph.

Na ostrově Man ani letos nechybí tým Motopoit Indy Racing s již zkušeným borcem Michalem Indi Dokoupilem, pro něhož byl loňský ročník zatím nejúspěšnější a samozřejmě v tom letošním by opět moc rád posunul své maximum o něco výš. Po účasti v Manx Grand Prix zkusí štěstí v prestižní TT Kamil Holán, který pojede závody Superbike, Superstock a Senior TT s BMW Motorrad Česká republika a v třídě Supersport bude závodit v barvách Kaiser Servis.

V předváděcím kole se letos ve středu 10.června představí jezdci, které na okruhu TT jen tak neuvidíte, přesto budou velmi očekáváni, protože ve světě motocyklových závodů mají vysoký kredit – Chaz Davies, Sylvain Guintoli, Jonathan Rea a Tom Sykes. Skutečně hvězdy z prostředí superbikového mistrovství světa WSBK.

Počet vítězství – Isle od Man TT (Top15)

1 - Joey Dunlop - 26
2 - John McGuinness - 21
3 - Dave Molyneux - 17
4 - Mike Hailwood - 14
5 - Michael Dunlop - 11
6 - Steve Hislop - 11
7 - Phillip McCallen - 11
8 - Giacomo Agostini - 10
9 - Rob Fisher - 10
10 - Ian Lougher - 10
11 - Stanley Woods - 10
12 - Bruce Anstey - 9
13 - Mick Boddice - 9
14 - David Jefferies - 9
15 - Siegfried Schauzu - 9

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (7x):



TOPlist