Isle of Man Tourist Trophy 2014

V sobotu 24.května zahájí na ostrově Man letošní ročník legendárního závodního podniku road racingu, který na dva týdny upoutá pozornost všech fanoušků Tourist Trophy a náročného horského okruhu, který měří přesně 37,73 mil. První týden jsou na programu tréninky, druhý týden závody.

Kapitoly článku

Dráha silničního okruhu je zasazena do krásného prostředí, ale je rovněž velmi nebezpečná, takže od jezdců vyžaduje maximální soustředění. První závody Tourist Trophy na ostrově Man uspořádali v roce 1904, ale jednalo se o závody automobilů, které pořádal britský Automotoklub. O rok později už na Manu závodily také motorky, ale až od roku 1907 jezdí Tourist Trophy na okruhu, který byl určen výlučně jim. Vůbec první vítězství Tourist Trophy na Manu tehdy připadlo Charlesi Collierovi. Dráha a kubatury, které na Manu závodily se pak v průběhu let neustále měnily.
Závodění na ostrově Man získávalo na věhlasu a na ostrov každým rokem přijížděly stále větší a větší hvězdy motosportu. V roce 1949 se jel na Manu první závod seriálu mistrovství světa silničních motocyklů, který vyhrál britský závodník Harold Daniell na Nortonu. Poslední britskou Grand Prix uspořádali na ostrově Man v roce 1976 a zdálo se, že sláva Tourist Trophy již dosáhla svého vrcholu. Na nějaký čas skutečně došlo k určitému útlumu, ale TT na ostrově Man přežila a dnes se těší obrovské popularitě.
Jezdcem s nejvyšším počtem vítězství je Joey Dunlop (25.2. 1952 – 2.7. 2000), který v závodech TT Isle of Man slavil šestadvacet vítězství a celkem čtyřicet umístění na stupních vítězů. S dvaceti vítězstvími je na druhém místě John McGuinness, jehož v letošním ročníku uvidíme bojovat o další triumfy společně s jezdci jako je například synovec Joey Dunlopa, Michael Dunlop nebo svérázný Guy Martin, ale také český talentovaný závodník Michal “INDI“ Dokoupil.
Poslední závodní den (6.června 2014) se fanoušků podél dráhy představí Britové z královské kubatury MotoGP, kteří dostali šanci si okruh vyzkoušet sice ne v závodním režimu, ale jako hosté v předváděcím kole. Na ostrově Man bude Scott Redding, Cal Crutchlow, Bradley Smith a Michael Laverty.

Počet vítězství – Isle od Man TT (Top10)


  • Joey Dunlop - 26
  • John McGuinness - 20
  • Dave Molyneux - 16
  • Mike Hailwood - 14
  • Steve Hislop - 11
  • Phillip McCallen - 11
  • Giacomo Agostini- 10
  • Rob Fisher - 10
  • Ian Lougher - 10
  • Stanley Woods - 10

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (7x):



TOPlist