Australan Josh Brookes potvrdil start na TT 2023

Dvojnásobný vítěz britského superbikového šampionátu BSB Josh Brookes (39let) oznámil, že v roce 2023 nastoupí do Tourist Trophy na ostrově Man a bude startovat s týmem FHO Racing v závodech RST Superbike, RL360 Superstock a Milwaukee Senior TT. Australana uvidíme na TT poprvé od roku 2018 a tentokrát v sedle BMW M 1000 RR. Týmovým kolegou bude Peter Hickman.

V roce 2023 uplyne deset let od Brookesovy první účasti na TT, kde se na horské trati okamžitě prosadil a v úvodním závodě superbiků v roce 2013 skončil desátý. Při svém debutu také dosáhl průměrné rychlosti 127,726mph, čímž si tehdy zajistil titul nejrychlejšího nováčka TT v historii. O rok později jel TT s týmem Milwaukee Yamaha Shauna Muira a parádně zopakoval své desáté místo v závodě Superbike.

V roce 2015 se Josh Brookes společně s týmem soustředil na britský superbikový šampionát a vyhrál titul šampiona BSB. Od roku 2016 už závodil v MS superbiků, což bylo naposledy co sedlal stroje BMW. V roce 2017 jel znovu v Británii a na TT závodil s různými výrobci. Na Manu má také jedno vítězství, když startoval na Classic TT, kde na stroji Winfield Paton nahradil zraněného Johna McGuinnesse a vyhrál Senior Race.

V roce 2018 se vrátil k Nortonu a v úvodním závodě TT Superbike obsadil znovu desáté místo. V samotném závěru TT pak dosáhl svého největšího úspěchu, když v závodě Senior TT dojel s Nortonem pátý. S rychlostí 131.745mph se stal nejrychlejším Australanem na TT a jedenáctým nejrychlejším jezdcem historie.

V sezóně 2019 Australan přestoupil k týmu Paula Birda, kde zůstal následující čtyři roky. Hned v prvním roce byl v sedle Ducati Panigale V4R druhý za týmovým kolegou Scottem Reddingem a o rok později už slavil svůj druhý titul britského šampiona BSB. Smlouva s týmem mu ale neumožňovala start na TT. Nicméně nyní je situace jiná, jelikož tým FHO Racing se účastní jak BSB, tak mezinárodních silničních závodů, což Brookes již netrpělivě očekává.

„Jsem rád, že je to venku a můžeme oznámit můj návrat na TT,“ uvedl Josh Brookes. „Je to jedno z nejčastějších témat, na které se mě během roku v BSB ptají, fanoušci. Ti chtějí pokaždé vědět: 'vrátíš se na TT?', 'vrátíš se někdy?' a 'chceš se vůbec vrátit?'. Je dobré to mít vyřešeno a nyní moci říct, že k tomu dojde!“

„Stejně jako při všech ostatních účastech na TT jsem nervózní i nadšený. Je to velká událost a je to vzrušující, ale zároveň to vyvolává napětí a emoce. Tým FHO Racing má na této soutěži skvělé zázemí díky tomu, čeho všeho loni dosáhl. S Petem mám také perfektního a zároveň potenciálně nejhoršího týmového kolegu!“

„Od mého posledního závodu v roce 2018 se podnik trochu změnil, protože se změnil harmonogram pro letošní sezónu, kdy se změnil formát tréninků a seniorský závod se přesunul na poslední sobotu, ale těším se, až se do toho opět opřu a pojedu na horské trati,“
dodal Brookes, pro něhož a tým je letos každopádně číslem jedna britský superbikový šampionát BSB.

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist