Změny v testech MotoGP

Komise Grand Prix vypracovala nové předpisy pro testování na rok 2014. Ale některé se týkají už i právě probíhající sezóny 2013.

Komise GP vypracovala nová pravidla o testování v MS-MotoGP, platná od roku 2014. Byl zrušen dvoudenní test bezprostředně po finále sezóny ve Valencii.

Důvod je prozaický: Dorna a IRTA se zlobily, že testy byly pro média a pro fanoušky důležitejší, než samotný finálový závod, příkladem je rok 2012, kdy všichni očekávali comeback Rossiho k Yamaze, Doviziosův odchod k Ducati a Márquezův přestup k týmu Repsol-Honda.

Místo testu ve Valencii bude v roce 2014 uskutečněn třídenní test v Evropě v období mezi finálem MS a 30. listopadem. Jako tratě připadají v úvahu: Aragón, Jerez – a Valencia.
Dále se uskuteční tři další třídenní testy mezi 1. únorem a prvním závodem. Během sezóny pak budou zachovány vždy v pondělí po závodě tři další jednodenní testy - například Mugello, Barcelona a Brno.

Mezi 1. prosincem a 31. lednem platí zákaz testování jak pro MotoGP, tak pro Moto3 a Moto2.

Také pro kubatury Moto3 a Moto2 budou od 11. listopadu 2013 platit následující pravidla. Do 30. listopadu se může s každým libovolným jezdcem testovat na libovolné trati. Před zahájením sezóny budou od 1. února tři třídenní testy IRTA pro jezdce pod smlouvou.

V rámci úspor za cestování a ubytování se v roce 2014 budou poprvé konat i třídenní testy IRTA pro Moto2 a Moto3 v rozmezí mezi finálem GP a 30. listopadem.

Kromě toho mohou týmy obou menších kubatur zvolit pro sezónu jeden okruh GP a jeden, který není v kalendáři GP, jako svou testovací trať. Dva týdny před závodem GP je ale na takové trati zákaz testování.

Týmy Moto2 a Moto3 smí v pondělí a v úterý testovat na všech evropských okruzích po nedělním závodě, pokud tam ale zrovna netestují piloti MotoGP.
Nově byl už na letošní rok zařazen dvoudenní test začátkem léta (1.- 5. července), kdy se bude testovat na renovovaném okruhu «Circuito Internacional Termas de Rio Hondo», kde se 2014 pojede GP Argentiny.

Informace o redaktorovi

Jiří Mikšík - (Odebírat články autora)
Vladimír Rejda - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist