Zasedal Odvolací soud FIM, rozhodnutí padne později

Mies, Švýcarsko – Nedaleko Ženevy zasedal v pátek od 11 hodin Odvolací soud FIM, který měl na stole protest čtyř týmů MotoGP na aerodynamický spoiler Ducati GP19. Ten italský tovární tým nasadil v úvodním závodu mistrovství světa silničních motocyklů v Kataru. Sporný aerodynamický komponent má dle Ducati, společně se spodními kryty předních kol, jediný účel a to ochlazení pneumatiky.

Dnes sporný aerodynamický spoiler zadního kyvného ramene nasadila Ducati do závodu katarské Grand Prix na strojích Desmosedici GP19. Po skončení závodu dostali komisaři FIM protest na toto aerodynamické zařízení ze strany týmů Aprilia Racing Team Gresini, Red Bull KTM Factory Racing, Repsol Honda Team a Team Suzuki Ecstar. Protest zamítli. Následně bylo rozhodnutí komisařů FIM podpořeno ze strany komisařů FIM pro odvolání. Protest tak podstoupili Odvolacímu soudu FIM.

Informací z pátečního zasedání Odvolacího soudu FIM je minimum, protože rozhodnuto zatím nepadlo. V Mies byli zástupci týmů MotoGP, které podaly protest, byli tam také zástupci Ducati a Gigi Dall'Igna měl být hodně naštvaný, že byl nucen předložit technická řešení, která považuje za výrobní tajemství. Nyní mají soudci FIM čas vše podrobně prostudovat a jejich verdikt má být znám příští pondělí nebo úterý.

Pokud by Ducati prokázali že jejich aerodynamický spoiler nesplňuje daná pravidla, můžou se odvolat k Soudu pro sport (CAS). Pokud to nakonec dopadne v jejich neprospěch je na rozhodnutí zainteresovaných, jaký trest bude následovat. Může dojít na diskvalifikaci všech tří jezdců GP19, to znamená vítěze GP Kataru Andrea Doviziosa, šestého Danila Petrucciho a Jacka Millera, který ale pro technickou poruchu závod nedokončil. Tato verze je sice nejméně pravděpodobná, ale ne nemožná. Potrestána může být jen Ducati odebráním bodů v soutěži týmů a výrobců nebo jim prostě jen zakážou aerodynamický spoiler zadního kola používat.

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Autor článku obdržel prémii 10 Kč od 5 uživatelů.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
Marian16 přispěl 2 Kč
JardaKTM přispěl 2 Kč
skinny přispěl 2 Kč
masi přispěl 2 Kč
maestro přispěl 2 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist