Zajímavá čísla před Brnem

Jako ke každému podniku MotoGP, tak i k našemu Brnu se váží některá historická čísla. Podívejme se společně na ně.

100

Japonec Yuki Takahashi pojede v Brně svůj 100. závod Grand Prix. Debutoval jako 17-ti letý v Motegi 2001 v kubatuře do 125 ccm. Po několika startech na divokou kartu je od roku 2005 stabilním jezdcem nejdříve v kubatuře do 250 ccm, později jel i několik závodů v MotoGP a nyní závodí v Moto2. 

90

Španěl  Toni Elias pojede v MotoGP už podevadesáté a bude to zároveň jeho 190. start v závodech Grand Prix vůbec, tedy stejně jako pro Alexe de Angelise

90

Brit Bradley Smith pojede rovněž svůj devadesátý závod, ovšem většinu jich absolvoval v kubatuře do 125 ccm. 

66

Vítězství Caseyho Stonera v Laguně Seca bylo 66. pro továrnu Honda od zavedení čtyřtaktní éry od roku 2002. To znamená o jedno více, než má na svém kontě další japonská továrna Yamaha.

62

Letošní ročník motocyklových závodů je už 62. v historii. Poprvé se jelo 10. září 1950 a motocyklovou premiéru obstaral společný závod dvěstěpadesátek a třistapadesátek a jak to tehdy probíhalo? "Zatímco jezdci na slabších motocyklech do 250 ccm mají na sobě oblečenu žlutou vestu, ti na silnějších strojích pak vestu červenou. Na startovní rovince ovšem stojí v opačném pořadí, nejdříve „třistapadesátkaři“ a za nimi jezdci s motocykly o obsahu 250 ccm. Tmavá obloha nevěstí nic dobrého a ještě před startem začíná poprchávat. Do čela závodu třistapadesátek se dostává švýcarský jezdec Gerber na AJS, před naším Antonínem Vitvarem na Nortonu a Rakušanem Leonhardem Fasslem, také na AJS. Minutu po startu třistapadesátkařů pak odstartovali do závodu i jezdci na motocyklech o obsahu 250 ccm. V závodě do 350 ccm vítězí československý závodník Antonín Vitvar a stává se tak historicky vůbec prvním vítězem motocyklových závodů v Brně." Tím zatím posledním je španělský mistr světa MotoGP Jorge Lorenzo na motocyklu Yamaha. 

42

Po 42. se pojede v Brně o mistrovské body. Poprvé se jelo v roce 1965, tehdy ještě na starém okruhu - 13.94 km - a prvním vítězem byl Kanaďan Frank Perris na Suzuki 125. Délka tohoto okruhu vydržela do roku 1975. Potom byl zkrácen na 10.92 km. Zde se jezdilo MS do roku 1982. Na archivním snímku jsou stupně vítězů z roku 1977 ze závodu pětistovek, zleva druhý Agostini, uprostřed vítěz Venezuelčan Johnny Cecotto (oba Yamaha) a vpravo Francouz Michel Rougerie (Suzuki).  Na současné dráze se zde závodí od roku 1987, s výjimkou 1992, kdy se zde jela "pouze" Cena Slovenska.

38

Před 38 roky naposled bodoval v Brně v královském kubatuře Čechoslovák, byl to Bohumil Staša, který skončil v pětistovkách jako šestý v roce 1973, když vyhrál Agostini před Readem a Švýcarem Kneubühlerem.

37

Tři Španělé Jorge Martinez, Jorge Lorenzo a Dani Pedrosa vyhráli každý 37 závodů Grand Prix, pouze Angel Nieto jich vyhrál více, celkem 90. 

26

Ital Mattia Pasini bude slavit v den kvalifikačních sobotních tréninků své 26. narozeniny. 

24

Po 24. se pojede na novém Masarykově okruhu závod mistrovství světa Grand Prix

22

Před dvaceti dvěma lety startoval v Brně naposledy v královské kubatuře kubatuře místní jezdec, tehdy to byl Pavol Dekánek z Myjavy, nyní to bude brněnský Karel Abraham.

18

V sobotu bude plnoletým německý jezdec stopětadvacítek  Jonas Folger.

8

Rekord Itala Lucia Cecchinella v kubatuře do 125 ccm odolává už plných 8 let. Je to nejstarší rekord všech tří kubatur na okruzích aktuálních závodů Grand Prix. 

5

Od zavedení čtyřtaktní kubatury MotoGP - 2002 -  vyhrála Yamaha v Brně už pětkrát, Honda a Ducati slavily dvě první místa.

5

Vítězství Caseyho Stonera v Laguně Seca bylo jeho páté v letošní sezóně. Je to od doby závodění Valentina Rossiho v sezóně 2003 poprvé, co jeden jezdec na motocyklu Honda dokázal vyhrát víc než čtyři závody. Ovšem tehdy jich Vale vyhrál celkem devět.

5

Náš Jakub Kornfeil dokončil vloni domácí závod Grand Prix jako pátý, což byl od roku 2007 nejlepší výsledek českého jezdce na Masarykově okruhu ve všech kubaturách vůbec.

1

Na aktuálním Masarykově okruhu stál pouze jednou Čech na stupních vítězů, byl to Lukáš Pešek s motocyklem Derbi v roce 2007, kdy skončil třetí.

1

Z aktuálních okruhů se jel pouze nizozemský Assen víckrát jak Brno, neboť se tam jezdí nepřetržitě od roku 1949. Na archivním snímku zleva první historický vítěz závodu MS v Brně, Kanaďan Frank Perris - Suzuki, uprostřed jeho krajan a tovární jezdec Yamahy Mike Duff a vpravo šestinásobný mistr světa Jim Redman z Jižní Rhodesie na Hondě.


Informace o redaktorovi

Jiří Mikšík - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (4x):



TOPlist