Za Rossiho: Testovací jezdec jako nejpravděpodobnější řešení

Colin Edwards řekl v Silverstone celkem jasně, že nechce jet jako náhradník za zraněného Valentina Rossiho. A tak jako nejpravděpodobnjěší náhradník za Valeho připadá jeden ze dvou testovacích jezdců.

"Chtěl bych jasně říci, že nepojedu v týmu Fiat Yamaha jako náhradník za Rossiho. Jsem zaměstnancem Monsteru, stejně jako Ben a závodím v týmu Tech 3."  řekl v sobotu v Silvesrtone celkem srozumitelně Colin Edwards. Tím se stále blíže jeví varianta s tím, že Rossiho náhradník vzejde ze dvojice testovacích jezdců Yamahy (Norihiko Fujiwara nebo Wataru Yoshikawa), kteří by mohli nastoupit na Sachsenringu a v Laguna Sece. Tím se neporuší smlouva s Dornou a tým Fiat Yamaha bude mít na startu dva jezdce. Pro testovacího jezdce pak nehraje žádnou roli, že pojede se staršími motory, a ty nové (jejich počet je letos na sezónu jak známo omezen) si může tým pošetřit pro Rossiho návrat. 


A tak si aspoň několika slovy oba uvažované kandidáty představme. Kromě toho, že jsou dlouhodobými testovacími jezdci továrny Yamaha, tak působili a působí i jako testaři pneumatikářské firmy Bridgestone, a známe je tedy i z testování na brněnském Masarykově okruhu.


43-letý Norihiko Fujiwara už závody královské kubatury jezdil a to hodně sporadicky v letech 1987 - 1998, kdy startoval především na domácích závodech v Asii, tedy Grand Prix Japonska či v Malajsii. Ovšem jel i jako náhradník za některé zraněné jezdce. Jeho nejlepším umístěním bylo 7. místo při GP Malajsie 1998 a to z celkového počtu 15 startů v kubatuře 500 ccm.  


41-letý Wataru Yoshikawa
jel doposud jen jeden závod Grand Prix, a to v roce 2002 Grand Prix Pacifiku v Motegi ve třídě 500 ccm a dokončil ho na 12. místě.


Manažér týmu Tech 3 Herve Poncharal považuje za velmi pozitivní, že Yamaha nevystaví Bena Spiese pod takový obrovský tlak, nahradit Rossiho v továrním týmu na jeho motorce! Byla by to dle francouzského šéfa velká chyba: "Ben je Rookie a má své mechaniky kolem sebe. Vše funguje a porušit tuto organizaci, by nebylo dobré. Ben je první rok ve vyučovacím procesu a má dost starostí s tím, naučit se znát motocykl a nové okruhy. Pokud by jel na Rossiho motorce, tak by se mediálně dostal pod obrovský tlak. Bylo to správné rozhodnutí, neposlat ho zatím ještě nahoru!", je s rozhodnutím Yamahy velmi spokojen Herve Poncharal. 


Během dnešního dne potvrdila Yamaha, že Valentina Rossiho na 3 závody nahradí Wataru Yoshikawa, a to od závodu v Barceloně.

Informace o redaktorovi

Jiří Mikšík - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (3x):



TOPlist