Yamaha: Jak důležitý je Rossiho technický Input?

Byla Yamaha v Rossiho nepřítomnosti technicky předběhnuta? Lorenzův týmový šéf Wilco Zeelenberg to popírá.

V továrním týmu Yamahy to určitě nebude v sezoně 2013 mezi oběma piloty Jorgem Lorenzem a Valentinem Rossim vždycky harmonicky fungovat, to je snad každému jasné. Španělský mistr světa by mohl mít italskou Superstar sice jezdecky pod kontrolou, neboť Rossimu bude už v únoru 34 a nachází se na absolutním konci své kariéry.
Ovšem po obchodní stránce má Rossi stále ještě cenu zlata. A společně se svým šéftechnikem Jeremy Burgess - který je s ním pohromadě už pěknou řádku let - jim byly přisouzeny skoro nadpřirozené schopnosti, co se týká vývoje motocyklu. A to i přesto, že u Ducati se to vůbec nepotvrdilo, ba právě naopak.
Jeremy Burgess ovšem častokrát a velmi rád opakuje, že konstruktéři motocyklu Yamaha YZR-M1 nejsou o technických schopnostech Lorenza úplně přesvědčeníi: "Po roce 2004 jsme u Yamahy nemuseli motocykl moc vylepšovat. Existoval totiž jasný a logický směr. Pro mě to je úplně jasné: jedním z důvodu návratu Valentina k Yamaze bylo, že si nebyli konstruktéři úplně jisti, jestli se s jinými piloty ubírají tím správným směrem. Japonci, pokud jsem správně rozuměl, začali totiž pochybovat o některých vyjádřeních Jorge Lorenza a Bena Spiese. Nepodařilo se jim udržet náskok před konkrencí. Nedostávali totiž potřebné informace. Inženýři od Yamahy dobře vědí, že Valentino dokáže lépe popsat své pocity na motocyklu, než kterýkoliv jiný pilot. Jorge má jiné silné stránky. Dokáže úplně bezproblémově jet s každým motocyklem hodně rychle".

Dopředu se samozřejmě nedá posoudit, jak fundované tyto výroky australského guru vlastně jsou. Vždyť Lorenzo vyvíjel Yamahu 1000-ccm na rok 2012 sám - myšleno bez Rossiho - a hned v prvním roce fungování nové objemové kubatury se stal mistrem světa. 
I z tohoto důvodu odpovídá na toto prohlášení Burgese Lorenzův týmový manažer Wilco Zeelenberg následovně: "Technický Input od Valentina je vždy zajímavý. Ale myslím si, že to není tak, jak si to Jeremy představuje. V posledních dvou rocích jsme se nikdy nevydali špatným směrem. Yamaha se jistě s pomocí Valentina před šesti nebo sedmi roky hodně naučila. A tyto vědomosti se neztratily, ačkoliv byl Valentino od Yamahy pryč. Ovšem Yamaha vyhrála mistrovství světa i bez vyvíjecích schopností Rossiho".

Informace o redaktorovi

Jiří Mikšík - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (12x):



TOPlist