Yamaha do Assenu pro další vítězství

Tovární tým Gauloises Yamaha veze konkurenceschopný motocykl YZR M1 do holandského Assenu pro zisk dalšího vítězství.

S neuvěřitelným náskokem 58 bodů přijíždí k holandské Dutch-TT vedoucí jezdec třídy MotoGP Valentino Rossi, který bude chtít v Assenu navázat na sérii prozatím čtyř vítězství v řadě. Mladý Ital dokázal již v Assenu celkem čtyřikrát zvítězit, a to ve všech třídách. Valentino Rossi byl na pódium již devětkrát v řadě, což s motocyklem Yamaha dokázal naposledy v letech 1992 – 1993 legendární Wayne Rainey. Úspěšný zde je i Rossiho kolega Colin Edwards, který z dob své superbikové éry také zná pocit vítězství na kultovním holandském okruhu, když se zde radoval z celkem tří vítězství. Po krátké dovolené, kterou Colin Edwards s rodinou trávil na severních plážích Španělska, doufá nyní americký jezdec ve velmi dobrý závod s ještě lepším koncem.
Valentino Rossi
Závod v Catalunyi byl o 40 sekund rychlejší než v loňském roce, ukazuje to, že práce, kterou jsme odvedli na motocyklu, je neuvěřitelná. Fantastickou práci odvedl také Michelin, což dokazuje, že jsem byl na konci závodu schopen zajet tři velmi rychlá kola, včetně nejrychlejšího kola závodu. Výhoda náskoku v šampionátu znamená, že můžeme pokračovat již s klidnějším vědomím, dává nám to velkou pomoc. V pondělí po závodě v Catalunyi jsem testoval několik nových dílů do motoru, které bych mohl později používat. Na pódiu chci být samozřejmě pokaždé, ale můj hlavní cíl je vyhrát šampionát. Sezóna začala dobře a já v ní chci nyní stejně dobře pokračovat. Po dvou náročných závodech bylo dobré si trochu odpočinout. Teď jedu do Assenu a to bude další těžký závod. Těším se na to, myslím, že to bude další krásná bitva. Určitě tam bude rychle jezdit nejen Gibernau, ale i Melandri. Závodit s nimi je ohromné. Assen mám rád, je to jeden z mých oblíbených okruhů. Je to zvláštní okruh, není jako ostatní okruhy v Grand Prix, vynikající je tam atmosféra – vždy je tam mnoho lidí. Jediná otázka je počasí, nikdy nevíte jak tam bude.
Colin Edwards
Následující tři závody, Assen, Donington a Laguna Seca, jsou na okruzích, na kterých jsem vyrůstal. Již se těším, že tam budu jezdit vpředu a získám dobré body. Podle papírových předpokladů by na těchto všech okruzích měla Yamaha pracovat dobře a společně jdeme neustále kupředu, dokonce i když to výsledky posledních závodů neukázaly. Tým každý víkend odvádí ohromnou práci. V Catalunyi jsem se ujistil, že musím věnovat více času nastavení podvozku a výběru pneumatik pro závod, namísto boje o pozice v kvalifikaci, tak jak jsem to dělal v posledních případech. Tým potřebuje získat dobrý výsledek, aby se vrátil do pohody jako v Le Mans a já věřim, že Assen je pro toto perfektní místo. Mám tam hodně fanoušků ještě ze superbikových dob, atmosféra bude šílená a já okruh stejně jako ostatní dobře znám.
Davide Brivio (ředitel týmu Gauloises Yamaha)
V Itálii říkáme, že Assen je „Univerzita motocyklového závodění“ a vloni jsme tam zvítězili. Bylo by hezké opět zvítězit. Valentino bude chtít pokračovat ve svém dobrém začátku sezóny, pro Colina to je také důležitý závod. Toto je jedna z jeho oblíbených drah a on dobře ví, že ho chci vidět opět na pódiu. Na tomto okruhu je vždy hodně jezdců rychlých, bude to tedy těžké, ale já jim věřím. V Catalunyi jsme testovali několik nových dílů, ale do Assenu je nevezeme. Bylo to pouze proto, abychom nashromáždily zvláštní data pro Yamahu. V Holandku pojedeme na stejném motocyklu jako v předchozích závodech. Tento motocykl se ukázal konkurenceschopný na různých druzích okruhů.

Informace o redaktorovi

Petr Štola - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist