Viñales zaskočil Yamahu tím, že oznámil ukončení spolupráce s šéftechnikem

Španělský jezdec tovární Yamahy Maverick Viňales v pátek uvedl, že po skončení sezony ukončí spolupráci s šéftechnikem Ramonem Forcadou. Dále padlo jméno nového šéfa posádky, kterým by měl být Esteban Garcia s nímž Viñales spolupracoval v době jeho éry jezdce Moto3, kde v roce 2013 získal titul mistra světa. V sobotu už na toto téma nepadlo ani slovo. Zasáhla Yamaha.

Víkend Velké ceny České republiky nezačal zrovna ideálně pro tým Mavericka Viňalese. Všichni měli za sebou krátkou letní dovolenou, ale odpočatě příliš nepůsobili. Tedy v první řadě Maverick Viňales, jenž se už v pátek rozpovídal na téma svého šéfa posádky Ramona Forcady. Dle Španěla zřejmě Forcada není ten s nímž by u Yamahy dosáhl lepších výsledků, takže bude třeba změnu.

Zkušený Ramom Forcada není žádný nováček, spolupracoval s řadou úspěšných závodníků a pokud se mu dostane takovéhoto projevu nedůvěry, nebude tam možná další ochota pokračovat ve spolupráci. To by rozhodně nebylo nic, co by vedení továrního týmu tří ladiček potřebovalo řešit v době, kdy jsou oba jejich jezdci součástí Top3 a na obzoru zbrusu nový satelit. Forcada o možném rozchodu informovala před pár týdny Yamaha, samotný jezdec nikoli.

V sobotu si měl s Viňalesem promluvit šéf týmu Lin Jarvis. Pravidelné setkání s novináři tak nabralo nečekané zpoždění a když Španěl mezi novináře nakonec přišel, ti byli upozornění, že na otázky směřující mimo jeho aktivit na dráze by nemusel odpovědět. Když se na to ptali Valentina Rossiho, ten řekl, že není moc v obraze, ale pokud se mají rozejít, dobrou atmosféru v týmu to nevytvoří. „Jak Viñales, tak Focada jsou profesionálové, Ramon tu pracuje přes třicet let, takže si myslím, že do konce sezony odvedou maximum.“

Ramon Forcada byl šéftechnikem Jorge Lorenza, když ještě jezdil u Yamahy a ten si jeho služeb nemohl vynachválit. Myslím, že ho chtěl dokonce sebou k Ducati, ale tehdy celá (až na jednoho) Lorenzova posádka zůstala u tří ladiček. V příštím roce Lorenzo pojede u Hondy, ale tam už vybírají technika se zkušenostmi s Hondou. „Je mi to líto, protože je to skvělý technik,“ uvedl Lorenzo. „Společně jsme toho vyhráli dost a má značné zkušenosti, zejména pak co se týče odpružení.“

A jak to všechno dopadne? Ramon Forcada zřejmě s Yamahou bude pokračovat dál, jen ne v továrním týmu, ale jejich nové satelitní sestavě, kde by mohl pracovat s Italem Francem Morbidellim. Vše je to ale nyní v rovině spekulací. A pravdou je, že dobrou atmosféru v týmu Viňalese teď nebude snadné vytvořit.

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)
Vladimír Rejda - (Odebírat články autora)

Autoři článku obdrželi prémie 4 Kč od 1 uživatele.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
masi přispěl 4 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist