Velká cena opět řeší finance

Zní to už jako ohraná písnička, která vám pije krev a vy se jí ne a ne zbavit. Řeč je o tahanicích kolem našeho nejprestižnějšího motocyklového podniku, který každoročně přiláká do areálu brněnského automotodromu desítky tisíc lidí. Po několika letech v nejistotě jsme si mohli před dvěma roky oddychnout, ale těsně před letošním ročníkem je to tu zase. S informacemi přišel server idnes.cz.

Ústředním tématem všech debat a tahanic jsou peníze a dotace. V hlavní roli stojí pořadatel Moto GP společnost Dorna a její zalistovací poplatek ve výši 110 milionů korun. Na opačné straně stojí město Brno a Jihomoravský kraj tvořící spolek, který stojí za pořádání závodu a stát se svými dotacemi. Ten slíbil pro letošek poslat 70 milionů korun, stejně jako loni, jenže peníze ještě spolku nepřišly, a mimo jiné také nepřijdou v plné výši. Před dvěma týdny přišla informace, že ministerstvo školství pošle částku o 31 milionu nižší. „Snažil jsem se pana ministra několikrát přesvědčit, že nám to celou situaci kolem pořadatelství komplikuje, ale marně,“ sdělil pro iDnes primátor Brna Petr Vokřál.

Na celé věci je mimo jiné zvláštní, že zmiňovaným ministrem je Robert Plaga, Vokřálův stranický kolega z ANO a bývalý kolega z brněnského zastupitelstva, který dokonce „kopal“ za zachování Grand Prix v Brně. Pro redakci MF Dnes se odmítl vyjádřit, z ministerstva tak přišlo jen strohé oznámení. „Žádosti byly posuzovány v souladu s metodikou vyhlášení programu a u jednotlivých akcí bylo na základě pravidel rozhodnuto o výši přidělené dotace. Její poskytnutí na zajištění MotoGP je spojeno s vydáním závazku veřejné služby.“

Z poslední věty vyplývá, že o peníze nemusí přijít spolek definitivně. „Vzhledem k tomu, že tato akce je pod závazkem veřejné služby, předpokládám, že případný finanční deficit bude při závěrečném účtu ministerstvem nakonec dokryt. Kraj už dává dvacet milionů a zatím nepočítáme s tím, že bychom příspěvek navýšili,“ uvedl jihomoravský hejtman Bohumil Šimek. S vyúčtováním má už spolek a velká cena zkušenosti z minulosti, loni se třeba státu vracelo 2,5 milionu korun. Jenže stát taky nemusí uznat všechny náklady. „Co ministerstvo školství vyhodnotí jako uznatelný náklad, to proplatí. Podle pravidel by to měly být všechny náklady, teoreticky jen u jednotek milionů by mohli úředníci usoudit, že je neuznají,“ dodává primátor Brna a přidává, že by pro příště byl rád, aby se dotační záležitosti lépe a včas domluvily. Takhle totiž spolek u Dorny ztrácí důvěru. „Do pátého června jsme měli poslat padesát procent z celkové částky. Bohužel jsme opět u Dorny trochu ztratili důvěru. Snažil jsem se vše vysvětlit a věřím, že se mi podařilo je uklidnit. Doufám, že peníze dostaneme každým dnem.“

Majitelé vstupenek na letošní závod tedy můžou být v klidu. Nad tím, jak to bude v dalších letech, se ale opět vznáší otazník. Nezbývá, než doufat, že se závod MotoGP nestane obětí politických her a tahanic a budeme si moct i nadále vychutnávat okruhovou show s nejrychlejšími jezdci současnosti.

Informace o redaktorovi

Honza Zajíček - (Odebírat články autora)
Radek Babička - (Odebírat články autora)
Lubor Horák - (Odebírat články autora)
Vladimír Rejda - (Odebírat články autora)

Autoři článku obdrželi prémie 53 Kč od 11 uživatelů.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
Jarda-Bekr přispěl 6 Kč
spike-cz přispěl -3 Kč
plangy přispěl 2 Kč
Kotourek přispěl 6 Kč
Medvědis přispěl 6 Kč
Marian16 přispěl 6 Kč
masi přispěl 6 Kč
JardaKTM přispěl 6 Kč
kybi přispěl 6 Kč
Fido-141 přispěl 6 Kč
lucinkamestakova přispěla 6 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist