Velká cena Aragonie - neděle v Alcañizu

Kapitoly článku

MotoGP – Závod

Po startu z pole position vyrazil do vedení Jorge Lorenzo (Yamaha Factory Team), za ním jel těsně Dani Pedrosa (Repsol Honda) a na třetí místo se posunul Ben Spies (Yamaha Factory Team). V prvním kole zaváhal Valentino Rossi (Ducati Team), který se snažil předjet Jonathana Rea (Repsol Honda), nicméně následoval výlet mimo trať a obrovská ztráta. Karel Abraham (Cardion AB Motoracing) byl v průjezdu do druhého kola dvanáctý. Ve druhém kole jel Nicky Hayden (Ducati Team) osmý, ale v jedné za zatáček byl dlouhý a po nárazu do bariéry lemující trať, byl katapultován na obslužnou komunikaci.

Po pěti úvodních kolech pokračovalo v závodu osmnáct závodníků. O vedení bojovala dvojice Jorge Lorenzo s Danim Pedrosou, o třetí pozici trojice jezdců Yamahy Ben Spies, Cal Crutchlow a Andrea Dovizioso (oba Monster Yamaha Tech 3). Karel Abraham jel desátý a Vallentino Rossi se z předposlední pozice dostal na dvanáctou příčku. Nejlepším z jezdců CRT byl v pátém kole závodu osmý Randy De Puniet (Power Electronics Aspar).

V devátém kole už jel Valentino Rossi na osmém místě, když během okamžiku předjel De Punieta s Espargarem společně s českým jezdcem Karlem Abrahamem, který právě předjel dvojici jezdců CRT. Dani Pedrosa měl ve vedení náskok přes dvě sekundy a jel jak o život. Jorge Lorenzo si v polovině závodu držel druhé místo a o třetí pozici stále probíhala bitva mezi Benem Spiesem, Doviziosem a Crutchlowem. Na šestém místě jel osamocen Álvaro Bautista (San Carlo Honda Gresini), to samé platilo v případě Jonathana Rea, za kterým se rychle přibližoval Valentino Rossi. Nebýt Italova výjezdu mimo trať, tak to dnes mohlo vypadat úplně jinak. Rossiho Ducati rozhodně zrychlila. Karel Abraham byl desátý.

V šestnáctém kole závodu MotoGP už byl Andrea Dovizioso před továrním jezdcem Yamahy Benem Spiesem. Na prvním místě pokračoval Dani Pedrosa, druhý jel Jorge Lorenzo a třetí Andrea Dovizioso. Karel Abraham jel devátý a těsně za ním dvojice Aspar CRT týmu De Puniet s Espargarem. V době, kdy do cíle zbývalo pět kol se na čtvrté místo posunul Cal Crutchlow. Posledním jezdcem na bodech byl patnáctý Colin Edwards (NGM Mobile Forward Racing).

V nájezdu do posledního kola vedl Dani Pedrosa před Jorge Lorenzem a Doviziosem s Crutchlowem, protože tam se rozhodovalo o tom, kdo se v Aragonii postaví na stupně vítězů. Tato dvojice předváděla velmi hezké, napínavé a také jediné souboje na dráze a členové týmu Tech3 přitom ani nedýchali. Nakonec byl rychlejší Andrea Dovizioso, když Crutchlowa porazil na cílové rovince.

Závod v Aragonii vyhrál Dani Pedrosa, druhé místo obsadil Jorge Lorenzo a třetí projel cílem Andrea Dovizioso. Český jezdec Karel Abraham byl v cíli na velmi dobrém devátém místě. Nicky Hayden byl po nehodě převezen do zdravotního střediska přímo na okruhu a podle prvních informací je Američan v pořádku. Ve vedení šampionátu zůstává Jorge Lorenzo, na pozici vicemistra jeho krajan Dani Pedrosa. Souboj o titul pokračuje dalším závodem v Japonsku.

GP Aragonie, MotoGP – Závod
slunečno, 18°C, dráha suchá, 25°C

01- Dani Pedrosa – Repsol Honda Team – Honda RC213V – 23 kol za 42’10.444
02- Jorge Lorenzo – Yamaha Factory Racing – Yamaha YZR M1 – + 6.472
03- Andrea Dovizioso – Monster Yamaha Tech 3 – Yamaha YZR M1 – + 11.047
04- Cal Crutchlow – Monster Yamaha Tech 3 – Yamaha YZR M1 – + 11.184
05- Ben Spies – Yamaha Factory Racing – Yamaha YZR M1 – + 13.786
06- Alvaro Bautista – San Carlo Honda Gresini – Honda RC213V – + 28.166
07- Jonathan Rea – Repsol Honda Team – Honda RC213V – + 32.290
08- Valentino Rossi – Ducati Team – Ducati Desmosedici GP12 – + 44.432
09- Karel Abraham – Cardion AB Motoracing – Ducati Desmosedici GP12 – + 57.417
10- Aleix Espargaro – Power Electronics Aspar – ART GP12 – + 58.525 (CRT)
11- Randy De Puniet – Power Electronics Aspar – ART GP12 – + 59.863 (CRT)
12- Hector Barbera – Pramac Racing Team – Ducati Desmosedici GP12 – + 1’14.561
13- Yonny Hernandez – Avintia Blusens – BQR FTR – + 1’16.159 (CRT)
14- James Ellison – Paul Bird Motorsport – ART GP12 – + 1’16.580 (CRT)
15- Michele Pirro – San Carlo Honda Gresini – FTR Honda MGP12 – + 1’25.815 (CRT)
16- Mattia Pasini – Speed Master Team – ART GP12 – + 1’31.801 (CRT)
17- Danilo Petrucci – CAME Iodaracing Project – Ioda Suter BMW – + 1’42.300 (CRT)
18- Colin Edwards – NGM Mobile Forward Racing – Suter BMW – 1 kolo (CRT)

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (4x):



TOPlist