Vášeň vyhrávat Rossi neztratil

První vítězství Valentina Rossiho v Assenu, které přišlo po velmi dlouhé době, vlastně poprvé od Malajsie 2010, může znamenat návrat italského šampiona do bitvy nejen o umístění na stupních vítězů, ale především o vítězství v závodech. Zda ale dokáže vyhrát titul je v této chvíli otázka za milion.

Po vítězství v Assenu jezdec tovární stáje Yamahy v žádném případě nepochybuje o tom, že je zpátky ve hře, kde bude stabilně bojovat o vítězství v každém s následujících závodů. Víkend v Assenu bere jako skutečný začátek jeho mise u Yamahy. „Soupeři jsou velmi silní a velmi rychlí, ale teď věřím, že pokud si udržím stejné tempo, dokážu bojovat o vítězství a přední pozice v každém víkendu. To je cíl,“ prozradil Valentino Rossi.

„Jediné, co můžu udělat je zůstat stoprocentně koncentrován a být připraven jak po fyzické, tak duševní stránce. A každý víkend se snažit odvést maximum,“ pokračoval Rossi. „Mám skvělou motorku a jsem členem továrního týmu. Ale znám své soupeře, všichni jsou velmi silní a úroveň je hodně vysoká od začátku až do konce závodu. Tempo se hodně změnilo od doby, kdy jsem byl mladší. Myslím, že mám stále potenciál a především potřebnou vášeň a sílu, abych každý víkend bojoval na předních příčkách.“
V závěru sezony 2010 probíhala jednání mezi Ducati a Yamahou, aby Valentino Rossi mohl už po Valencii, tedy posledním závodu sezony, testovat italský závodní prototyp. Tehdy nebylo vůbec jisté, zda to Yamaha Rossimu umožní, ale nakonec dostal souhlas a mohl testovat. To, že si už při první jízdě s Ducati uvědomil, že to nebude procházka růžovým sadem, vlastně odstartovalo jeho dvouleté trápení.

Po těchto dvou letech je Valentino Rossi zpátky u Yamahy, kde už v prvním závodu sezony ukázal, že je odhodlán navázat na výkony, kterých v sedle M1 vždy dosahoval. Období po Kataru, ale naznačilo, že to nebude až tak snadná záležitost, jak si mnozí mysleli nebo očekávali. „Po Kataru se psalo něco v tom duchu jako ´Ano, Valentino je stále svěží´, ale po Austinu to už bylo ´Valentino skončil, je po všem … ´,“ dodal italský šampion, který si je vědom, že jsou chvíle, kdy se vám daří, ale může tomu být i opačně.
Po šestém závodním víkendu v Barceloně stáje MotoGP testovaly a Rossiho týmu se na okruhu MotorLand Aragón podařilo najít nastavení motocyklu, které mu vrátilo zpátky tolik potřebnou jistotu s přední částí. Ta mu po dvouleté pauze u Yamahy chyběla a pro jeho styl jízdy je stěžejní.

Vedení tří ladiček trošku zaskočilo zmiňované období po Kataru, ale devítinásobnému šampionu nikdy nepřestali věřit. Šéf Yamahy Lin Jarvis v této věci pro Motorcycle News uvedl: „Je skvělé vidět Valentina zpátky na nejvyšším stupni pódia. Věděli jsme, že kvůli úspěšnému testu v Aragonii tam byla šance, aby si dokázal zajet pro lepší výsledek. Znovu získal cit s předkem motorky a upřimně řečeno nebylo pro mě velkým překvapením ho pak vidět vyhrát závod, protože bych na to vsadil. Jsem ale velmi rád, že k tomu došlo.“
„Co nevíme ohledně Valentina je jeho potenciál vyhrát znovu celý šampionát,“
pokračoval Lin Jarvis. „Mladí jezdci jsou neskutečně rychlí a úroveň šampionátu je rovněž hodně vysoká a to není nic jednoduchého, když je vám čtyřiatřicet. Ale fakt, že dokáže vyhrávat závody, být skvělým týmovým hráčem, skvělým ambasadorem a oživením tohoto sportu, tak v to všechno jsme vždy pevně věřili.“

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (12x):



TOPlist