Valentino Rossi: “Ještě potřebuji nějaký čas.”

V předchozích dvou rocích zde s motocyklem Ducati skončil Valentino Rossi vždy na stupních vítězů. Sen o tom, že bude na nich stát letos znovu, ale trval jen 17 kol a poté přišel pád. Jaký byl tedy závod v Le Mans a co vlastně brání bojovat ex-šampionovi o stupně vítězů?

„Nejel jsem příliš rychle nebo mimo stopu, ale najel jsem na nerovnost a ztratil předek. Byla to moje chyba.“ říká Valentino po závodu v Le Mans pro italský web GPone.

Byla to zahozená příležitost?
“Přesně tak, pódium bylo v mém dosahu. Byl to dobrý závod, nastavení funguje dobře, mohl jsem na to tlačit při brzdění a zrychlování. Mohl jsem bojovat s Crutchlowem na druhém místě, ale s Pedrosou ne, byl rychlejší než já.”

       

Ale když jsi spadl, tak to vypadalo, že Ti Cal ujíždí.

“Kontroloval jsem to, neujížděl mně. Také proto, že jsem měl problém s hledím helmy, nemohl jsem jet příliš blízko jezdce přede mnou, protože jsem pak nic neviděl.”

Není to nový problém, ne?

“Už se to stalo vloni, protože jsem začal používat tuto novou helmu. Situace se zlepšila, ale stále ne dost, hledí se znovu zamlžilo. Bradl se také potýkal se stejným problémem, který se u té helmy děje pouze v MotoGP. Pravděpodobně v důsledku vyššího tepla, které vydává motocykl. Pak se s malým dešťěm nevyčistí od vody ani hledí na vnější straně, takže vše, co se stalo, bylo pak ještě složitější a to zejména po desátém kole.”

          

Po pádu byl závod téměř u konce.

Ohnul jsem přední brzdovou páčku a nemohl jsem ji narovnat. Od toho okamžiku jsem myslel jen na to, abych přivezl domů nějaké body.”

Jsi hodně zklamaný?
“Dobrý výsledek by byl v tomto okamžiku důležitý. Pozitivním aspektem je to, že před pádem jsem měl dobrý závod.”

Pokud chceš vůbec pomýšlet na boj o titul, tak budeš muset v Mugellu vyhrát za každou cenu?
“Nechci tam jet s tímto cílem i když je to závod, který tento aspekt má. Bude hezké být zpátky na této trati s Yamahou a dobrý výsledek by byl důležitý. Ale vím, že na suchu nejsem dostatečně rychlý na to, abych mohl pomýšlet na vítězství.”

          

Očekáváš že Ti evropské závody pomohou pochopit tvojí úroveň?

Dnes jsem byl kromě toho pádu rychlý. Nicméně, oba víkendy v Jerezu a v Le Mans jsem se trápil víc, než jsem čekal. Lorenzo, Pedrosa a Marquez jsou silnější, ale my víme, ve kterých bodech ztrácíme a na čem pracujeme. Prošel jsem si dvěma obtížnými roky, kdy jsem se opravdu hodně trápil a potrvá mě déle, než budu moci jet na maximum. Takže se musíme snažit a hlavně v Mugellu by byl výsledek mnohem důležitější, než je obvyklé.”

V tomto bodě v sezóně máte tytéž body 2011, co na to říkáš.
„Jen to, že je za námi čtvrtý závod ve kterém jsem spadl, jinak bych mohl být vpředu. Teď ale nemusíme přemýšlet o tom, jestli mohu získat titul, ale o tom, jak jet naplno a pak uvidíme, co se stane.”

Boj s Hondou je obtížný, zdá se že je o krok vpředu.
“Marquez jede zatím velmi působivě a to i na mokru. Pedrosa byl mnohem rychlejší, než kdokoliv jiný. Také dělal chyby, ale přesto vyhrál. Kluzké pneumatiky nelze ovládat mnohem lépe, než jak to předvedl on.”

Snaží se na to Yamaha reagovat?
“Honda pracuje opravdu dobře a v posledních třech závodech měla oba jezdce na stupních vítězů. Yamaha se snaží pokusit se zlepšit zrychlení a doufám, že s něčím novým přijde brzy. Ale já nevím, jestli to budeme mít již při testování v Barceloně a Aragonu.”

Informace o redaktorovi

Jiří Mikšík - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (2x):



TOPlist