V týmu Camel Yamaha pozitivní nálada

Tovární tým Camel Yamaha přijíždí na německý okruh Sachsenring s velkým očekávání, oba jezdci chtějí výrazněji zasáhnou do pořadí nedělního závodu MotoGP.

Na jeden z nejtěžších a nejtechničtějších okruhů celého šampionátu, tedy na německý Sachsenring, se v těchto dnech vypravil i tovární tým Camel Yamaha. Valentino Rossi i Colin Edwards přijíždí k našim západním sousedům ve velmi dobré náladě, oba na tomto okruhu již zaznamenali zajímavé výsledky. Nicméně samotný okruh je jedním z nejvyzpytatelnějších míst celého motocyklového sportu, vždyť právě tento okruh již ve třídě MotoGP viděl pět různých jezdců, devět různých jezdců na pódiu a třináct různých pilotů startujících z první řady.
Ital Valentino Rossi druhým místem v Donnington Parku zaznamenal několik pozoruhodných rekordů. Již celkem 121x stál Rossi na pódiu po závodě Grand Prix, čímž se vyrovnal s legendárním Philem Readem, více pódií zaznamenali již jen Giacomo Agostini a Angel Nieto sen. Rossi má na svém kontě nyní také ze všech tříd 2977 bodů a pokud by v neděli zvítězil, stal by se prvním jezdcem historie, který získal více jak 3000 světových bodů. Po týdenním volnu nastoupí Rossi již s menším handicapem svého zranění, a tak doufá, že by mohl získat čtvrté vítězství této sezóny.
"Jsem si jistý, že na Sachsenringu bude již má ruka ve stoprocentním stavu, nebo alespoň se mu bude hodně blížit," říká spokojeně Valentino Rossi. "Pilně jsem pracoval na rehabilitaci s pány Marconem a Costou, v tomto směru jsem zaznamenal velká zlepšení. Po třech tvrdých týdnech bylo hezké trochu si odpočinout. Strávil jsem nějaký čas v Itálii a poté několik dnů v Londýně, kde jsem se uvolnil s přáteli. Důležité pro Sachsenring bude, od pátečního rána využít každou minutu tréninku k dobré přípravě motocyklu. Nemůžu si dovolit ztratit čas v tréninku problémem s nastavením, jako tomu bylo v Donningtonu. Jsem si jistý, že Yamaha během volna maximálně pracovala na vývoji, a proto doufám, že budu konkurenceschopný od pátečního rána. Sachsenring je odlišný okruh než všechny ostatní, ale vloni tam náš motocykl pracoval dobře, byl jsem schopný vyhrát a tak doufám, že to letos mohu zopakovat."
Pozoruhodnou šňůru bodovaných výsledku prodloužil Colin Edwards na okruhu Donnington již na hodnotu 30 závodů v jedné řadě, ve kterých dokázal vždy bodovat. Jediným jezdcem na světě, který bodoval v jedné nepřerušené řadě víckrát, byl Mick Doohan, kterému se to podařilo ve 37 závodech. Větší výzvou, než pokračování této ojedinělé série, je pro texaského jezdce návrat formy, která mu dovolila bojovat o vítězství v holandském Assenu. Zatímco Rossi mezi závody v Británii a Německu odpočíval, Colin Edwards cestoval do Japonska, kde se zúčastnil dvoudenního testování továrního týmu Yamahy, jenž se připravuje na start v prestižním osmihodinovém závodě na okruhu Suzuka.
"Po tolika závodech v řadě, bylo těžké cestovat do Japonska," říká Colin Edwards. "Na osmihodinový závod se ovšem hodně těším, je to už deset let, co jsem ho společně s Norim vyhrál [Edwards bude startovat v týmu s Noriyuki Hagou]. Testování probíhalo docela dobře, trochu mi ovšem trvalo seznámení se superbikem a okruhem. Máme konkurenceschopný materiál, a tak se opravdu těším, až se tam po Laguně vrátím. Je přede mnou hodně práce, která je potřeba udělat, závod na Sachsenringu i poté na Laguně bude těžký. Doufám, že po problémech z Donningtonu továrna Yamaha zapracovala na vývoji, nemůžu si dovolit ztrácet čas nějakým hledáním řešení. Okruh Sachsenring má dvě různé části, jednu kde je velmi obtížné jezdit a druhou, která je opravdovou zkouškou vaší fyzické síly, ale i zkouškou odolnosti pneumatik, jejíž především levá strana je hodně zatěžovaná. Je nutné nalézt správnou separaci, která se na levé straně nebude velmi přehřívat a tím i opotřebovávat. Obecně mám ten okruh rád, je tam vždy hodně fanoušků, a tak by to mohl být dobrý víkend."

Informace o redaktorovi

Petr Štola - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist