V neděli zajel nejrychleji Dovizioso, Abraham v první desítce

Druhým dnem pokračoval v neděli třetí předsezonní test královské kubatury na okruhu Losail, který postavili nedaleko hlavního města Kataru, Dauhá. Jezdci a týmy MotoGP mají další možnost pracovat na svých motocyklech v podobných podmínkách na jaké v poušti narazí už za dva týdny, tedy v termínu zahajovacího podniku mistrovství světa silničních motocyklů. Nejrychleji zajel znovu jezdec Desmosedici GP15, tentokrát Andrea Dovizioso. Parádní výkony předvádí Karel Abraham, jemuž také v neděli patřil status nejlepšího jezdce Open a navíc je součástí první desítky.

Druhý den testu v Kataru znovu patřil značce Ducati. Tentokrát byl nejrychlejším jezdcem na dráze Andrea Dovizioso (Ducati Team), který překonal hranici minuty a pětapadesáti sekund časem 1'54,907 sekundy. Italský závodník od začátku figuroval v první pětici nejlepších a hodinu před koncem testu vystřelil do čela tabulky, kde vystřídal Marca Márqueze. Druhý jezdec tovární Ducati Andrea Iannone v neděli obsadil třetí místo a na svého týmového kolegu ztratil necelé dvě desetiny. Na druhé místo to bylo třináct tisícin. Ducati dnes nasadila nové výfuky a také známá “křidélka“ na kapotáži.
Španěl Marc Márquez (Repsol Honda) určitě chtěl na špici výsledkové tabulky, ale chybělo mu k tomu 0,184 sekundy. Úřadující mistr světa dnes najel 54 kol s maximem na hodnotě 1'55,091 sekundy. Dani Pedrosa (Repsol Honda) plánoval útok na přední pozice, ale zatím je s časem 1'55,582 sekundy šestý. Během dne ale stačil vyzkoušet přední vidlice, Márquez pracoval na nastaveních pro závod.

Zlepšení zaznamenali jezdci tovární Yamahy. Rodák z Mallorky Jorge Lorenzo (Movistar Yamaha MotoGP) je s časem 1'55,500 sekundy čtvrtý a Valentino Rossi (Movistar Yamaha MotoGP) s maximem dne na 1'55,581 sekundy uzavírá první pětici nejrychlejších. Rozhodující bude pondělí, protože to budou chtít všichni zajet ty nejrychlejší časy.
Spokojený může být jezdec tovární specifikace RC213V Cal Crutchlow (CWM LCR Honda), protože ten dnes začal na 1'56,084 sekundy a hodinu před půlnocí byl s časem 1'55,624 sekundy sedmý v pořadí. Britův týmový kolega Jack Miller (CWM LCR Honda) jezdí v sedle RC213V-RS v Kataru teprve druhým dnem a jeho čas 1'56,758 sekundy mu stačil na jednadvacátou pozici.

Jen deset tisícin dělí jezdeckou dvojici satelitních M1 Brita Bradley Smithe a Španěla Pola Espargara (oba – Monster Yamaha Tech 3). Smith během dne vyzkoušel nové zadní rameno a s časem 1'55,648 sekundy skončil osmý, Espargaro je s kolem za 1'55,658 sekundy devátý.
Parádním výkonem dnes ukončil druhý testovací den v Kataru český závodník Karel Abraham (AB Motoracing), jemuž znovu patří status nejlepšího jezdce kategorie Open, ale navíc je s časem 1'55,765 sekundy součástí nejrychlejší desítky jezdců MotoGP. Abraham už v sobotu naznačil, že s týmem zřejmě našli něco, co mu umožnilo výrazně zrychlit a jeho dosavadní výkony jsou rozhodně velmi povzbudivé.

Na jedenáctém místě je Kolumbijec Yonny Hernandez (Pramac Racing) s časem 1'55,772 sekundy. Ital Danilo Petrucci (Pramac Racing) zajel dvaadvacátý čas 1'56,762 sekundy.

Španěl Aleix Espargaró (Team Suzuki Ecstar) své nedělní maximum zajel dvanáctým časem 1'55,759 sekundy, ale rozhodně by rád zůstal součástí první desítky. Blíž ke zkušenějšímu kolegovi je po neděli Maverick Viñales (Team Suzuki Ecstar), který byl čtrnáctý s časem 1'55,810 sekundy a také poslední v jedné sekundě za nejrychlejším jezdcem dne.
Brit Scott Redding (Estrella Galicia 0,0 Marc VDS) zajel během neděle v sedle tovární specifikace RC213V šedesát kol a společně s Valentinem Rossim (61kol) byl jezdcem s největším počtem najetých kilometrů. Redding zaznamenal třináctý čas 1'55,803 sekundy a na maximum dne ztrácí necelých devět desetin.

Španěl Hector Barbera (Avintia Racing) jezdí s Ducati ve specifikaci Open a v neděli dokázal časem 1'56,058 sekundy zaznamenat patnácté místo ve výsledkové tabulce časů. Jeho týmový kolega Mike Di Meglio (Avintia Racing) je s časem 1'56,259 sekundy sedmnáctý. Dvojici Avintie rozdělil Američan Nicky Hayden (Drive M7 Aspar), který je šestnáctý s časem 1'56,104 sekundy. Druhý jezdec týmu Aspar Eugene Laverty (Drive M7 Aspar) je osmnáctý.
Jezdecké dvojici týmu Athina Forward Racing se v neděli tolik nedařilo. Němec Stefan Bradl hned v úvodu havaroval a nakonec skončil dvacátý. Francouz Loris Baz je třiadvacátý. Oba budou muset zabrat, protože tým počítá s tím, že budou obhajovat vítězství v kategorii Open. Zatím jim ale možná přibylo pár vrásek na čele.

Na dně tabulky zůstávají jezdci Aprilie. Álvaro Bautista (Aprilia Racing Team Gresini) je čtyřiadvacátý a na nejlepší čas dne ztratil 2,366 sekundy. Marco Melandri (Aprilia Racing Team Gresini) není kvůli nemoci ve své kůži, v neděli zajel jen třiadvacet kol a na maximum dne ztrácí tři sekundy.

Test jezdců a týmů MotoGP pokračuje v Kataru v pondělí 16.března třetím, závěrečným dnem.


IRTA test MotoGP – 2.den

15.3.2015 - Losail, Katar


--- 18:00hodin (SEČ) ---


Boxovou uličku okruhu v Losail otevřeli ve čtyři odpoledne místního času a ani po hodině neměl nikdo z jezdců zajeto ani jedno měřené kolo. Jako první na dráhu vyrazil testovací jezdec Ducati Michele Pirro, jenž byl po dvou hodinách součástí pětičlenné skupiny jezdců, kteří zaznamenali alespoň jedno měřené kolo. Nejrychlejší byl Jorge Lorenzo (Movistar Yamaha MotoGP), následoval Michele Pirro (Ducati Test Team), Hector Barbera (Avintia Racing), Pol Espargaró (Monster Yamaha Tech3) a Stefan Bradl (Athina Forward Racing).

V devatenáct hodin místního času (17hodin SEČ) už zajelo měřené kolo všech šestadvacet jezdců. Nejrychlejším byl Marc Márquez (Repsol Honda) s kolem za 1'55,242 sekundy. Druhý v pořadí Jorge Lorenzo ztrácel 0,258 sekundy, třetí Andrea Dovizioso (Ducati Team) byl o 0,303 sekundy pomalejší. Časy do první pětice nejlepších zajeli Dani Pedrosa (Repsol Honda) a Bradley Smith (Monster Yamaha Tech 3) jehož ztráta na Márqueze v tu dobu představovala 0,406 sekundy.

Po čtyřech hodinách šel do vedení Andrea Iannone (Ducati Team), když těsně před dvacátou hodinou zajel ve svém šestnáctém měřeném kole čas 1'55,104 sekundy. Ital tak zajel rychleji než je platný rekord okruhu 1'55,153 sekundy Casey Stonera z roku 2008. Andrea Dovizioso (Ducati Team) zůstává třetí se ztrátou 0,099 sekundy na druhého Marca Márqueze. Na čtvrtém místě je Jorge Lorenzo, pátý Dani Pedrosa.

Šestý a sedmý čas patří jezdecké dvojici satelitu Yamahy v pořadí Bradley Smith a Pol Espargaró (Monstar Yamaha Tech 3). Osmý čas 1'55,772 sekundy zajel Yonny Hernandez (Pramac Racing), devátý je jezdec Suzuki Aleix Espargaró (Team Suzuki Ecstar) a první desítku uzavírá Valentino Rossi s časem 1'55,983 sekundy. Jedenáctý Cal Crutchlow (SWM LCR Honda) je posledním jezdcem v jedné sekundě za Iannonem.

Český závodník Karel Abraham (AB Motoracing) měl v sedm večer místního času najeto pět kol s čtyřiadvacátým časem 1'58,253 sekundy. Nejlepším jezdcem kategorie Open byl čtrnáctý Stefan Bradl. Nejrychlejším jezdcem Hondy RC213V-RS osmnáctý Eugene Laverty (Drive M7 Aspar).

Ve dvacet hodin místního času ale výrazně zrychlil Nicky Hayden (Drive M7 Aspar), který se kolem 1'56,183 sekundy posunul na třinácté místo a byl prozatím nejrychlejším jezdcem kategorie Open. Karel Abraham rovněž nezůstal pozadu. S časem 1'56,314 sekundy je třináctý a na Američana ztrácí jen 0,131 sekundy.

IRTA test MotoGP – 2.den (18hodin SEČ)

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (6x):



TOPlist