V Jerezu testoval Razgatlioglu prototyp MotoGP™ Yamaha M1

V rámci dvoudenního privátního testu zkušebních týmů výrobců MS silničních motocyklů v Jerezu, měl další příležitost vyzkoušet prototyp Yamahy M1 turecký závodník Toprak Razgatlioglu. Turek je mistrem světa WSBK 2021 a je jezdcem továrního týmu tří ladiček Pata Yamaha Prometeon WSBK. Již druhý test s Yamahou M1 napovídá, že termín jeho přestupu do MotoGP™ je možná blíž, než se původně předpokládalo.

Na dráze okruhu Circuito de Jerez - Angel Nieto testovali začátkem týdne zkušební jezdci výrobců Aprilia, Honda, KTM a Yamaha, takže na trati byl vidět Lorenzo Savadori, Stefan Bradl, Dani Pedrosa, Jonas Folger a Cal Crutchlow. Němci Bradl s Folgerem nyní odlétají do Spojených států, jelikož budou startovat ve víkendové GP Texasu v pozici náhradních jezdců (Bradl za Marca Márqueze a Folger za Pola Espargara). V Jerezu byl také šéf Yamahy Lin Jarvis, který bedlivě sledoval počínání Razgatliogla, který je pro tři ladičky příslibem lepších zítřků v MotoGP™. Morbidellimu letos končí smlouva a ta zřejmě již prodloužena nebude.

V Jerezu zajel Toprak Razgatlioglu 116 kol s nejlepším časem 1’38,860 sekundy (první Dani Pedrosa byl o 1,4 sekundy rychlejší). Díky dobrému počasí strávil na trati maximum času a spolupracoval s Britem Crutchlowem, který se jednak věnoval plánovaným položkám testování, ale také svoji pozornost směřoval na Razgatliogla. Brit nějakou dobu jezdil před šestadvacetiletým Turkem, někdy Turek Crutchlowa těsně následoval a pak vše společně vyhodnocovali v boxech. Vzhledem k tomu, že má Turek kolem 185 centimetrů, nějakou dobu trvalo, než mu M1 přizpůsobili. Už jen z tohoto důvodu je jeho maximum na kolo výborným výsledkem.

„V Jerezu jsem prožil kvalitní dva dny,“ uvedl po testech Toprak Razgatlioglu. „Soustředil jsem se spíše na to, abych odjel co nejvíce kol a lépe pochopil motorku, než abych se snažil o rychlý čas, ale i tak to bylo velmi příjemné. Hodně jsem se naučil, jelikož M1 vyžaduje zcela jiný styl jízdy než moje R1 ve World Superbike. Chtěl bych za tuto skvělou příležitost poděkovat společnosti Yamaha. Všichni byli velmi vstřícní a už dlouho jsme se tak nezasmáli jak během posledních dvou dnů.“

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist