Úspěšný víkend pro Repsol Hondu

Casey Stoner a Dani Pedrosa v závodu americké Grand Prix získali pro tovární stáj Hondy 300. umístění na stupních vítězů. Velmi úspěšná spolupráce mezi Hondou a Repsolem začala v roce 1995 a jezdcem, který do této chvíle vybojoval pro tovární skupinu HRC nejvíce umístění na pódiu je Dani Pedrosa.

V posledních osmnácti letech vyhráli jezdci Repsol Hondy celkem sto osm závodů, získali devět mistrovských titulů, devadesát osm druhých a devadesát čtyři třetích míst v závodech královské kubatury. To vše na motocyklových prototypech Honda NSR500, RC211V, RC212V a RC213V, které patřily a patří mezi špičku startovního pole.

Devět titulů slavila Repsol Honda s celkem pěti jezdci. Australan Mick Doohan je čtyřnásobným mistrem světa v barvách Repsolu, Valentino Rossi titul vyhrál dvakrát a po jednom má na kontě Álex Crivillé, Nicky Hayden a Casey Stoner.
Mezi nejúspěšnější závodní okruh, kde jezdci tovární Hondy získali nejvíc vítězství a umístění na stupních vítězů patří Jerez de la Frontera s dvaceti čtyřmi pódii a osmi vítězstvími. Ve statistice figuruje také brněnský okruh s celkem sedmnácti pódii a pěti prvními místy.

Nejúspěšnějším jezdcem v počtu umístění na stupních vítězů je Dani Pedrosa, který závod mezi prvními třemi dokončil celkem pětašedesátkrát – 16x vyhrál, 26x byl druhý a 23x třetí. Jeho statistika tím samozřejmě nekončí, protože bude jezdcem Repsol Hondy také v příštím roce, kde vytvoří novou týmovou dvojici s Marcem Márquezem.
Velmi dobrou bilanci má Casey Stoner, který jen za sezonu a půl stačil vyhrát titul mistra světa, celkem čtrnáct závodů, dvakrát byl druhý a sedmkrát třetí. Současná dvojice Casey Stoner a Dani Pedrosa patří mezi nejlepší v historii Repsol Hondy, jenž navázala na skvělé výkony Doohana s Crivillém. V letošním roce získali v úvodních deseti závodech celkem šestnáct umístění na stupních vítězů a v soutěži týmů jim patří vedoucí pozice.

Mezi jezdce, kteří v době působení u Repsol Hondy přispěli svým dílem k 300. umístění na stupních vítězů patří – Tadayuki Okada (21), Andrea Dovizioso (15), Tohru Ukawa (10), Sete Gibernau (5), Alex Barros (4), Max Biaggi (4), Takuma Aoki (3) a Shinichi Itoh (2).

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (6x):



TOPlist