Úprava řádů FIM pro GP

Několik úprav v řádech pro závody Grand Prix odsouhlasili minulý týden čelní představitelé tohoto sportu.

S okamžitou platností bylo změněno několik článků pravidel pro závody Grand Prix. Byl doplněn odstavec o výměně pneumatik, které mohou jezdci třídy MotoGP nyní měnit v případě, že byl závod vyhlášen jako mokrý, kdykoliv během závodu, ovšem vždy až poté, co bude máváno bílými vlajkami okolo celého kruhu. Samozřejmostí snad je, že výměna pneumatik, motocyklu, ale i nahřívání nových pneumatik, je možná pouze v prostoru boxů.
Rychlost po boxové komunikaci byla upravená na 60 km/h. Při jízdě po boxové komunikaci je zakázáno předjíždět, a to od značky 60 km/h až po značku konec 60 km/h. Každý jezdec, který poruší tato pravidla, bude pokutován částkou 100,- USD za první prohřešek. V případě, že se bude porušení opakovat, bude trest již 500,- USD. Pokud jezdec tyto pravidla o jízdě po boxové komunikaci poruší během závodu, bude penalizován trestem „projetí boxovou komunikací“.
Poslední dvě změny se týkají zavedení nové vlajky a počtu lidí u boxové zdi. Nově byla zavedená signalizace bílou vlajkou, kterou bude máváno jezdcům. Pokud budou traťový komisaři mávat bílou vlajkou, znamená to, že je otevřená boxová komunikace pro výměnu motocyklů (v případě změny klimatických podmínek). POZOR – jiný signál je bílá vlajka vyvěšená v klidu – pak se jedná o standardní pomalé vozidlo na trati. Změna je i v počtu lidí na boxové zdi, kteří předávají signalizaci jezdcům. Od letošní sezóny budou moci mít jezdci všech tříd na boxové zdi maximálně čtyři techniky, či jiné pracovníky jednotlivých týmů (4 na jednoho jezdce).

Informace o redaktorovi

Motorkáři.cz - (Odebírat články autora)
Petr Štola - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist