Tým Repsol Honda si upevnil pozice

Tovární tým Repsol Honda si v Kalifornii upevnil nejen vedení v jednotlivcích, ale i vedení v šampionátu týmů.

Pod žhavým sluncem, které teplotu vzduchu nad okruhem Laguna Seca rozpalovalo až k čtyřicetistupňovým hodnotám, dokázal tovární tým Repsol Honda porazit všechny své soupeře a připsat si tak v závodě Red Bull U. S. Grand Prix důležité double. Pro vedoucího jezdce letošního šampionátu Nicky Haydena nezačal víkend na jeho domácí dráze vůbec dobře. Velmi silní se letos ukázali nejen někteří z nováčků na tomto okruhu, ale především další američtí jezdci, kteří dokazovali své umění na kalifornské dráze. Trápení v trénincích potvrdilo až šesté místo v sobotní kvalifikaci. Se zhasnutím červených světel však bylo vše jako vyměněné. Hayden se již v prvním kole dostal na třetí místo. Devátým kolem překonal zkušenějšího krajana Kennyho Robertse juniora a po dalších osmy kolech se již těšil z vedoucí pozice, když dokázal nejprve zlikvidovat náskok Chrise Vermeulena a později ho i předjet. Při svém čestném kole neskrýval Hayden stejně jako vloni své pocity, vždyť zvítězit před domácím zástupem je pro každého závodníka tou nejlepší odměnou.
"Jestli je to vůbec možné, tak se letos cítím lépe než po loňském vítězství," říkal v cíli závodu se slzami v očích Nicky Hayden. "Minulý rok to bylo perfektní, ale vše bylo až hodně snadné. Letos jsem pro vítězství musel opravdu hodně pracovat. Chtěl bych poděkovat týmu Repsol Honda za jeho tvrdou práci, také chci poděkovat Michelinu, jehož pneumatiky dnes pracovaly dobře. Také chci poděkovat kondičnímu trenéru Eldonu Bakerovi, protože dnes jsem byl opravdu dobře fyzicky připravený. Na některých okruzích to nepotřebujete, ale dnes zde bylo opravdu horko, což bylo fyzicky náročné. Můj život často ovlivňuje brzké vstávání a cvičení, takovéto dny však ukazují, že to smyl opravdu má. Měl jsem dobrý start a pak jsem udělal to, co mi poradil můj starší bratr. Zůstal jsem na vnějšku, což mi po první zatáčce dovolilo postoupit o několik míst. Pokusil jsem se nejezdit příliš rychle, abych ušetřil kvalitu pneumatiky. Pak jsem se uvolnil a dal se do toho. Pro vývoj šampionátu byl dnešní den velmi důležitý. Nyní chci zůstat zdravý a pokusit se o další vítězství.
Zatímco Nicky Hayden do závodu skvěle vstoupil, jeho týmový kolega Daniel Pedrosa v prvním kole chyboval a propadl se na šestou pozici. Španělský mladík však svůj boj nevzdával . Nejprve si Dany vypořádal svůj účet s Marco Melandrim, jenž v prvním kole využil Pedrosovi chyby k předjetí. Po něm se Pedrosa s vervou pustil do domácích matadorů, když poté, co předjel Colina Edwardse, udělal to samé s Kenny Robertsem jr. V patnáctém kole se dostal Pedrosa již na pódium, to když před ním havaroval do té doby třetí Casey Stoner. S pocitem dalšího pódia se Pedrosa pustil do ukrajování náskoku Chrise Vermeulena, jemuž mezitím začaly „odcházet“ pneumatiky. Protože španělský jezdec jezdil o sekundu lepší časy než Australan, došlo ve 25. kole na výměnu jezdce s označením druhé pozice. Od toho okamžiku bylo jasné, že tým Repsol Honda bude mít na cílovém pódiu dva nejlépe postavené jezdce, což s faktem, že jeden z pilotů továrního týmu Camel Yamaha nedokončí závod, dávalo potvrzení vedoucí úlohy nejen v celkové klasifikaci jezdců, ale i týmů, kde má nyní Repsol Honda náskok na Camel Yamahu již 127 bodů.
"Jsem šťastný, protože toto je ohromný výsledek," říkal postavou malý, ale uměním velký jezdec. "Závod byl těžký, velmi tvrdé to bylo pro jezdce hlavně kvůli velkému horku. Byl to za těchto podmínek nejtěžší závod, který jsem absolvoval. Bylo těžké podat soustředěný výkon. Děkuji mému týmu, který pracoval opravdu tvrdě. Ohromné je také to, jak se zde legendy a osobnosti zajímají o motocykly. Fantastičtí zde byli také fanoušci. Po startu jsem trochu brzy brzdil a ztratil kvůli tomu několik míst. Pak jsem se ovšem vzchopil a dokázal trochu postoupit. Přišla však další chyba. Bylo to na začátku opravdu těžké. Nakonec jsem byl schopný dostat se dopředu a dokončit závod na druhém místě, což pro mne je fantastický výsledek. Získat první a druhé místo je pro náš tým úžasné!"

Informace o redaktorovi

Petr Štola - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist