Tým Fiat Yamaha připraven na Estoril

Další zastávkou MotoGP bude portugalský okruh Estoril, kde se o víkendu pořádá 14. závod této sezóny.

Od východního pobřeží Itálie až na západní pobřeží Portugalska se vypravil tovární tým Fiat Yamaha, aby očistil své jméno po katastrofálním výsledku z domácího závodu MotoGP. Před nejsledovanějším šampionátem motocyklů je závod na okruhu Autodromo Fernanda Pires de Silva, který leží pouhých sedm kilometrů od pobřeží Atlantického oceánu a tedy je velmi nevyzpytatelný v předpovědi počasí. Okruh v Estorilu se vyznačuje nejen jednou z nejdelších rovinek celého šampionátu, ale i nejpomalejší šikanou, kterou jezdci MotoGP během celé sezóny projíždí. Když k tomu přičteme několik dalších velmi pomalých zatáček zjistíme, že se jedná o okruh s nejnižší průměrnou rychlostí, na které nic nezmění ani pátá zatáčka, která se projíždí v rychlosti 200 km/h, či finální Parabolica. Jednoznačně tedy patří Estoril k okruhům, kde velmi záleží na kvalitním nastavení podvozku motocyklů s jasným cíle co nejvíce ulehčit jeho ovladatelnost.
I přes zklamání v Misanu má Valentino Rossi zvláštní motivaci k estorilskému závodu, a to zejména kvůli jeho fantastické statistice na této dráze. Vždyť Rossi sedmkrát navštívil Estoril a vždy odjížděl se získaným pódiem, čtyřikrát dokonce po oslavě vítězství. Nicméně výpadek z Misana znamenal Rossiho čtvrté umístění za cílovým pódiem v řadě, což je jeho nejhorší výsledek od roku 2000.
Valentino Rossi
Misano bylo ohromné, ohromné zklamání. Nedostat šanci bojovat a skončit po několika kolech, byla hrozná věc, ale nyní to musím hodit za hlavu. Ihned v pondělí jsme v Misanu testovali a společně s Michelinem jsme odvedli dobrou práci. Vypadá to, že bylo nalezeno několik dobrých předních pneumatik. Celkově to byl velmi povzbuzující test, lepší jak ty předchozí. Doufám, že v Estorilu připravíme materiál, se kterým budu schopný bojovat. Poctivě musím říct, že šampionát je patrně již mimo náš dosah, zvláště pak, když Stoner je tak silný. Všechnu naši energii tedy dáme do udržení našeho druhého místa a k dosažení co nejvíce vítězství, stejně jako do vývoje materiálu pro příští rok. Nyní je cílem dobře dokončit sezónu. Je zde ještě pět závodů a tak se pokusíme všech pět vyhrát. V Estorilu jsem měl v minulosti několik dobrých závodů, i když vloni jsem vítězství ztratil o tak malý kousíček!
Colin Edwards měl v loňském Estorilu jeden z nejlepších závodů sezóny, když dokončil své snažení na čtvrtém místě. Po druhém kvalifikačním místě projel cílem závodu v necelé sekundě za jeho vítězem. Tento výsledek by rád Edwards zopakoval i v letošní sezóně.
Colin Edwards
Misano bylo velmi špatný den v našem kalendáři, ale při pondělním testu jsme se hodně dozvěděli. Byl to opravdu první pozitivní test v tomto roce. Zdá se, že jsme společně s Michelinem nalezli několik řešení, všichni cítíme, že jsme udělali nějaké kroky vpřed. Je před námi mnoho důležité práce, která se nedá zvládnou přes noc, ale myslím si, že všichni máme lepší pocit než po testech v Brně. Je zde již pouze pět závodů a šampionát se pro mě a Valentina nevyvíjí tak jak jsme plánovali, ale máme ohromný tým v němž bude každý člověk tvrdě pracovat aby nám vše při posledních závodech ulehčil. Jsem na Estoril připravený, vloni jsem tam měl dobrý závod, který nakonec neskončil na pódiu. Jsem připravený to tentokrát napravit.
Informace o redaktorovi

Petr Štola - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist