Trochu statistiky před nedělním závodem

V článku naleznete opět trochu statistických informací ze všech tříd Grand Prix.

MotoGP:
* Valentino Rossi od svého přestupu k továrně Yamaha zvítězil ve dvaceti závodech. Jen tři jezdci v celé historii MotoGP zvítězili s motocyklem Yamaha ve více závodech – Eddie Lawson (26 vítězství), Wayne Rainey (24) a Kenny Roberts sr. (22).
* Vítězství Valentina Rossiho v Austrálii bylo pro něj čtrnáctým pódiovým úspěchem v této sezóně, čímž vyrovnal nejlepší výkon jezdce Yamahy. Stejný úspěch pro továrnu Yamaha totiž v minulosti získal i legendární Wayne Rainey.
* Po dvou pódiových umístění bude v Turecku poprvé ve své kariéře Grand Prix jezdce atakovat Američan Nicky Hayden pódium ve třech po sobě následujících závodech.
* Alex Barros, který v úterý oslavil své 35. narozeniny, si zapíše do své historie v Istanbulu již 42. okruh, na kterém absolvuje závod Grand Prix. Svou pouť po okruzích Grand Prix zahájil Barros již v roce 1986.
* Poté, co Loris Capirossi neabsolvoval závod v Austrálii, stal se Američan Colin Edwards jediným jezdcem, který prozatím bodoval ve všech letošních závodech třídy MotoGP.
* Pokud dokončí Marco Melandri závod v Turecku do třetího místa, bude to pro něj historické padesáté pódium ve 120. závodech Grand Prix.
* Italský jezdec Marco Melandri zajel v australském závodě nejrychlejší kolo, což pro něj bylo poprvé ve třídě MotoGP.
* Marco Melandri letos skončil na pódium v pěti závodech, jediným jezdcem, kterému se to letos podařilo častěji, je Valentino Rossi. Čtyři další jezdci mají letos čtyři pódia: Nicky Hayden, Max Biaggi, Loris Capirossi a Sete Gibernau.
* Továrna Honda již nevyhrála závod od té doby, co se v Laguna Sece radoval Nicky Hayden. Pokud jezdec na motocyklu Honda nezvítězí ani v Turecku, bude to pro Hondu od roku 1991 nejdelší série bez vítězství v závodě MotoGP (osm závodů v řadě).
250 ccm:
* Pokud v Turecku zvítězí Daniel Pedrosa, bude to pro něj patnácté vítězství ve třídě 250 ccm, čímž by vyrovnal rekordní zápis španělského závodníka. Koncem osmdesátých let, při cestě za svými dvěma tituly, zvítězil patnáctkrát Sito Pons.
* Čtvrté místo Héctora Barbery v Austrálii, je jeho prozatím nejlepším výsledkem ve třídě 250 ccm.
* Pokud Jorge Lorenzo dokáže zvítězit v Turecku, stane se nejmladším jezdcem historie, který dokázal triumfovat ve třídě 250 ccm. Lorenzovi by se to stalo ve věku 18 let a 172 dnů, zatímco současný rekord drží Daniel Pedrosa, kterému při loňském vítězství v Jihoafrické republice bylo 18 let a 202 dnů.
* Jorge Lorenzo v Austrálii poprvé stanul na pódiu poté, co na něm byl i při předchozím závodě. Je to tedy první Lorenzovo navazující pódium.
* Poprvé od Grand Prix Malajsie v roce 1997 měla mezi první šesticí továrna Honda pět jezdců.
125 ccm:
* Thomas Lüthi letos čtyřikrát zvítězil v kvalifikaci a pokaždé následně i v závodě.
* Pokračuje i série jednotlivých vítězství, kdy nedokáže jezdec jenž vyhraje závod své vítězství v příštím závodě zopakovat. Pokud tedy zvítězí Lüthi v Turecku, ukončí tuto hodnotu na čísle 53 (naposled Arnaut Vincent v roce 2002 Donington a potom Sachsenring).
* Po Austrálii je v čele pořadí výrobců KTM s náskokem 25. bodů na Hondu a 34. na Aprilii. Pokud KTM skončí v Turecku před Hondou a na třetím místě za Aprilii, stane se předčasně rakouská továrna šampiónem letošní sezóny.
* Jiný výrobce než Honda nebo Aprilia se z titulu radoval naposledy v roce 1988, kdy zvítězila továrna Derbi.
* Poslední jezdec, který zvítězil s motocyklem Apriliia, byl Mattia Pasini v Catalunyi. Těchto osm závodů bez vítězství je pro továrnu Aprilia nejdelší série bez vítězství od sezón 1998/1999.
* Tomoyoshi Koyama získal v Austrálii své první pódium v kariéře Grand Prix.
* V Austrálii získali jezdci Hondy první dvě místa na stejném okruhu poprvé od triumfu Andrei Balleriniho a Masao Azumy, kteří se na stejném okruhu radovali z prvního a druhého místa v roce 2003.
* Osmé místo Angela Rodrigueze v Austrálii, je jeho nejlepší výsledek od roku 2002, kdy v zahajovacím závodě sezóny dokončil závod v japonské Suzuce na sedmém místě.

Informace o redaktorovi

Petr Štola - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist