Třináctá GP sezony – Velká cena San Marina

První z trojice posledních evropských Grand Prix sezony 2018 přivítá na svém okruhu Misano. Pobřeží Jadranu by jezdcům světového šampionátu silničních motocyklů mohlo už konečně nabídnout příznivé povětrnostní podmínky, ale vzhledem k předpovědi to jisté vůbec není. Jedná se o závod v Itálii, takže pro všechny italské závodníky a týmy domácí podnik, kde chce samozřejmě každý předvést maximum. Z českých závodníků je v Itálii Karel Abraham (Ducati, MotoGP) a Jakub Kornfeil (KTM, Moto3). Na divokou kartu jede s českým týmem Willi Race Racing Team Jihoafričan Sheridan Morais. V Misanu má také jeden závod Red Bull Rookies Cup, kde je Čech Filip Salač. Nadcházející víkend patří - Gran Premio Octo di San Marino e della Riviera di Rimini.

Kapitoly článku

Misano World Circuit Marco Simoncelli (ITA)

Závodní okruh nedaleko Rimini postavili v roce 1972 a od té doby prodělal řadu modifikací. První závody série Grand Prix tam uspořádali v roce 1980 a vítězem klání pětistovek byl tehdy Američan Kenny Roberts (Yamaha). Po rozsáhlých změnách v rámci vyšší bezpečnosti se do kalendáře mistrovství světa vrátil v roce 2007 a dodnes je jeho trvalou součástí. Délka okruhu je 4226 metrů, nejdelší rovinka má 565 metrů, šířka je 14 metrů a v jednom kole jezdci projedou 16 zatáčkami – 6 levými a 10 pravými.

Dnes pamatujeme rovných dvacet podniků Velké ceny San Marina, ovšem ne všechny uspořádali na okruhu v Misanu. V roce 1981 a 1983 závodili v rámci GP San Marina na okruhu v Imole. V letech 1982, 1984, 1991 a 1993 to bylo Mugello a Misano bylo v kalendáři MotoGP uvedeno v letech 1985, 1986, 1987 a od roku 2007 je již nepřetržitě domovem Velké ceny San Marina.

Okruh Misano World Circuit Marco Simoncelli je kombinací rychlých a pomalých zatáček, takže kromě rychlosti je velmi důležité najít nastavení, které obě části dokáže správně vyvážit. Co se týče pneumatik, tak Micheli přiveze pro Misano tři směsi pro přední a zadní hladké pneumatiky. V případě předních pneumatik "Michelin Power Slicks" se jedná o symetrickou konstrukci ve směsi měkká, střední a tvrdá. U zadních pneumatik "Michelin Power Slicks" jsou stejné tři směsi, jen konstrukce pneumatiky je asymetrická s tvrdší pravou stranou. Do mokra je řada “MICHELIN Power Rain“ v symetrické verzi přední pneumatiky a směsích měkká a střední. U zadního obutí je směs extra-měkká symetrické konstrukce, měkká směs je asymetrické konstrukci pneumatiky s tvrdší pravou stranou.

V úterý 5.září 2018 uplynulo osm let od tragické události, která se stala v roce 2010 během závodu Velké ceny San Marina třídy Moto2. Tehdy havaroval japonský závodník Shoya Tomizawa, který krátce poté následkům zranění podlehl.

Čest jeho památce.

Rekordy a informace MotoGP – Misano World Circuit Marco Simoncelli (ITA)

Nejrychlejší kolo – Jorge Lorenzo - Yamaha (2016) – 1'31,868
Rekord okruhu – Dani Pedrosa - Honda (2016) – 1'32,979
Kvalifikační rekord – Jorge Lorenzo - Yamaha (2016) – 1'31,868
Maximální rychlost – Andrea Dovizioso (2015) – 299,5 Km/h

Délka závodu MotoGP - 27 kol (114,1 km)
GP San Marina – MotoGP 2017:
Stupně vítězů - 1.Márquez (Honda), 2.Petrucci (Ducati), 3.Dovizioso (Ducati)
Pole position – Maverick Viňales (Yamaha) – 1'32,439 sekundy
Nejrychlejší kolo závodu – Marc Márquez (Honda) – 1'47,069 sekundy

!!! Nezapomeňte, tipovací soutěž o pohár pro nejlepšího Tipaře roku 2018 !!!

MotoGP – Preview

Protože se závody ve Velké Británii nejely, nedošlo ani k žádné změně ve výši bodů nebo pořadí v tabulce průběžného hodnocení královské kubatury. Lídrem tedy zůstává Marc Márquez (Repsol Honda Team), který byl před začátkem víkendu v Misanu na audienci u papeže Františka. Španěl tam nebyl sám, společně s ním se audience u hlavy katolické církve zúčastnil jeho týmový kolega Dani Pedrosa, Andrea Iannone (Team Suzuki Ecstar), Danilo Petrucci (Alma Pramac Racing) a Jack Miller. Jezdce doprovodil šéf Dorny Carmelo Ezpeleta a vedoucí příslušných týmů.

Závody na Silverstonu zrušili kvůli počasí a především pak traťovým podmínkám, jelikož se na dráze držela voda a to bylo pro jezdce velmi nebezpečné. V sobotním čtvrtém tréninku havaroval v sedmé zatáčce Tito Rabat (Reale Avintia Racing), jemuž se nic nestalo až do té doby než ho trefila motorka Franca Morbidelliho, který ve stejném místě rovněž ztratil kontrolu nad svým strojem. Rabatovi motorka zlomila natřikrát nohu a musel být letecky přepraven do nemocnice v Coventry, kde byl také operován. Po týdnu Rabata transportovali leteckým speciálem do Barcelony, kde podstoupil další vyšetření a výsledkem je, že zatím nikdo nedokáže říct termín návratu na závodní dráhu. Je tedy možné, že Rabatovi tak předčasně skončila sezona.

Vzhledem k tomu, že tým Reale Avintia Racing musí v Misanu nasadit obě své motorky, hledal se náhradní jezdec. V barvách týmu pojede o nadcházejícím víkendu Christophe Ponsson, který závodí v sérii RFME CEV Superbike a má zkušenosti ze seriálů jako STK600, STK1000 nebo CEV Repsol Superbike a World SBK. Belgičan Xavier Simeon (Reale Avintia Racing) bude sedlat Rabatovu Ducati GP17.

S týmem Reale Avintia Racing je spojena další novinka, tentokrát velmi příjemná zejména pro české fanoušky, jelikož tento tým bude nadcházející dvě sezony domovem Karla Abrahama. Český jezdec bude sedlat Desmosedici GP18, takže získá konkurenceschopnou techniku s níž letos jezdci tovární stáje podávají velmi dobré výkony.

MotoGP – Stav po GP Velké Británie (závody zrušeny):

1. Marc MARQUEZ SPA Honda 201
2. Valentino ROSSI ITA Yamaha 142
3. Jorge LORENZO SPA Ducati 130
4. Andrea DOVIZIOSO ITA Ducati 129
5. Maverick VINALES SPA Yamaha 113
6. Danilo PETRUCCI ITA Ducati 105
7. Johann ZARCO FRA Yamaha 104
8. Cal CRUTCHLOW GBR Honda 103
9. Andrea IANNONE ITA Suzuki 84
10. Alex RINS SPA Suzuki 66
11. Dani PEDROSA SPA Honda 66
12. Jack MILLER AUS Ducati 61
13. Alvaro BAUTISTA SPA Ducati 57
14. Tito RABAT SPA Ducati 35
15. Pol ESPARGARO SPA KTM 32
16. Hafizh SYAHRIN MAL Yamaha 24
17. Franco MORBIDELLI ITA Honda 22
18. Aleix ESPARGARO SPA Aprilia 17
19. Bradley SMITH GBR KTM 15
20. Scott REDDING GBR Aprilia 12
21. Takaaki NAKAGAMI JPN Honda 11
22. Mika KALLIO FIN KTM 6
23. Karel ABRAHAM CZE Ducati 4
24. Thomas LUTHI SWI Honda  
25. Stefan BRADL GER Honda  
26. Xavier SIMEON BEL Ducati  
27. Sylvain GUINTOLI FRA Suzuki  

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)
Vladimír Rejda - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Autoři článku obdrželi prémie 4 Kč od 1 uživatele.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
masi přispěl 4 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist