Třináctá GP sezony – Velká cena San Marina

Po závodním víkendu v České republice některé týmy motocyklového šampionátu usilovně testovaly v rámci přípravy na závěrečnou část letošní sezony. Sérii posledních šesti podniků v kalendáři nyní odstartuje víkend na pobřeží Jadranu - GP Aperol di San Marino e della Riviera di Rimini.

Kapitoly článku

Závodní okruh Misano World Circuit dnes nese jméno italského závodníka Marca Simoncelliho, který loni tragicky zahynul během závodu královské kubatury v Malajsii. Dva roky také uplynuly od tragické nehody Shoye Tomizawy, který v září 2010 v Misanu havaroval a na následky zranění zemřel. Čest jejich památce.

Okruh v Misanu měří 4226 metrů, nejdelší rovinka je něco přes půl kilometru dlouhá a jezdci v jednom kole absolvují celkem šestnáct zatáčekšest levých a deset pravých. Bridgestone pro tento víkend dodá měkkou, střední a tvrdou směs u předního obutí, zadní asymetrická pneumatika bude dostupná ve směsi střední a tvrdé.

MotoGP – Preview

Vedoucí pozice průběžného hodnocení patří Jorge Lorenzovi (Yamaha Factory Racing), který do této chvíle získal 245 bodů. Španěl mimo Assenu bodoval v každém závodu buď prvním nebo druhým místem, což je velmi dobrá bilance, ale ztráta z Nizozemska může ještě sehrát důležitou roli. Po závodu v Brně tým tovární Yamahy na jihu Moravy jeden den testoval a o týden později v testech pokračovali na okruhu ve španělské Aragonii. Posledních šest závodů sezony rozhodne o letošním vítězi a kvalitně připravena technika je v tomto případě základním předpokladem úspěchu.

Už jen třináct bodů teď ztrácí Dani Pedrosa (Repsol Honda). Španěl je jediný z jezdců MotoGP, který v posledních dvanácti závodech pravidelně bodoval a jen jednou chyběl na stupních vítězů. V letošním ročníku je Pedrosa velmi blízko vysněnému titulu a vzhledem k jeho formě můžeme očekávat tvrdou bitvu s krajanem Lorenzem. Stejně jak Yamaha, tak také Honda testovala v Brně a Aragonii, takže bude rozhodně zajímavé sledovat, kdo byl v přípravě technických kompletů úspěšnější.
Na třetím místě je Casey Stoner (Repsol Honda), ale ten bude v Misanu chybět, protože podstoupil operaci pravého kotníku, který si zranil pádem v kvalifikaci na Velkou cenu Indianapolisu. Australan už titul neobhájí, ale chce v závěru sezony závodit a s šampionátem se rozloučit v sedle motocyklu. Plánovaný návrat je před australskou Grand Prix, ale vše bude záležet na jeho aktuálním zdravotním stavu. Místo Casey Stonera pojede závod v Misanu Jonathan Rea, který už s týmem HRC testoval na okruhu v Brně a dráze Motorland Aragónu. Jezdec ze Severního Irska závodí v seriálu superbiků WSBK, ale na nové podmínky v prostředí MotoGP si velmi rychle zvyká. Pro Reu to sice nebude jednoduchý víkend, nicméně tu existuje velká šance si říct o místo pravidelného jezdce královské kubatury.
První pětici nejlepších uzavírá dvojice satelitní Yamahy Andrea Dovizioso a Cal Crutchlow (Monster Yamaha Tech 3). Dovizioso má před sebou druhou domácí Grand Prix, kde by samozřejmě rád zazářil minimálně umístěním na stupních vítězů. Na kontě má 150 bodů a na třetího Stonera ztrácí 36 bodů. Rozhodně dobrá motivace tuto ztrátu vymazat a první a zároveň poslední sezonu s Yamahou ukončit celkově třetí. Po premiérovém zisku pódiového umístění v Brně, patří Cal Crutchlow rovněž mezi víkendové kandidáty v boji o pozice na stupních vítězů. Britský jezdec prodloužil smlouvu s Tech 3 a nyní může veškerou pozornost zaměřit na závěr šampionátu, kde mu nyní patří pátá příčka.

Velmi vyrovnaná situace je mezi jezdci na šestém až osmém místě. Stefan Bradl (LCR Honda) je nyní se 105 body šestý, sedmý Álvaro Bautista (San Carlo Honda Gresini) tři body za ním a osmý Valentino Rossi (Ducati Team) má rovnou stovku. V jejich případě bude rozhodující každý další závod a protože se o víkendu jede v Misanu, bude maximální snaha podat perfektní výkon zejména ze strany Valentina Rossiho. Také Álvaro Bautista se musí snažit, protože bojuje nejen o body, ale také o místo v Gresiniho týmu. Navíc pro stáj Fausta Gresiniho bude víkend v Misanu emotivní záležitost, protože Marco Simoncelli byl jejich jezdcem v seriálu MotoGP.
Po dvou závodech, které musel sledovat pouze v roli diváka, je zpátky Nicky Hayden (Ducati Team), který si pádem v Indianapolis zranil ruku. Ruka stále není stoprocentní a Američan bude vědět víc až se v pátek posadí do sedla své tovární Desmosedici. Optimismus mu ale nechybí stejně, jako velká motivace konečně závod Velké ceny San Marina dokončit. V jeho případě se tak nestalo ani jednou od jeho příchodu k Ducati.

Desátá příčka patří Benu Spiesovi (Yamaha Factory Racing). Američan prožívá komplikovanou sezonu a věří, že v Misanu zajede závod, který neovlivní ani technická porucha jeho M1 a samozřejmě ani jezdecká chyba. Na závodní dráhu se po sérii zranění vrací Héctor Barberá (Pramac Racing). Před závodem v Laguně Seca si Španěl při tréninku zlomil nohu, chtěl závodit už v Indianapolisu, ale tam si zase pádem zlomil obratle, takže poměrně dost složitá situace. Tento druh zranění si vyžaduje jistou dobu léčby, takže jeho návrat zpět se může jevit, jako trošku předčasný.
Nejlepším z jezdců CRT je dvanáctý Aleix Espargaró (Power Electronics Aspar), polepšil si také Karel Abraham (Cardion AB Motoracing), jemuž nyní patří čtrnáctá pozice. V týmu Avintia Blusens došlo k výměně jezdců, protože od Misana nahradí Ivána Silvu jezdec z WSBK David Salom. U stáje Came IodaRacing zůstává Danilo Petrucci, ale bude závodit s motocyklem Suter/BMW. Na stejném motocyklu bude pokračovat také Colin Edwards (NGM Mobile Forward Racing), který si naopak přeje co nejrychlejší přechod na italskou značku ART. Zatím neúspěšně.

Průběžné hodnocení MS, MotoGP (12/18):

1 - Jorge LORENZO - SPA - Yamaha - 245
2 - Dani PEDROSA - SPA - Honda - 232
3 - Casey STONER - AUS - Honda - 186
4 - Andrea DOVIZIOSO - ITA - Yamaha - 150
5 - Cal CRUTCHLOW - GBR - Yamaha - 122
6 - Stefan BRADL - GER - Honda - 105
7 - Alvaro BAUTISTA - SPA - Honda - 102
8 - Valentino ROSSI - ITA - Ducati - 100
9 - Nicky HAYDEN - USA - Ducati - 84
10 - Ben SPIES - USA - Yamaha - 66
11 - Hector BARBERA - SPA - Ducati - 60
12 - Aleix ESPARGARO - SPA - ART - 45
13 - Randy DE PUNIET - FRA - ART - 41
14 - Karel ABRAHAM - CZE - Ducati - 25
15 - Yonny HERNANDEZ - COL - BQR - 21
16 - Michele PIRRO - ITA - FTR - 18
17 - Colin EDWARDS - USA - Suter - 17
18 - James ELLISON - GBR - ART - 14
19 - Mattia PASINI - ITA - ART - 13
20 - Ivan SILVA - SPA - BQR - 11
21 - Toni ELIAS - SPA - Ducati - 10
22 - Danilo PETRUCCI - ITA - Ioda - 9
23 - Steve RAPP - USA - APR - 2

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist