Třídenní test MotoGP v Kataru

Poslední část předsezonní přípravy královské kubatury MotoGP vyvrcholí třídenním testem na okruhu Losail nedaleko hlavního města Kataru Dauhá. Jezdci a týmy budou na okruhu v poušti testovat od pátku 7.března až do neděle 9.března 2014.

Testu se nezúčastní jezdci továrních týmů motocyklových výrobců Ducati (Andrea Dovizioso, Cal Crutchlow), Hondy (Dani Pedrosa, Marc Márquez) a Yamahy (Jorge Lorenzo, Valentino Rossi). Kromě Marca Márqueze, který zůstal doma kvůli zlomenině lýtkové kosti, ostatní již absolvovali na Phillip Islandu třídenní test pneumatik Bridgestone.
Na dráze okruhu v Losail jsou nyní připraveni jezdci stáje Monster Yamaha Tech 3 Bradley Smith a Pol Espargaró, jenž sedlají motocykly Yamaha YZR-M1. Na motocyklech Honda RC213V jede Álvaro Bautista (GO&FUN Honda Gresini) a Stefan Bradl (LCR Honda MotoGP). Tito čtyři jezdci budou také jediní, kteří v testu nastoupí s motocykly tovární specifikace.

V příštích třech dnech a vlastně po celou sezonu 2014 budou v převaze jezdci s motocykly specifikace Open. V barvách týmu Drive M7 Aspar to je Nicky Hayden s Hiroshi Aoyamou, jezdec týmu GO&FUN Honda Gresini Scott Redding a český závodník týmu Cardion AB Motoracing Karel Abraham. Všichni jmenovaní mají v boxech nové motocykly Honda RCV1000R.
Zajímavé bude sledovat počínání jezdců týmu NGM Mobile Forward Racing Aleixe Espargara s Colinem Edwardsem. Španěl předváděl v Malajsii neuvěřitelné výkony, takže uvidíme, zda stejným stylem bude také pokračovat na zcela jiném okruhu v Kataru. K dispozici mají oba jezdci stroje s označením Forward-Yamaha. Původní označení FTR-Yamaha bude aktuální až v okamžiku, kdy skutečně bude místo podvozku M1 výrobek britské společnosti.

Potom, co tým Paul Bird Motorsport vynechal druhý test královské kubatury v Malajsii a zvolil raději přípravu v garážích své britské základny, budou jejich jezdci Michael Laverty a Broc Parkes od pátku znovu v akci. V sedle motocyklu ART se letos vůbec poprvé představí Ital Danilo Petrucci z týmu Ioda RacingProject, jenž má k dispozici tři dny, aby s týmem připravil vše potřebné pro první závod sezony. Ital měl závodit společně s Britem Leonem Camierem, ale ten kvůli nedostatku financí nemá motocykl, takže ani místo v letošní sestavě jezdců MotoGP.
Na jezdce Pramac Racingu Itala Andrea Iannoneho čeká v následujících dnech zřejmě spousta práce, protože v dějišti zahajovacího podniku sezony bude jako jediný testovat Desmosedici GP14, s níž závodí také oba jezdci tovární skupiny Ducati Andrea Dovizioso a Cal Crutchlow. Všechny Desmosedici jsou nyní pod předpisy Open, takže k vyzkoušení toho vzhledem k absenci obou továrních jezdců bude určitě hodně. Společně s Iannonem testuje také druhý jezdec Pramac Racingu Kolumbijec Yonny Hernandéz s prototypem Desmosedici GP13.

Harmonogram testu v Kataru:

  • Pátek, 7.března 2014 – od 16:00 do 23:00 hodin
  • Sobota, 8.března 2014 – od 16:00 do 23:00 hodin
  • Neděle, 9.března 2014 – od 16:00 do 23:00 hodin

Poznámka: od 14:00 do 21:00 hodin středoevropského času

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist