Tři roky od tragické nehody Marca Simoncelliho

Přesně před třemi lety došlo k tragické nehodě italského závodníka královské kubatury Marca Simoncelliho, který havaroval 23.října 2011 na okruhu Sepang International, když v úvodních kolech závodu MotoGP přišel o kontrolu nad svým motocyklem a dostal se do kontaktu s jezdci jedoucími v jeho těsném závěsu.

Italskému jezdci týmu San Carlo Honda Gresini bylo čtyřiadvacet let a druhým rokem závodil mezi elitní skupinou jezdců královské kubatury. Marco Simoncelli byl jezdcem mistrovství světa od roku 2002, tehdy jel šest Grand Prix. Od roku 2003 byl pravidelným jezdcem nejnižší kubatury do 125ccm s nejlepším výsledkem v podobě celkové páté pozice v roce 2005.
Od roku 2006 Simoncelli závodil ve čtvrtlitrech, kde to ze začátku neměl snadné, ale ve třetím roce s Gilerou dokázal vyhrát titul mistra světa. Od roku 2010 závodil v královské kubatuře a premiérovou sezonu dokončil celkově osmý.

Závod v Malajsii byl v roce 2011 předposledním podnikem sezony. Marco Simoncelli spadl v jedenácté zatáčce tak nešťastně, že s motocyklem neskončil v únikové zóně, ale dostal se zpátky do závodní stopy a následně do kontaktu s projíždějícími jezdci. Lékaři bojovali o jeho život přímo na závodním okruhu, ale talentovaný Ital následkům zranění podlehl.

O dva dny později přistálo v Římě letadlo společnosti Alitalia s tělem Marca Simoncelliho a 27.října 2011 bylo v kostele Santa Maria v Coriano poslední rozloučení. Od roku 2012 je v jedenácté zatáčce okruhu Sepang pamětní deska na Marca Simoncelliho.

Čest jeho památce.

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (2x):



TOPlist