Třetí GP sezony – Velká cena Argentiny

Kapitoly článku

Moto2 – preview

Jak už je uvedeno v první části představení okruhu Autódromo Termas de Río Hondo, na argentinské dráze testovali loni v létě dva jezdci střední kubatury. Prvním z nich je Esteve Rabat, dnes jezdec týmu Marc VDS Racing a druhým testujícím byl Nicolas Terol z Mapfre Aspar Moto2. Jediní tito dva jezdci mají ucelenou představu o tom, jak to na dráze v severní Argentině vypadá a to může být jejich velkou výhodou.

Vedoucím jezdcem průběžného hodnocení šestistovek je Esteve Rabat (Marc VDS Racing). Španěl zahajovací závod sezony v Kataru vyhrál, naposledy byl druhý v Texasu a v Argentině má výhodu znalosti okruhu. Tuto zkušenost by měl přetavit do maxima bodů, protože jeho soupeři jistě nemají v plánu mu umožnit si vytvořit bezpečný bodový náskok v cestě za titulem mistra světa. Toho chce samozřejmě Esteve Rabat docílit, ale těžkým soupeřem mu může být nejen týmový kolega, ale také nový jezdec z jeho bývalého týmu Pons Racing.
Velkým překvapením je výkon Mavericka Viňalese (Pons HP 40). Španěl je v kategorii šestistovek nováčkem, ale vede si náramně dobře. Už v prvním závodu naznačil, že chce pokračovat v podobném tempu, jakým se prezentoval v třídě Moto3, kde loni vyhrál titul, a už v Kataru si na konto připsal body za čtvrté místo v cíli. V Texasu vyhrál svůj první závod třídy Moto2, což z něho v této chvíli dělá nejen druhého muže průběžného hodnocení, ale také nejlepšího nováčka Moto2.

Pět bodů na druhého Viňalese a dvanáct bodů na vedoucího Esteve Rabata ztrácí třetí v pořadí Mika Kallio (Marc VDS Racing). Finský závodník už před začátkem sezony patřil mezi favority v boji o titul a po dvou kolech je blízko předním příčkám. Nicméně kromě stabilního bodování bude potřebovat závody vyhrávat, protože jezdci jako Rabat nebo Viňales budou usilovat o to samé. Kaliio je v pozici, kdy mu nic jiného nezbývá. Pokud chce vyhrát, musí být lepší než ostatní.
Také Thomas Lüthi (Interwetten Paddock Moto2) bojuje o přední příčky, ale závod v Texasu mu zřejmě nevyšel dle jeho představ. Po třetím místě v Kataru se Švýcar na dráze Okruhu Amerik neprosadil a navíc se před něho dostal jeho krajan Dominique Aegerter (Technomag carXpert) jemuž nyní patří průběžná šestá příčka. Thomas Lüthi stejně jako Kallio potřebuje zariskovat, aby překonal jezdce jakými jsou Rabat s Viňalesem a uvidíme, jak úspěšný bude na dráze, která je pro většinu startovního pole neznámá. Tedy kromě již zmiňovaného Rabata s Terolem. Ovšem jmenovaný Nicolas Terol (Mapfre Aspar Moto2) zatím nezískal jediný bod, což mu může jeho postavení v týmu nepříjemně zkomplikovat.
První pětici uzavírá Simone Corsi (NGM Forward Racing). Italský závodník má k dispozici motocykl Forward KLX, který jak se ukazuje dokáže velmi dobře konkurovat zavedeným značkám. Ital je zatím posledním jezdcem, který překročil hranici dvaceti bodů. Cílem obou úvodních Grand Prix projel na páté pozici a na stupně vítězů mu scházelo pár sekund. Pokud se mu podaří najít chybějící desetiny, bude bez problému konkurovat nejlepším.

Nejlepším z nováčků je Maverick Viňales, druhý je s deseti body Sam Lowes (Speed Up) a třetí Jonas Folger (AGR Team). Španěl Luis Salom (Pons HP 40), který ještě loni bojoval v posledním závodu sezony o titul v Moto3 a mezi šestistovky přestoupil společně s Maverickem Viňalesem, má na kontě, společně s Hafizhem Syahrinem (Petronas Raceline Malaysia), zatím jen dva body.
Do víkendu v Argentině nenastoupí Američan Josh Herrin (AirAsia Caterham Moto Racing Team), který je po operaci klíční kosti, kterou si zlomil při tréninku na motorce supermoto. Tým nebude za Herrina hledat náhradu a proto bude v Argentině v jejich barvách závodit jediný Johann Zarco (AirAsia Caterham Moto Racing Team).

Průběžné hodnocení Moto2 ZDE

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (2x):



TOPlist