Tom těsně za pódiem

Tom Lϋthi v dnešním závodu obsadil po tvrdých soubojích v první skupině velmi dobré 4. místo. Sandro Cortese vybojoval 2 body za 14. pozici.

Konečně závodní víkend v podání Thomase dle našich představ, jen třešnička v podobě pódiového umístění tomu scházela. Od prvního volného tréninku zajížděl Tom na dobře nastaveném motocyklu výborné časy a své loňské maximum, které znamenalo „pole position“, dokázal zlepšit o půl vteřiny. V žádném z tréninků nechyběl mezi pěti nejrychlejšími a nakonec z toho byla 4. startovní pozice do dnešního závodu.
Po jeho startu se Tom zařadil na 3. místo, na kterém také projel cílem prvního kola. V tu chvíli se již vpředu oddělila čtveřice závodníků a pro naši týmovou jedničku to tedy vypadalo velmi slibně. Bohužel pro nás byl závod po sérii pádů po prvním kole přerušen. Z toho těžil především Pasini (nakonec třetí), který upadl po kolizi s Peškem a oba tito závodníci tak mohli nastoupit na nový start závodu. Ten Thomasovi vyšel o něco hůře, záhy se ale propracoval opět na třetí místo. Pak jej však předjel Lai a začal ho brzdit. Po jednom z nezdařených útoků na Laie se před Toma dostali další 2 závodníci. Mezi tím na první pozici odjel Bautista a za ním se vydal Kallio. Tom se naštěstí dostal skvělým manévrem na konci cílové rovinky 4. kola zpět na třetí místo a spolu s Pasinim rychle zlikvidovali Kalliův náskok. Bautista si opět zcela suverénně dojel pro 3. vítězství v řadě a bodový příděl znamenal zisk titulu mistra světa třídy 125 pro tento rok. Gratulujeme! Tom sváděl velmi ostré souboje s Kalliem a Pasinim o zbylé dvě místa na stupních vítězů, když byl velmi rychlý na cílové rovince a v jejím závěru se mu na brzdy většinou podařilo probojovat na 2. místo. V předposledním kole se však propadl až na 5. pozici za Simona a ani velmi rychlé poslední kolo na stupně vítězů již nestačilo. Přesto jsme s tímto výsledkem a především průběhem závodu spokojeni.
Tom Lϋthi:
„Dnes jsem věřil v pódiové umístění. Bylo k němu opravdu blízko a tak jsem teď trochu zklamán. Celkově jsme ale já i tým odvedli o tomto závodním víkendu dobrou práci a věřím, že v posledních třech GP dokážeme tento výsledek minimálně zopakovat.“
Obdivuhodný výkon dnes podal Sandro Cortese, který si v pátečním volném tréninku při pádu zaviněném poruchou motoru způsobil otřes mozku. Sandro v závodu málem upadl, když ve výjezdu ze zatáčky na cílovou rovinu opustil sedlo svého motocyklu, ale tento problém ustál. Pak předvedl velmi rychlou jízdu a se ztrátou jen 13 vteřin na vítěze obsadil 14. místo, když do posledních metrů bojoval se svými soupeři ve skupině o 11. pozici.
Závod třídy 125 se jel velmi rychle a 14 pilotů včetně Sandra v něm překonalo dosavadní rekord okruhu D. Pedrosy z roku 2002, nejrychlejší Bautista pak o více než 1 vteřinu.

Informace o redaktorovi

Motorkáři.cz - (Odebírat články autora)
Petr Štola - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist