Tisková konference Lukáše Peška

Ve středu 23. května proběhla tisková konference s českým motocyklovým jezdcem Lukášem Peškem. Jeho vynikající výkony letošní sezony přilákaly do prostorů Jet Set baru velké množství novinářů. Lukášovi a všem motocyklovým fandům se na okruhu v Šanghaji splnil velký sen! Závod se zpočátku vůbec nevyvíjel podle představ tohoto jednadvacetiletého jezdce! Famózním manévrem se dvě kola před cílem dostal před vedoucího jezdce Rabata a pak už nikomu nedal šanci! Lukáš jako první proťal cílovou čáru a spustil obrovskou vlnu oslav a emocí! Po 41 letech čekání český jezdec vybojoval první místo v závodě Grand Prix a celému světu připomněl, jak zní naše hymna!

Jak na tyto chvilky Lukáš vzpomíná s odstupem času? Obrovská radost! Teď už momentálně to, že jsem vyhrál, nevnímám. To už jsem přešel. Sezona je ještě dlouhá a musíme se soustředit na další závody! Byl to teprve jeden článek z této sezony a myslím, že mi to na konci šampionátu pomůže v celkové klasifikaci. Co Lukášovi probíhalo hlavou v posledním kole? Celý závod byl zajímavý, měl jsem možnost vidět čas, jaký jedu, a věděl jsem, že jsem schopen jet čas rychlejší. Takže v těch posledních třech kolech jsem nasadil, dá se říct tempo, které nikdo nepodchytil a nečekal. V tom posledním kole jsem byl překvapen, že mě ty kola předtím nikdo nepředjel, to mi dodalo další sebevědomí a jediné, na co jsem se soustředil, byla zatáčka po dlouhé rovince. Byl jsem v ní první a také z ní vyjel ven. Pak už jsem se jen soustředil a říkal si, že když projedu tuto zatáčku první, tak už mě nikdo nepředjede! A stalo se. Samozřejmě jsem byl byl hrozně rád a doufám, že to nebylo naposledy!

Změnilo se chování soupeřů a ostatních jezdců k tobě po tomto vítězství? Vztah ke mně se mezi ostatními jezdci měnit nebude, tam je vztah čistě profesionální a není důvod nic měnit. Každý jedeme na sebe a každý chceme vyhrát! Nyní má Lukáš odjeto pět závodů Mistrovství světa. Z toho čtyřikrát stál na stupních vítězů! Čím to je, jak jsi se lépe připravoval, v čem je motocykl lepší? Je to jedno s druhým, pokračuji se stejným týmem jako loni a nasbírali jsme zkušenosti. Sám jsem se v zimě připravoval ještě víc než loni a snažil jsem se do toho dát maximum. Výsledky tomu zatím nasvědčují, všechno nám funguje a snažíme se za tím cílem všichni jít!

V posledním odjetém závodě ve Francii bojoval Lukáš v první skupině jezdců. Pátý závod sezony a další pódium! Tentokrát vybojoval Lukáš fantastické druhé místo! Po páteční tréninku se Lukáš ocitl na pátém místě, spokojen s ním nebyl! Zajížděl jsem stabilní časy v pěti šesti kolech za sebou a byl si tedy na 90 procent jist, že v závodě můžu zůstat v té první skupině. S nastavením motorky na závod jsem byl spokojen a to mě potěšilo.

V sobotní tréninku Lukáš absolvoval ošklivě vyhlížející pád! Myslím si, že to byl pád úplně normální. Když jedu kvalifikaci, tak jedu na 110 procent! Tento rok se mi stává docela často, že v kvalifikaci upadnu. Člověk do toho musí dát všechno a na tyto malé pády se zapomíná! Zato nedělní závod se vyvíjel velice dobře. Tak určitě, bylo celou dobu zataženo a déšť byl na spadnutí. Důležité bylo, že jsem se celkem rychle dostal do té první čtyřky. Ve finále jsem se držel za nimi a čekal, jak se závod vyvine. Vyvinulo se to tak, že Passinimu přestala jet motorka. Snažil jsem se dotáhnout prvního jezdce, ale bohužel chybělo jedno kolo. Samozřejmě jsem hrozně spokojen! Všichni moji velcí soupeři dojeli za mnou, takže jsem svůj náskok v šampionátu zvýšil! To je uspokující a druhé místo se nám tento víkend líbilo! Teď se Lukáš chystá na Velkou cenu Itálie. Co český jezdec očekává? Ano, čeká mě Velká cena Itálie, dá se říct, že je to pro náš tým taková druhá domácí Grand Prix, protože můj tým tvoří italský personál a bere to dost prestižně. Itálie se mi líbí, loni se mi tam jelo pěkně. V tréninku jsem byl první, takže trať mi sedí a myslím že to bude letos dobrý!

Celkově se letošní šampionát pro Lukáše vyvíjí lépe, než si vůbec někdo představoval! Jak se on sám na to dívá? Vůbec jsem nečekal, že se bude vyvíjet takto! Každopádně, můj cíl byl držet se v té první trojce a to se mi teď dobře daří. Jestli to takhle půjde dál, stále v ní budu a uvidíme, jak to bude vypadat na konci sezony!

Lukáš je nyní v celkovém hodnocení šampionátu na první příčce! To je něco naprosto fantastického a my budeme se zatnutými pěstmi fandit a hnát tohoto rychlého českého jezdce stále výš! Kolotoč Grand Prix silničních motocyklů pokračuje evropskými podniky. V dalších pěti týdnech Lukáš absolvuje dokonce čtyři Velké ceny. Startovat bude v Mugellu, Barceloně, Donington Parku a nakonec v holandském Assenu. Držme všichni palce a sledujme, jak se naše silniční eso s těmito okruhy popere. Doufejme, že odměnou nám budou další body do celkového pořadí!

Podívejte se na video z vítězného závodu GP Číny


Zdroj: Eurosport

Informace o redaktorovi

Motorkáři.cz - (Odebírat články autora)
Wlada Novotný - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist