Testy MotoGP - Sepang, 3. den

Zatímco první dva dny při testech MotoGP v Sepangu se hlavně testovalo, tak v závěrečný den se daly očekávat útoky na dosažení co nejlepších časů. A jak to celé dnes probíhalo?

Po dopoledních třech hodinách byl na čele Dani Pedrosa časem 2.00.100, čímž oproti včerejšku opět zrychlil o 0.449 sekundy. Se ztrátou 0.329 sekundy byl po dopolední části jako druhý Jorge Lorenzo, třetí Marc Marquez ztrácel dalších 0.207 sekundy. Na místě čtvrtém, za Marquezem o pouhých 0.098 sekundy se nacházel se satelitní Yamahou jedoucí Cal Crutchlow a o dalších 0.165 sekundy zpět byl pátý Valentino Rossi.
Stefan Bradl byl šestý, Alvaro Bautista sedmý, Nicky Hayden osmý a Andrea Dovizioso s Bradleym Smithem kompletovali Top-10.

Nejlepší s motocyklem CR byl už tradičně A. Espargaro jako 13., když na Pedrosu ztrácel 2.977 sekundy. Z obou dvou našich jezdců byl Karel Abraham  průběžně 19. (+4.871) a Lukáš Pešek 22. (+5.221).
Marc Marquez poprvé ve své kariéře pilota MotoGP havaroval, když v 11.35 hod. místního času mu na jeho Hondě v cílové zatáčce uklouzlo přední kolo. Mistru světa Moto2 se ale naštěstí nic nestalo a dále pak pokračoval. V době pádu byl Marquez časem 2:00,927 minuty na 5. místě.

Na trať poslední den testování doposud nevyjel Ben Spies na Ducati - kvůli problémů se svou fyzickou kondicí - a z pochopitelných důvodů ani Danilo Petrucci, neboť jeho tým IodaRacing má v Sepangu pouze jeden motocykl a ten střídavě jezdí Pešek a Petrucci. A dnes ráno dostal šanci právě český jezdec.
Po polovině posledního testovacího dne - tedy ve 14 hodin místního času a v 7.00 našeho času - DOBRÉ RÁNO - byl na čele stále Pedrosa před Lorenzem, zatímco na třetí místo se před Marqueze a Crutchlowa dostal Valentino Rossi.
Jinak motocykl Suter-BMW stáje Ioda Racing převzal od Lukáše Peška - po 40 odjetých kolech pražského pilota - Danillo Petrucci a zařadil se aktuálně na 22. místo. A nejlepší pilot s motocyklem CR Aleix Espargaro stále zrychluje a je tak po 4 hodinách na 12. místě, ještě před Andreou Iannonem s prototypovou Ducati. Zároveň Espargarův čas 2.02.628 znamená nový "rekord" pro CRT.
Během další hodiny se na trati skoro nic nedělo, většina jezdců a personál využili polední přestávky k obědu. 
Na trati v Sepangu tak byl k vidění pouze Danilo Petrucci a ten se aktuálně dostal už na 18. místo, což znamenalo v pořadí motocyklů CR třetí místo za Espargarem a De Punietem.
Dvě hodiny chybí do konce testů, a na samé špici časové tabulky se nic nezměnilo. Jezdci odpočívají ve svých garážích a soutřeďují se na závěrečný časový útok. Pouze Rookie Bradley Smith se z konce Top-10 posunul na místo osmé, tedy před oba tovární piloty Ducati Haydena a Doviziosa.
Podívejme se proto v klidu, jak vypadá situace mezi jezdci s motocykly CR.
Mezi nimi jednoznačně kraluje Aleix Espargaro, který časem 2.02.628 vylepšil svůj doposavadní nejlepší čas z loňské kvalifikace na GP Malajsie o 0,2 sekundy. Jezdec týmu Aspar je aktuálně umístěn i před protoypem Ducati, který pilotuje Rookie Andrea Iannone. Druhým v tabulce CRT je jeho týmový kolega Randy de Puniet, ovšem ten ztrácí na Španěla propastných 1,5 sekundy. Překvapivě třetí je se ztrátou 0,3 sekundy na Francouze v této klasifikaci Danilo Petrucci, ačkoliv motocykl Suter-BMW převzal až po 3 hodinách dnešního testování od našeho Lukáše Peška. Těsně za Petruccim je s malými odstupy kvinteto ve složení M. Laverty, Barbera, náš Karel Abraham, Hiro Aoyama a Corti. Lukáš Pešek, jenž po absolvování 40 odjetých okruhů předal motorku Petruccimu, vede závěrečnou čtveřici pilotů před Y. Hernandezem, Staringem a Edwardsem, který uzavíral pole 27 testujících pilotů královské kubatury MotoGP v 16 hodin místního času.  

Do konce třídenního testování chybí poslední hodina a v tabulce nastaly pouze "kosmetické" změny.

         

Testování předčasně ukončili Stefan Bradl a na trať dnes vůbec nevyjel kvůli problémům s fyzickou kondicí Ben Spies, který se rozhodl odletět za svým kondičním trenérem do Austrálie, aby se zde připravil na druhé testy v Sepangu koncem února. Faktem je, že ex-mistr světa superbiků teprve před třemi nedělemi opustit nemocniční lůžko po těžké operaci ramene.
Španěl Dani Pedrosa byl nejrychlejším jezdcem i závěrečného testovacího dne. Svůj nejlepší čas 2.00.100 minuty zajel hned ráno, ve svém teprve 4. kole vůbec. Za továrním pilotem Hondy skončili oba tovární jezdci Yamahy Jorge Lorenzo a Valentino Rossi. Rookie Marc Marquez přes pád v dopolední části testování obsadil místo čtvrté a Top-5 dokompletoval Cal Crutchlow.
Na míste šestém skončil Stefan Bradl, místo sedmé obsadil Alvaro Bautista, osmý byl Rookie Bradley Smith a Top-10 dokompletovali oba tovární piloti Ducati Nicky Hayden a Andrea Dovizioso.
Testovač Yamahy Nakasuga se umístil jako jedenáctý a hned za ním jako nejlepší jezdec s motocyklem CR Aleix Espargaro. Další Rookie Andrea Iannone byl klasifikován jako 13., testovač HRC Akiyoshi 14. a jako druhý nejlepší z početného pole celkem 12-ti pilotů s motocykly CR byl patnáctý nováček Michal Laverty, což bylo velkým překvapením, neboť za sebou nechal zkušeného Randy de Punieta. Další tester Yamahy Yoshikawa skončil 17., Hector Barbera 18., testovač HRC . Takahashi 19. a Peškův týmový kolega Danilo Petrucci uzavíral Top-20.
Další desítka pak začala následujícím pořadím: 21. Karel Abraham, 22. Hiro Aoyama, 23. Claudio Corti a dále Lukáš Pešek, Yonny Hernandez, Colin Edwards a konečně Bryan Staring.
 
Rekord okruhu: 2007 Casey Stoner 2.02.108
Nejrychlejší kolo: 2012 Jorge Lorenzo 2.00.334
Nejlepší čas 2. dne testování: Dani Pedrosa 2.00.549
Nejlepší čas testování 2012: Casey Stoner 1:59.607
Nejlepší čas s motocyklem CRT: Aleix Espargaro 2'02.842

Informace o redaktorovi

Jiří Mikšík - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (5x):



TOPlist