Testy MotoGP: 280 pneumatik za rok

Komise Grand Prix povolila na svém zasedání ve Valencii testy pro smluvní jezdce, což ale vedlo k rozdílným názorům.

Dle očekávání povolila komise Grand Prix na svém zasedání během závodního víkendu ve Valencii dodatečné testy v příštím roce. To znamená, že týmy si mohou vybrat jeden testovací okruh, kde mohou se svými smluvními piloty kdykoliv testovat. Pokud se ale bude jednat o okruh Grand Prix, tak se před závodním víkendem na této trati nebude smět testovat. To třeba znamená, že Ducati nebude smět testovat před Grand Prix Itálie na okruhu v Mugellu. Jediným omezením tak zůstává počet pneumatik, ten se ale zvedl z 240 na 280.
Ne všemi jezdci a týmy bylo toto rozhodnutí přijato pozitivně. Například mistr světa Casey Stoner se vyjádřil následovně: "Se sezónou, která obsahuje 18 závodů a k tomu ještě s testy, které jsme měli doposud, jsme tak jako tak seděli celý rok na motorce. Mně stačilo ke všemu potřebnému takový počet testů, co doposud".
Rovněž Ben Spies se vyjádřil podobně: "Je to už tak hodně tvrdé. Některým lidem to sice pomůže...Prostě jsou hoši, kteří potřebují objet 100 kol za den a jiní zase jen 30 a přesto jsou dost rychlí. Pro mě by to stačilo, jako doposud".

Andrea Dovizioso, který přestupuje od Hondy k Yamaze, by nejraději šel střední cestou: "Některé testy po závodech jsou potřebné, ale ne tak mnoho, jak tomu bylo v roce 2006. Dva, tři dny by měly stačit".
Pozitivně byla tato zpráva přijata z celkem pochopitelných důvodů u Ducati, která se během celé této sezóny o toto zrušení omezení testování se smluvními jezdci snažila: "Bez testů se nemůžeme soupeřům přiblížit", řekl Rossi a jeho šéftechnik Jeremy Burgess ho doplnil: "Jak by mohl někdo očekávat, že se zlepšíme, když se nesmělo testovat".

Informace o redaktorovi

Jiří Mikšík - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist