Tesne pred Qatarem - ceskyma ocima

Je to neuveritelne, ale pise se to hrozne pekne. Pred druhym zavodem letosniho rocniku zavodu Grand Prix patri mezi favority i Cesi. A pokud i zahranicni motocyklova media ve svem pravidelnem zamysleni pred nasledujicim zavodem sklonuji jmena Lukase Peska ci Jakuba Smrze, tak je jasne, ze Ceska republika muze ocekavat od Qataru velmi prijemne vysledky.

Cituji: "Lukas Pesek se svou soucasnou formou zaradil mezi vazne uchazece o mistrovsky titul", konec citatu. Prazsky tovarni jezdec Derbi ma za sebou 34 zavodu v kubature do 125 ccm, kde je momentalne na 2. miste prubezneho poradi mistrovstvi sveta. Podivame-li se do historie, tak vime, ze Lukas v Jerezu napsal novou kapitolu ceske motocyklove silnice, co se tyka podioveho umisteni po 35 letech (jen pro uplnost Bohumil Stasa - 1971 v Brne, ovsem ve tride do 350 ccm). Zatimco v jeho tride to bylo vubec historicky poprve, co Cech stal na stupnich vitezu. Ale pokud se podivame do historie 125 ccm, tak nesmime zapomenout na rok 2002, kdy ve vysledcich Grand Prix Japonska v Suzuce (tehdy to byl take uvodni zavod sezony) se po absolvovani 7. kola objevila na cele nezapomenutelna "39" !!!, a Aprilii tymu CWF - Mateoni Racing pilotoval Jarda Hules. Nyni po ctyrech letech se opet v uvodnim zavode objevil Cech, Lukas Pesek na Derbi a dokazal tim, ze jeho vysledky z testu IRTA (Barcelona - 2., Jerez 2.) nebyly zadnou nahodou, ba prave naopak !
A posledni ceske vitezstvi se datuje jeste o 5 let do minulosti, patri legendarnimu Frantovi Stastnemu, ktery vyhral na Sachsenringu 1966 ve tride do 500 ccm na Jawe - CZ !!!
A to, ze by Cech mohl vest prubezne poradi MS - a ja osobne si myslim, ze to po sobote bude realne, patri o dalsich 5 let nazpatek (1961), tehdy uz jmenovany Frantisek Stastny vevodil tabulce tridy do 350 ccm od 1.- do 3. zavodu (Velka cena Zapadniho Nemecka - kde skoncil 1., Tourist Trophy 4. a Dutch TT - neboli Assen 3.), a az po Sachsenringu se propadl za Gary Hockinga z Jizni Rhodesie na tovarni MV - Aguste.
Takze zivotni sance Lukase Peska vzhledem k Losailu jsou opravdu polozeny realne hodne vysoko a my mu musime drzet jen palce. A jen pro uplnost, primy prenos teto tridy zacina na Eurosportu v sobotu ve 11 hodin stredoevropskeho casu.
Ale pojdme spolecne o tridu vyse, k Jakubovi Smrzovi z ceske staje Cardion AB Motoracing. Ten, jak znamo, byl jednim z nejvetsich prekvapeni oficielnich testu IRTA (Barcelona 3., Jerez 4.) a budeme-li opet citovat zahranicni media, tak: "za tovarnimi jezdci Aprilie (Lorenzo, Barbera a De Angelis) a Hondy (Dovizioso, Takahashi a Shuhei Aoyama) budeme s napetim ocekavat vykony privatnich pilotu Westa, Locatelliho a Smrze",ci-li jestlize se Jakub Smrz v okamziku sveho padu v Jerezu nachazel uz na 8. pozici (dle sdeleni manazera staje Karla Abrahama), tak predsezonni predsevzeti, jezdit v Top - ten, bylo opravdu realne. Jakub Smrz, sedlajici letos v novem ceskem tymu Cardion AB Motoracing a s novym sefmechanikem Maurem Nocciolim, ex-tovarni Aprilii - ma tedy poprve ve sve kariere pilota tridy 250 ccm opravdu vyborny motocykl, zatim nejlepe skoncil v mistrovskem zavode na 5. miste (125 ccm - Dutch TT 2001) a ve sve soucasne kubature na miste 11. (Brno - 2005), muze uz o tomto vikendu svou pozici vylepsit. A jen zaverem: Eurosport prenasi tuto tridu v sobotu od 12.15 hod a pochopitelne LIVE.
Tretim nasim zastupcem v dalekem Kataru bude brnensky student Karel Abraham. Ten jak znamo jezdi ve sve druhe kompletni sezone Grand Prix ve stejne staji s Jakubem Smrzem, v uvodu Jerezu dojel jako 23. (po startu z 32. mista), ale proti lonsku se zrychlil o vice nez 25 sekund. A on i on ma sanci dosahnou poprve na bodovanou patnactku - nejlepsi jeho vysledek je doposud 17. pozice z Donningtonu a ze Sachsenringu.
Takze nejpozdeji v sobotu vsichni k televizi a drzte palce, i kdyz Qatar nam vloni vubec nevysel (Pesek - 23. misto na rostu, a do cile nedojel, Smrz - 13. na rostu a rovnez nevidel sachovnicovy praporek, jedine Abraham - 32. na startu, 28. v cili.)., ale ROK 2006 neni rokem 2005 ! Kazda sezona totiz zacina od nuly !

Informace o redaktorovi

Jiří Mikšík - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist