Stoner: Nejhezčí je porážet Rossiho

Casey Stoner se těší na otcovství a je rád, když poráží Rossiho. A za jeho přestup k Hondě může vlastně sama Ducati, říká v článku vedoucí jezdec šampionátu MotoGP, australský tovární jezdec týmu Repsol-Honda.

První roky závodění Caseyho Stonera v MotoGP u nových týmů vypadají, jako by se vždy nově narodil. Jistě ve svém úplně prvním roce v královské kubatuře na LCR-Hondě sice hodně padal, ale zároveň na sebe všechny upozornil velmi dobrým speedem. V prvním roce u Ducati pak hned získal titul mistra světa a zdá se, že se mu to podaří i v prvním roce u Repsol-Hondy.

V současné době je Stoner se svou Hondou RC212V na čele šampionátu s náskokem 35 bodů, když vyhrál už 6 závodů. Zatímco jeho nástupce u Ducati, Rossi letos ještě nevyhrál a získal pouze jedno hubené třetí podiové umístění a na "klokana" ztrácí neuvěřitelných 126 bodů.

To, že vůbec odešel Casey Stoner k Hondě, dává za "vinu" právě Ducati. Už v roce 2009 měl od Hondy nabídku, ale tehdy ještě u Ducati zůstal.

Přestože byl Stoner ještě v lednu 2010 rozhodnut zůstat Ducati i nadále věrný, tak italská továrna neprojevila moc velký zájem o jeho setrvání, neboť už v tu dobu jednala s "božským" Valem. "Navíc byl mým největším idolem vždy Mick Doohan a toto byla skvělá možnost závodit ve stejném týmu a na stejném motocyklu, jako on, tedy jít v jeho šlépějích. Potom se mně tento přestup jevil stále jako správné řešení a nakonec se ukázalo, že to bylo to nejlepší rozhodnutí", říká sice Stoner, ovšem tak jednoduše, prostě přeskočit z Ducati na Hondu a přidat pořádně plyn, to jen tak nebylo.

"S Ducati se musí jezdit svým zvláštním způsobem, a u Hondy je to zase úplně jiné. V některých fázích se na Hondě může jet i agresívně, ale k tomu jsem já a tým potřebovali čas. Takže jsme v některých závodních víkendech viděli, že jsme měli v tréninku a v kvalifikaci problémy najít správné nastavení, protože jsme ještě neznali tak dobře tuto motorku." říká dále Stoner.

Proč ale má Valentino Rossi s Ducati tak mnoho problémů, nevidí Stoner v tom, že sám jezdí jiný styl, který možná lépe odpovídá jejím jízdním vlastnostem: "Nemyslím si, že Valentinův jezdecký styl je špatný. Jezdil přece na Hondě a na Yamaze a byl na nich velmi úspěšný. Myslím si prostě, že očekávali od tohoto motocyklu daleko více a měli málo respektu před tím, co jsem s Ducati dokázal zajet já. Možná jsem o něco lepší, než si oni mysleli", je přesvědčen Stoner a dále říká: "Možná jsem také používal méně elektroniky, nebo měli hodně nezdravé sebedůvěry a ta se jim nyní vytratila. Je mně líto lidí v továrně Ducati, kteří jsou pod palbou kritiky, ale oni za to nemohou. Pracují opravdu hodně, v nich chyba rozhodně není", říká lídr šampionátu, který zná velkou většinu zaměstnanců ze závodního oddělení Corse Ducati osobně.
Stoner ale také ví, že rozhodně nebude jezdit tak dlouho, jako někteří jeho kolegové a hodně ho unavuje neustálé cestování. Navíc je na cestě jeho první dítě a to  mu dává pocit jiné důležitosti, než jen závodění na motocyklu. "Jsme na to připraveni, pochybuji sice, že se změní můj závodní život, ale mimo závodní dráhu mně to jistě určí jistý směr"., je si úplně jistý Stoner.

Velkou a nezkrývanou radost má ovšem Stoner z toho, že poráží Rossiho a to dost často, letos s výjimkou Jerezu dojel totiž Stoner do cíle vždy před Rossim. Důvodem jsou dřívější Rossiho vyjádření o Stonerovi: "Vždy mě zkoušel nějak na veřejnosti očernit a hrál vůči mně vždy hodně nečistou hru a zkoušel i další jiné věci, prostě se snažil mé výsledky podceňovat. A to stále a pořád dokola. Dělá to už hodně dlouho a já ho přesto dokážu porážet. Takže, on si může ty své hry hrát i nadále, jak dlouho chce. Já totiž vím, že ho to hodně bolí, když ho porazím. A já jsem ho porazil častěji než on mě. A to mně dělá hodně dobře a užívám si to!", říká na závěr o svém vztahu k Italovi Casey Stoner, jehož slova dokazuje i statistika, neboť od roku 2006, kdy začali oba dva tito skvělí jezdci jezdit proti sobě v kubatuře MotoGP, vyhrál Stoner celkem 30 závodů Grand Prix, Rossi pak 26. A v celkovém počtu vzájemných soubojů v kubatuře MotoGP dojel za těchto šest roků Stoner před Rossim 50x, zatímco Rossi před Stonerem 43x.
.

Informace o redaktorovi

Jiří Mikšík - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (9x):



TOPlist