Stoner: "My jezdci jsme pouze hračkami"

V rozhovoru pro SpeedWeek hovoří Casey Stoner hodně otevřeně o stinných stránkách svého sportu.

Casey Stoner se stal závodníkem proto, neboť se mu líbilo jezdit rychle a ne proto, že by se chtěl stát známou celebritou. Nyní ale ztratil mistr světa náruživost ke svému sportu a v listopadu se s ženou Adrianou a s dcerou Alessandrou odstěhuje na farmu do Austrálie.

Toto rozhodnutí absolutně odpovídá vyhraněnému charakteru továrního pilota Repsol Hondy. On totiž vždy šel svou vlastní cestou, i když nebyla nikdy vůbec jednoduchá.

Vzájemná láska mezi Stonerem a MotoGP se tak skončila. Ani mega nabídka Hondy nepřesvědčila Stonera k pokračování v závodění. Stoner vypadá, že je nějaký rozpolcený. Nechce totiž ztrávit zbytek života tím, že bude naštvaný na motocykly. Takže koncem letošního roku prostě končí a dále bude dělat jen to, co mu přináší radost a zábavu.
Ztráta vášně. "MotoGP pro mě ztratilo svůj náboj. Došlo to dokonce tak daleko, že mám takový trpký pocit, co se týká motorek. Přitom tento sport byl pro mě opravdu vším, tedy celým mým životem. Nechtěl bych proto, aby bylo vše negativní, až budu končit. Budu se snažit udržet si entuziasmus do zbytku sezóny, nebo ho alespoň najít během příštích roků.", říká 42-násobný vítěz závodů Grand Prix s 35 úspěchy v královské kubatuře.  

"Je to ten správný okamžik, abych skončil. Samozřejmě, že v takovém časovém úseku mé kariéry a v mém věku to není zas úplně obvyklé. Nejsem totiž starý. Ale peníze pro mě nejsou úplně vším. Hodně lidí se snažilo všemi různými způsoby mě přesvědčit k dalšímu závodění. Ale nic z toho na mě nezapůsobilo tak, abych své rozhodnutí změnil. Mám totiž pocit, že pokud bych jezdil ještě celý další rok, tak bych navždy ztratil svou vášeň pro motorky a to rozhodně nemám v úmyslu.", je názoru tovární jezdec Hondy.  

"Všichni sice říkají, že skončí se závoděním, jakmile jim dále nebude přinášet žádnou radost. Ale nikdo to nedodrží. Peníze totiž nalákají každého k pokračování. Mě ale peníze nezajímají a proto na konci sezóny končím", uzavírá dvojnásobný mistr světa svůj monolog pro SpeedWeek.  
Sport se hrozně změnil. Stoner dále hodně kritizuje aktuální situaci v profesionálním sportu, když říká: "Lidé se změnili, ten celý způsob, to jak je to celé vážné, vše se úplně otočilo. Prostě už to není sport, který by přinášel radost. Stali se z nás závodní dostihoví koně, tak s námi také jednají. Odpovědní za tento stav po nás chtějí, abychom vyjeli z boxů, co nejrychleji se dostali do tempa, jezdili okamžitě hodně rychle a také hodně riskovali. Už je jen velmi málo lidí, kteří mají respekt před tím, co my vlastně umíme a na trati předvádíme.".

Ani kopec peněz od Hondy nepřesvědčil Stonera o změně svého rozhodnutí. On sám se tak rozhodl 6 dní před závodem v Le Mans. Honda Racing Corporation přitom zvýšila jeho gáži na příští rok o plných 50%, tedy z 5 milionů Euro na 7,5 milionů, což je veřejným tajemstvím v paddocku MotoGP.
 
"Ano, dostal jsem od Hondy fantastickou nabídku. Ale ani tato nabídka nebyla pro mě tak důležitá, abych změnil své rozhodnutí. Dokonce nebyla ani pevně zakotvena v mém mozku, a postupně jsem na ni úplně zapomněl", vysvětluje Stoner.

Celé to vlastně probíhalo následovně. Australan poslal vice-prezidentovi HRC Shuhei Nakamotovi v pondělí před Le Mans zprávu pomocí SMS s touto nepříjemnou novinou: "Byl extrémně zklamán. To pro mě znamenalo hodně, neboť to ukázalo, jak si Honda váží mých výkonů. Ale toto ohodnocení mých schopností nebylo natolik rozhodující, aby mě přesvědčilo o opaku. Navíc přišlo pozdě. Pokud bych podepsal novou smlouvu s HRC na rok 2013, tak bych celý rok závodil jen kvůli penězům. Mně ale nejde vůbec o peníze".

Zloba. Casey Stoner nesouhlasí s většinou nových technických pravidel. Jedním z hodně kritizovaných změn jsou právě CRT. Mistr světa nesouhlasí s tím, že prototypová závodní série byla doplněna motocykly CR, které jsou vybaveny superbikovými motory.

Co Stonera hodně nervuje, jsou požadavky médií a sponzorů s mnoha unavujícími termíny. Takže jeho přání, aby se opět stal pánem svého času, bylo stále a stále hlasitější. Prostě on sám chce rozhodovat o průběhu každého dne a ne být pouhou hračkou.

Stoner se opravdu nikdy necítil dobře ve světle ramp a častokrát byl od médií špatně chápán a hodně zuřil, když nebylo jeho mínění respektováno.
Únavový syndrom během léta 2009 byl zřejmě obrátkou v jeho myšlení. Od té doby se totiž začal zaobírat myšlenkami na ukončení kariéry: "Tehdy jsem si poprvé uvědomil, o co vlastně v tomto sportu jde v první řadě. Bylo neuvěřitelné, co vše bylo proti mně tehdy použito a s jakými křivými obviněními jsem se musel vypořádat. A někteří lidé dodnes neberou v potaz, že jsem byl prostě nemocný. Od té doby jsem žil pouze ve svých vlastních závodních snech a snažil se je splnit. Proto jsem také odešel při nejbližší příležitosti k Hondě, což bylo vždy mým snem. Zde jsem podepsal smlouvu na 2 roky a hned v prvním roce se mně podařila skvělá série. Vždy jsem si myslel, že budu závodit ještě v roce 2013, tedy že jeden rok přidám. Ale stále častěji, když jsem přijížděl do paddocku, mě napadlo: "Nikdo se nezajímá o nás jezdce, všem je to jedno. My jsme pouze jejich hračky a loutky, které mají na dráze prostě odvést svůj job.".

Mnoho přinesených obětí. Samozřejmě, že se také nabízí otázka, zda narození dcery Alesandry 16. února neurychlilo toto Stonerovo rozhodnutí?  
"Díky Alessandře je mé rozhodnutí, žít bez motorek, daleko jednodušší. Samozřejmě, že je hodně těžké vzdát se něčeho, čemu se člověk věnoval celý doposavadní život a čemu také přinesl hodně obětí. Bylo to hodně, hodně těžké, takto se rozhodnout. Alessandra mně to ale ulehčila. V posledních několika rocích jsem totiž poznal, co je v životě vlastně důležité. A rozhodně k tomu nepatří to, abych stále musel dělat šťastné všechny lidi, i když to někteří ode mě očekávají".

Rozpadnout se. Co bude Stonerovi nejvíce chybět? "Moji chlapci, moji mechanici, ti mně budou opravdu chybět. Tedy všichni ti, s kterými jsem řadu let úzce spolupracoval. Mistrovství světa je pouze cirkus a dříve to byla určitým způsobem jedna malá spiklenecká společnost, která se vždy o závodním  víkendu sešla. Ta se ale v posledních rocích rozpadla. Každý si myslí, jaké je to skvělé představení, co přináší sport Grand Prix. Ale v zákulisí je ukryto úplně něco jiného, než jsem si dříve myslel. Jistě, závody mně budou chybět. Myslím si ale, že se mně vrátí náruživost pro jízdu na motocyklu.".

Bez radosti. V současné době mu závodění nepřináší žádnou radost a uspokojení: "Vyjedeš ven z garáže a musíš zajet okamžitě nějaké solidní kolo, jinak ztrácíš jen čas, ojíždíš pneumatiky a spotřebováváš palivo, nic jiného! A tím samozřejmě ztrácíš radost z jízdy samotné. Daleko příjemnější by bylo, kdyby jsi na motorku sedal pouze z radosti a těšil se na jízdu. Jistě, vyhrát závod je vždy opravdu skvělé, ale neznamená to vše. Vítězství se po krátké době zapomenou. Já sám raději vyhrávám jednotlivé závody, než mistrovství světa. Protože jako šampion budeš po určité době stejně vystřídán někým jiným", uzavřel svůj rozhovor pro SpeedWeek dvojnásobný mistr světa MotoGP Casey Stoner, který se rozhodl pověsit po letošní sezóně svou helmu na pomyslný hřebík...     
 

Informace o redaktorovi

Jiří Mikšík - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (50x):



TOPlist