Stoner a Lorenzo bojují o titul

Australana Caseyho Stonera (Honda) a Španěla Jorge Lorenza (Yamaha) dělí po deseti odjetých závodech 20 bodů, přičemž v tom posledním se jelo mezi těmito dvěma defakto o 10 bodů. A oba dva očekávají hodně těsný souboj ve druhé polovině sezóny.

Tovární jezdec Hondy Casey Stoner vede mistrovství světa nejprestižnější motocyklové kubatury po deseti z předpokládaných...18 závodů s náskokem 20 bodů před úřadujícím mistrem světa a továrním jezdcem Yamahy Jorgem Lorenzem. Po třech závodech bez vítězného trumfu si Stoner zajistil uplynulou neděli své letošní páté vítězství a náskok na svého největšího rivala Lorenza tak zvýšil o důležitých pět bodů.
Ovšem mluvit o nějakém předčasném rozhodnutí šampionátu by bylo hodně velké bláznovství: "Situace v šampionátu je nyní hodně nepřehledná", říká Australan a hned vysvětluje: "Body můžeš velmi rychle ztratit. Musíš být u muziky až do samého konce šampionátu, neboť tam se bude teprve rozhodovat o titulu. V současné době se šampionát ještě nedá vyhrát".
Plán ex-mistra světa, který přes zimu přestoupil od Ducati k Hondě se zdá být úplně jednoduchý: "Až do samého konce sezóny zajíždět pravidelně dobré výsledky", ovšem své protivníky australský jezdec rozhodně nepodceňuje: "Je mně jasné, že Jorge bude v každém závodě hodně silný a také Dani (týmový kolega Pedrosa - pozn. Bosso) bude konstantně dojíždět ve špici. A právě on mě může vždy porazit a sebrat mně důležité body v boji o titul mistra světa", říká Stoner a dodává: "Až do posledního závodu to bude hodně tvrdý boj o mistrovský titul".
Pro jeho největšího konkurenta Lorenza je strategie pro druhou polovinu sezóny dle jeho názoru úplně jasná: "Získat letos titul mistra světa znamená dojíždět ve zbývajících závodech do cíle před Caseyem. A k tomu mám ještě několik dobrých příležitostí. Třeba Brno patří k mým absolutně nejoblíbenějším tratím v celém kalendáři. Takže tam to může vypadat úplně jinak", říká tovární pilot Yamahy, který se musel v Laguně Seca spokojit s druhým místem za Stonerem. 
"Moje strategie pro příští závody je tedy úplně jasná, jet co nejrychleji a Caseyeho co nejčastěji porážet. To ovšem nebude vůbec jednoduché, protože Casey je schopen jezdit hdně rychle, což ostatně dokázal v den závodu v Laguně Seca. Já ale v každém případě udělám vše pro to, aby titul mistra světa znovu získal.", ukončuje svou úvahu Jorge Lorenzo.
Tovární pilot Ducati, sedminásobný šampion královské kubatury Valentino Rossi, vidí následující duel mezi oběma vedoucími jezdci šampionátu jako hodně vyrovnaný: "Myslím si, že je sice Stoner o malinký kousíček rychlejší, ale Jorge je také rychlý a hlavně psychicky velmi silný.", říká "The Doctor a doplňuje: "Při zbývajících závodech bude důležité, která z těchto vlastností bude momentálně důležitější". 

Co se týká závodního materiálu, tak Rossi nevidí žádný velký rozdíl ve prospěch jednoho z pilotů: "Na takovém okruhu Stop-and-Go jako je Laguna Seca, má Honda proti Yamaze jistě výhodu. Ovšem na rychlých a plynulých okruzích se ale Yamaha úplně Hondě vyrovná", říká dále italský ex-šampion a dodává: "Ve druhé polovině sezóny se tak dá očekávat skvělý souboj mezi oběma a těch současných 20 bodů náskoku pro Stonera nehraje zas tak důležitou roli".

Informace o redaktorovi

Jiří Mikšík - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (6x):



TOPlist