Statistiky třídy MotoGP před GP Malajsie

Několik zajímavých statistských informací před předposledním závodem letošní sezóny.

* Yamaha je nejúspěšnější továrna třídy MotoGP na okruhu Sepang, vyhrála zde již třikrát. Honda a Suzuki dvakrát a Ducati jednou.
* Casey Stoner v Sepangu vyhrál v roce 2004 závod třídy 125 ccm a v roce 2005 závod třídy 250 ccm. Sepang je jediný okruh, kde měl Stoner před startem letošní sezóny dvě vítězství.
* Valentino Rossi byl posledních šest let v Sepangu vždy na pódiu, čtyřikrát z toho zvítězil. Naposledy kdy Rossi v Sepangu neskončil na pódiu, byl jeho teprve druhý závod ve třídě MotoGP (rok 2000), kdy havaroval ve čtvrtém kole ze druhého místa.
* Daniel Pedrosa v nižších třídách v Sepangu dvakrát zvítězil. V roce 2003 ve třídě 125 ccm, v roce 2004 ve třídě 250 ccm. Vloni Pedrosa skončil v závodě MotoGP na třetím místě poté, co v tréninku ošklivě havaroval a do závodu nastoupil se zlomeným prstem.
* Pokud Pedrosa nebo Stoner vyhraje v Malajsii, stane se prvním jezdcem historie, který má na okruhu Sepang vítězství ve všech třídách současného Grand Prix.
* Šesté místo Johna Hopkinse v loňském závodě je jeho nejlepším výsledkem na okruhu Sepang. Je to v Sepangu zároveň i nejlepší výsledek pro čtyřtaktní motocykl Suzuki.
* Chris Vermeulen, který vloni v Sepangu startoval s chřipkou, byl v závodě rychlejší než v kvalifikaci.
* Marco Melandri v Sepangu ještě nikdy nestál na stupních pro vítěze některé ze tříd Grand Prix. Sepang je tak jedním ze dvou aktuálních okruhů GP, kde se to Melandrimu ještě nepodařilo (druhým je Misano).
* Velké úspěchy v Sepangu zaznamenal také Loris Capirossi. První závod třídy 250 ccm (v roce 1999) na tomto okruhu se stal kořistí právě Capirossiho. V roce 2001 skončil po vítězství v kvalifikaci druhý v závodě třídy 500 ccm, v roce 2005 vyhrál Capirossi kvalifikaci i závod třídy MotoGP a v loňském roce dojel do cíle na druhém místě poté, co celý závod bojoval s Valentinem Rossim. Loris Capirossi posledních sedm závodů zaznamenává celkem 93 bodů a je tak za Stonerem druhým nejefektivnějším jezdcem celého startovního pole MotoGP.
* Velmi těžce se prosazuje v Sepangu Colin Edwards, jehož nejlepším výsledkem během čtyřech posledních sezón jsou dvě desátá místa (2005 a 2006).
* Nicky Hayden jel v Sepangu stejně jako Edwards čtyřikrát a i on potvrdil, že široké okruhy Američanům nesvědčí. Hayden ve všech svých čtyřech sepangských závodech skončil vždy na čtvrté pozici.
* Alex Barros skončil v Sepangu dvakrát třetí. Bylo to v roce 2005 a 2002, kdy se také při svém teprve druhém závodě se čtyřtaktním motocyklem MotoGP kvalifikoval nejlepším časem. Alex Barros dnes slaví své 37. narozeniny.
* Toni Elías skončil třikrát na pódiu třídy 250 ccm, z toho jednou závod této třídy vyhrál poté, co se kvalifikoval prvním místem a následně zaznamenal rekord okruhu.
* Shinya Nakano v Sepangu vyhrál v roce 2000 závod třídy 250 ccm. Bylo to při jeho cestě za titulem Vicemistra světa. Nakanovo osmé místo v závodě MotoGP v roce 2004 je zároveň nejlepším výsledkem jezdce s motocyklem Kawasaki na tomto okruhu.
* Sepang je jedním ze dvou okruhů, kde Carlos Checa získal již tři pódiové výsledky. Tím druhým okruhem je jeho domácí dráha v Barceloně.

Informace o redaktorovi

Petr Štola - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist