Statistika před závodem v Mugellu

Na víkend v italském Mugellu reaguje tradiční statistika, která nabízí zajímavý pohled na tři dny v Mugellu ve srovnání s historií závodění v Toskánsku. První Grand Prix jeli jezdci světového šampionátu v Mugellu v roce 1976 a závod pětistovek tehdy vyhrál Barry Sheene.

Nejúspěšnějším jezdcem je v Mugellu Valentino Rossi, který ve všech třídách vyhrál celkem devět závodů. Po jednom prvenství si připsal v třídě do 125ccm a 250ccm, sedm v řadě jich slavil v královské kubatuře. Italem, který jako první v Mugellu vyhrál závod královské kubatury, byl v roce 2000 Loris Capirossi.

150 – druhé místo Valentina Rossiho ve francouzské Grand Prix, bylo jeho zároveň 150.umístěním na stupních vítězů v královské kubatuře. Dalším nejúspěšnějším jezdcem, co se týče umístění na stupních vítězů královské kubatury, je s pětadevadesáti pódii Mick Doohan.

18 – od loňského závodu v Mugellu, kde Valentino Rossi v prvním kole kolidoval s Álvarem Bautistou, Ital získal v posledních osmnácti Grand Prix pokaždé umístění do osmého místa

16 let – v den kvalifikace na Velkou cenu Itálie uplyne přesně šestnáct let od vítězství Alexe Criville v závodu pětistovek francouzské Grand Prix 1998. Tehdy se stal Criville prvním španělským jezdcem, který v mistrovství světa vedl průběžné hodnocení královské kubatury.

7,088 sekundy – ve francouzské Grand Prix projel Jorge Lorenzo cílem šestý, 7,088 sekundy za vítězem Marcem Márquezem. Je to nejmenší rozdíl mezi prvními šesti jezdci v závodu MotoGP od roku 2002, kdy v německé Grand Prix dělilo prvního Valentina Rossiho od šestého Noricka Abe celkem 2,780 sekundy.
6 let – v den závodu uplyne přesně šest let od Velké ceny Itálie 2008, kdy naposledy vyhráli všechny tři kubatury závodníci z Itálie. Závod třídy do 125ccm tehdy vyhrál Simone Corsi, Marco Simoncelli slavil v třídě do 250ccm a Valentino Rossi v MotoGP.

5 let – v sobotu uplyne pět let od vítězství Casey Stonera v závodu královské kubatury Velké ceny Itálie 2009. Pro Ducati to tehdy bylo jejich první vítězství MotoGP v Mugellu.

4 – v třídě Moto2 jsou jen čtyři jezdci, kteří bodovali v každém z úvodních pěti závodů sezony - Esteve Rabat, Mika Kallio, Sandro Cortese a Anthony West

3 – v Le Mans vyhrál Jack Miller svůj třetí závod seriálu Grand Prix v třídě Moto3, což z něj dělá druhého nejúspěšnějšího Australana nejnižší kubatury 125/Moto3 v rámci vítězství v závodech mistrovství světa silničních motocyklů. Jediný Australan, který vyhrál víc závodů je Tom Phillis, jenž v třídě do 125ccm slavil prvenství celkem čtyřikrát. Všechny čtyři závody vyhrál v roce 1961, tedy v sezoně, kdy získal světový titul.

2,173 sekundy – ve Francii projel Jakub Kornfeil cílem závodu Moto3 desátý, 2,173 sekundy za vítězem Jackem Millerem. Toto je nejtěsnější rozdíl třídy 125/Moto3 mezi prvním a desátým jezdcem v cíli od roku 2001, kdy v závodu ve Valencii dělilo vítěze Manuela Poggialiho od desátého Joana Olive celkem 2,078 sekundy.

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist